av- eller påslagen?

Då och då, noble Bloggläsius, ventilerar jag för dig en del kyrkliga tankar ur mitt perspektiv ”pensionerad präst på orten (och i kyrkan)”. Att göra så kan verka vara förfärligt självupptaget och uppdragsnarkomaniserat och det är inte utan att nog så också är fallet. Samtidigt är det så att uppdraget som präst är livslångt så det är inte bara fel ”att vara kvar” – fast jag inte är det.

 

Vi är på resa nu. Hos barnbarnet Lisa 3 år i södra Norrland. Det och hon om något och någon borde väl kunna slå av tankarnas välpistade ”präst-spår”. Tösen är ju söt som socker, pratar oavbrutet, traskar i skogen och plockar blåbär som en thailändare – fast för en hel del bär bär det direkt ner i ”brösthämtarn”. Som morföräldrar är vi högt älskade och mycket populära.

 

Jag har med två böcker att läsa om tid och håg skulle inställa sig. Det innebär ett rejält beredskapslager. En av dem är volym 1 av en tung Bibelvetenskaplig kommentar till Lukasevangeliet. Är inte det präst-spår? kan man undra. Mitt svar blir: Inte direkt! Ganska dämpat, faktiskt. Sett i ett bloggperspektiv skapar sådan litteratur möjligen något i kategorin Exe-geten bräker och inte annat som skulle vara uppmuntrande eller kritiskt till vad som sker eller inte sker i kyrka och församling lokalt, regionalt eller nationellt.* Jag har också med en pocket i helt annat ämne.

 

Till vilken nytta? Min ”präst- och församlingshjärna” har ett ständigt tomgångsvarv och behöver nästan inga impulser alls för att varva upp.* Ett meddelande i Messenger i morse trampade gasen i botten och det är med stor ansträngning jag inte här och nu i bloggens form ondgör mig och ställer till med anledning av ett ställt om. Min näst-sista-kommentar i Messengertråden blev i alla fall: Du är sååå klok! Men var och hur och med vem det skall tas upp är marigt. Och inte alltid välkommet. Fråga mig – jag vet...

 

 


* Egentligen är det skrämmande att exegetik inte är ”farligt” för eller ens gångbart i tankesmedjorna som svarvar fram vad som i vanliga tider och i dessa Covid-dagar skall vara kyrklig verksamhet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0