nöd och död

Rubriken är titeln på den första julklappsbok jag läst i det knippe böcker jag fick. Utläst julklappsbok redan på juldagen är inte illa. Jag hade kunnat fixa det redan på julafton men det hade blivit onödigt skrytsamt.

 

Ska sanningen krypa fram fick jag boken redan den 23:e när vi lillajulafton-ade i Luleå. Nattimmar och lugn julafton gav lästid och jag hade kunnat pressa mig igenom den redan igår – men avstod. Nu är i alla fall de 200 sidorna lästa, de som journalisten K G Bergström skrivit om den ryska ockupationen av dåvarande Västerbotten 1808-09. Västerbotten är numera Västerbotten och Norrbotten samt området fram till Kemi älv i nuvarande Finland.

 

Ryssarna kom två vägar. Söderifrån till Torneå och vidare mot Kalix, Luleå, senare Piteå och Skellefteå. Andra vägen och i vågor kom kosackerna över Kvarken från Wasa till Umeå som ockuperades flera gånger.

 

Ingen del av vad som nu är Sverige har sedan kung Kristian blodbadade Stockholm varit besatt av främmande makt så länge. Ändå förbigås saken i svenska läroböcker i historia och experters skriverier lika fullständigt som den höger-kristna Trump-sympatiserade tidningen Världen Idag är blinda för Israels ockupation av Västbanken/Palestina.* Att den glest befolkade jordbrukande landsändan i norr förutom sig själva skulle härbärgera 10-15000 ryska och svenska soldater med proviant, hästar, hö, fältsjuka, smittkoppor och annat elände av detta sjönk ner i ekonomiskt kris och fattigdom bekymrar inte det svenska historieskrivningen och utbildningssystemet med sitt Mälardalsperspektiv.

 

Nöd och död – den ryska ockupationen i norr 1809 var informativ och bra. Snart ska jag ge mig i kast med en annan julklappsbok: Statskuppen i Norrland.

 

 


* Fast det är helt på sidan om detta blogginläggs huvudämne vill jag i alla fall här med en not sätta ner en fot. Världen Idags skevögdhet kring allt som har med Israel-Palestina att göra och att ockupation förnekas är pinsamt bedrövlig. Andra exempel som kan nämnas är att tidigt i Corona-tid då Israel drabbades svagt stod beundran och tacksamhet till Gud som spön i backen. Att ett par diktaturer som utnyttjar gästande slavarbetare och aldrig skickat en soldat i konflikt med Israel ”normaliserat” vissa förbindelser med Netanyahu-regimen har man sett som en viktig freds-framgång och gjort att man öst krist-sionistiska lovord över Trump som dragit i trådarna och planerat att förse de aktuella diktaturerna med vapen. Nu när pandemin trist nog löper amok och Nethanyahu för att undvika lagens långa arm spräcker sin regering och sviker löften är Världen Idag tyst – liksom tack och lov de troll som kommenterar på blaskans Facebook-sida.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Vill svagt minnas slaget vid Sävar i samband med ryssinvasionen och ett minnesmärke om detta i Umeå.
Täppas Fogelberg säger sig använda Världen i dag som dasspapper ;-)

2020-12-26 @ 12:55:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0