digitalt fokusskifte?

OBServera frågetecknet i rubriken!

Det är ett allvarligt menat tecken.

Det är kanske till och med ett tecken i tiden.

 

Det finns en massa sociala medier, plattformar och diverse jox på nätet som jag helt lämnat därhän. Jag twittrar till exempel inte. Instagrammar inte heller. Eller tic-tockar eller något annat. Jag bloggar stilla och lugnt samt figurerar mest som tittare och läsare här och där på Facebook. I det stycket har fokus ändrats de sista dagarna. I vart fall tanke och tidsåtgång.

 

I blogginlägget  fyrkantiga tankar av den 27 november skissade jag ett par figurer kopplade till Svenska kyrkans syfte och församlingens Grundläggande uppgift. Läs gärna om den bloggposten. Då saker och ting händer och jag, fast jag är pensionär, fortfarande är präst finns sakerna kvar i min stackars huvudskalleknopp och jag ältar frågor som Hur skall det fyrledade syftet uppnås? och Ska man vikta, och i så fall hur, uppgiftens fyra aspekter?

 

Följer jag för egen del det jag uppmanade till i fyrkantiga tankar tror jag vad gäller syftet har jag tyngdpunkten i att söka leda till och vidare i tro med forma gemenskap på andra plats. Vad gäller den grundläggande uppgiften har jag Mission-Undervisning på andra plats efter Gudstjänst som enligt kyrkans regelverk är en grundläggande grundläggande uppgift. Om en församling inte har någon diakoni eller systematisk undervisning är det brister av näst intill klandervärd art men om man systematiskt inte firar gudstjänst på sön- och helgdagar avskaffas församlingen och slås ihop den med en annan i grannskapet. Däför ”måste” jag rent principiellt sätta gudstjänst först. Att Diakoni sedan för mig ”kommer sist” betyder inte att jag anser det oviktigt. Tvart om! Ser jag till vad jag tror jag är hyfsat bra på är jag mycket mer en pedagogisk präst än en terapeutisk-diakonal sådan och har därför aldrig sökt att agera i så viktiga ting som till exempel att vara sjukhuspräst eller liknande. Sådant måste hanteras av folk som har klo för det, inte av jag som har den tummen mitt i handen.

 

Till Undervisning hör de Bibel- och samtalsgrupper jag fått förtroende att – så här långt – fortsätta att söka hålla ihop. Nu är de liksom gudstjänster och allt annat stängt för fysiska möten och man försöker sig på ”lösningar” via nätet – i lokalförsamlingen liksom på de flesta håll. Det är funderingar och försök till sådant på nätet – film, text, skriveridialoger, uppkoppling i grupp – som tar energi från bloggandet. Kanske står jag inför ett digitalt fokusskifte – eller så inte.

 

Vad Älvsby församlingen gör på nätet kan man följa via hemsidan eller Facebooksidan.

  • Söndagar kl 11 strimas gudstjänst direkt. Lättast följer man den via Facebook. Jag tycker det är bra med direktsändning även om det finns ett och annat tekniskt att utveckla när man filmar.* Man kan också ta del av det hela i efterskott.
  • Under lördagen publiceras en träjler för helgen i form av ett kort samtal mellan två personer.
  • En också förinspelad Veckans psalm hamnar på Facebooksidan i slutet av varje vecka.
  • Onsdag eftermiddag spelar man in Veckans andakt som blir tillgänglig från och med 18.30.
  • Annonseringar kring ACT och andra saker kan förekomma, synligt i flödet.
  • Kopplat till detta Facebookande men inte i huvudflödet finns gruppen Bibelstudier läsåret 20/21. Vad som läggs där synns bara för gruppen som är öppen att ansluta sig till. I det flödet har jag pratat in tre filmer som återberättar vad samlingarna tidigare i höst, innan gruppen, sysslat med. Där kan man också skriva och kommentera.**

 

Och mitt i dessa funderingar kring möjligt digitalt fokusskifte blev det i alla fall ett bloggeri.

 

 


* Förrförra helgen hamnade allt från Vidsels kyrka på högkant. Man kan tycka sånt är taffligt men jag ser det inte så. Klart att förinspelat och redigerat kanske blir ”bättre” men jag ser det som ett värde att gudstjänsten firas när den sänds även om den får lite amatöristisk karaktär. Det handlar på något sätt om ”mer närvaro” då.

** I en kommentar till mitt blogginlägg distans-bibel 1 dec 20 nämner kompisen tobbe lindahl att han inte fattar vilken nytta och glädje av man över huvud taget kan ha av Facebook. Jag svarade på den kommentaren däroch då men ser att den här presenterade listan också är ett svar – typ.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0