stormens öga

Det är ju som ett begrepp det där – stormens öga.

Man menar det centrum i en oväderssnurra där det inte blåser moturs lika förnicklat som i lågtryckets yttre delar. Eller för all del högtryckets fast det då blåser i andra riktningen och inte lika hårt. Oaktat rubrikens meteorologiska innebörd är det inte gårdagens väder jag nu avser.* Det som hade blåst över var av annat slag.

 

Det började mojna i och med att Järvsö-barnbarnet Lisa med föräldrar for med föräldrars kompisar för endagstripp i Luleå skärgård. Strax efteråt for hennes två kusiner Tyra och Adrian med sina föräldrar hem till sitt hus i Luleå efter nästan en veckas farmor- och farfars-vistelse. När det till sist beräknats att Lill-kusinen Avas pappa kunnat vila efter sitt nattskift på sjukhuset for hon och hennes mamma hem till Unbyn. I Markus berättelse om Jesus, kapitel 4 vers 39 beskrivs en helt annan händelse – leta upp och läs! – som i alla fall fick samma effekt: ”...det blev alldeles lugnt.”

 

Det blev några timmars lugn med blåbär att rensa, hus att städa och en del bädd-flytta-om då 6 övernattare inte skulle sova mer – i alla fall här och just nu. På kvällskvisten kom Lisa med bihang tillbaka så nu fläktar det lite.

 

Handdisk är en långsamhetens syssla som vi tvingats återgå till. Inte så att diskmaskinen lagt av. Den står still men det är en bieffekt av ett annat haveri – diskbänkdkranens som småkärvat ett tag. När vi kom hem efter en vecka neröver landet krånglade den påtagligt. Gav svag stråle och var svår att stänga av men vi fick till det någotsånär. I förrgår fredag en dryg timme innan järnhandeln skulle stänga skar kraneländet ihop alldeles. Gick inte att få stopp på vattuflödet alls.

 

Kvickt iväg för inköp och om kvällen gav sig sonen – Tyra och Adrians pappa – i kast med projektet.

Den första fasen – att demontera det gamla eländet – är ingen lek. Arbetsställningen där saker skall vridas loss bakom diskhoarna blir ingen lek. Har själv gjort det två gånger så jag vet. Varken vår egen eller svärföräldrarnas var lättåtkomliga. Likadant var det nu men nu var det sonens rygg som skruvades och skavdes i försöken att skruva och skava. Jag med en rörtång höll emot ovanifrån och med tiden lyckades rivningen.

Montera blir då nästa steg. Lite plåtsaxkirurgi för att hålet skulle stämma och sedan skruva samman rör och slangar. Det sistnämnda var om än av samma dimensioner naturligtvis ändå av olika system vad gäller, nipplar, pillemojer och annat – detta naturligtvis självklart då grejerna härstammar från olika tidsepoker. Slutet vid 22-tiden blev att plugga igen rören där vattnet kommer och lämna bänk och diskmaskin vattulösa tills tid, kunskap och kanske öppen järnhandel går att uppbringa – alltså efter helgen.

Nu står vattenfylld paltgryta på spisen som köksvarmvattenberedare. 20 liters plastdunk står på diskbänken. Pluggningen är tät. Vatten finns i resten av huset men disken sker för hand.

 

Jag nämnde blåbärsrensning. Den var en följd av en utflykt tidigare på fredagen. En annan följd av den trippen blev bilden som pryder inlägget och som definitivt styr under vilken kategori detta inlägg placeras.

 

 


* Dock kan det vara värt att nämna att det var – gissar jag – värmerekord. Kall-juli har blivit bra-augusti och det är ju skönt. Lite svalare idag söndag med ca 20+.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0