s och c stänger kyrkan

Det är ett känt faktum att på lokalplan utöver hela riket är Socialdemokraterna och Centerpartiet kraftigt representerade i Kyrkofullmäktige och Kyrkoråd. Det finns också andra grupper men de är mindre.

På regional och på nationell nivå är det nästan likadant men det tillkommer grupper som Öppen eller Frimodig kyrka, Borgerlig samverkan (ungefär Moderaterna), Vänsterpartister eller Kristdemokrater i Svenska kyrka och några fler. Till detta kommer Sverigedemokraterna som menar sig vilja värna Fädernas kyrka.

 

Så ser situationen ut och det är värt att notera att INGA av dessa kyrkopolitiska krafter i senaste kyrkovalet i sina program hade slogans typ Stäng kyrkan för för folk! Tvärtom! Öppen folkkyrka! är vad alla vill. Ingen styrning och/eller ledning jag känner till har på sina (för allmänheten) kända program något annat.

 

Historikern Dick Harrison skriver i Svenska Dagbladet – här. Då det är en snålblaska som har artiklar bakom betalvägg nämner jag att Harrisons tankar refereras bra i Världen Idag – här. Läs!

 

Mot bakgrund av detta frågar jag styrelsefolk och chefer oberoende av ”parti”, plats eller ”nivå” i det kyrkliga hanket och störet: Hur tänker ni att låsta kyrkportar visar människor att kyrkan är öppen?

 

Översåtars strategi vis à vis oss undersåtar brukar vara att tala maktspråk genom att tiga. Inte sällan kombinerat med den tysta uppfattningen att frågeställare – just i detta fall och nu jag – är jobbiga eller har för litet att göra eller rentav inte skall bry sig vare sig i eller om vad finare folk beslutar. Maktens folk brukar utöva ”debatt” på det sättet.

 

Skall jag vara ärlig tror jag därför inte att någon kommer att besvara min ställda fråga om hur man tänker att låst betyder öppet. Kanske kan det komma något krystat om nyckelpigornas arbetstider eller tänkta farhågor kring stöld och vandalisering eller något liknande men det är inte det jag frågar efter. Jag frågar efter hur man tänker när man håller den öppna folkkyrkan låst på tider när folk kan gå in i den.

 

Men det är klart man kan överaska mig genom att skriva i kommentarsfältet. Skulle så ske är det klädsamt att de kyrkopolitiker som fattar (eller inte fattar beslut) som innefattar andra undertecknar med namn och befattning så att jag och folk kan fatta var låsningar i och av kyrkan finns.

 

Bilden? Jag tog en jag fann på nätet. Äger naturligvis bildbevis på stängningar både lokalt och på annat håll.


Kommentarer
Postat av: Hanna Johnselius

Trist när öppna kyrkor egentligen är låsta. God iakttagelse av dig! Det finns ju en del kyrkor om kan vara öppna hela tiden, där man låst in värdesaker i kassaskåp eller i speciella glasskåp osv. Det vore ju det mest optimala att kunna hålla kyrkorna öppna. Kanske man kan förlägga kontor i sakristian där präster, diakoner och andra anställda kan turas om att sitta och skriva predikningar och göra andra förberedelser. Då finns man ju i alla fall i ”huset” och det blir ju preventivt mot stölder och skadegörelser. Dessutom finns man ju till hands för de som vill komma in och tända ljus.

2020-08-28 @ 17:07:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0