min kyrkliga höst

Stig Dagerman skrev 1947 samman till en bok sin serie realistiska reportage om Tyskland i ruiner. Titeln blev Tysk höst. 30 år senare myntades begreppet Tyska hösten som beteckning för en säsong av upptrappad konflikt med inhemska terrorgruppen – se Wikipedia för bägge sakerna. Inget av det har dock någon riktig bäring mot vad jag nu avser berätta om den höst som nu är i vinden.

 

I Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter förändrats på var sitt håll hur det var hemma för både Ronja och Birk. Som reaktion på sina besvärliga omständigheter rymde de till Björngrottan för att där vara i fysisk isolering och kontakt-karantän mot den hat-smitta som rådde. Framtiden tedde sig oviss inte minst inför hösten som närmade sig. Men det är sommar än! eller nåt liknande säger då Birk till Ronja – eller så var det tvärtom.

 

Det är sommar än! – även om vinden bär bud om att det börjar bli senare delen av den årstiden. Andra tecken finns också, inte minst bärsbärandet jag berättade om i förra inlägget. Det finns också andra bär på trädgårdens buskar. Och kommer färsk mandelpotatis vad det lider. Idag är det inställelse till skolstart för alla som berörs. Och andra inställningar av olika slag är för handen. Inte minst hur man skall ställa sig till de inställningar och omställningar man gjort.

 

Under sommaren har gudstjänsterna i Älvsby kyrka firats nästan som vanligt. Inte inställningar utan samma tider som annars och på i princip samma sätt – söndagar 11.00 och onsdagar 18.30. På söndagarna har dock gudstjänsterna omställts till en yta utanför själva kyrkan om och när vädret så tillåtit. Kommande söndag blir det på samma vis. Den 30:e är det annonserat Äventyrssöndag men det vet jag inte ännu vad det innebär – jag är ju inte längre anställd. Jag gissar på något familje- och barn-aktigt men om det planeras vara i kyrka och församlingsgård eller ute vet jag inte.

 

Men sedan kommer september. Då är det höst. Odiskutabelt.

Och hösten vet jag lite om. I alla fall för egen del.

 

1. Två sön- och helgdagar kommer jag inte kunna delta i gudstjänsten.

Alltså i bänken på den kristnes grundplats. Andra söndagen i oktober och andra i november kommer jag att vistas i koret för att leda gudstjänsten. Arbetslagets planeringspussel ledde till att jag fick frågan om jag kunde göra så. Jag svarade ja.

 

2. Var annan onsdag kommer jag inte kunna delta i Veckomässan 18.30.

Det är samma sak där. Onsdagar i veckor med jämna nummer, då det efter mässan skall vara Ovangelie-kväll eller vad samtalstillfället nu skall kallas, är jag ombedd att leda också Mässan. Var annan vecka kan jag alltså inte gå i kyrkan eftersom jag redan är där.*

 

3. Tisdagar 18.30 i veckor med udda nummer är jag ombedd att försöka fortsätta leda Bibelstudiet – på något sätt. Då Coviden slog till för ett halvår sedan flyttades samlingarna till kyrkan samtidigt som flera 70+are stannade hemma. Då gjorde jag ”lathundar” för hemma-bibelstudium som jag publicerade här på min blogg – se rubriker distans-bibel med ett nummer i mars-april-maj – samtidigt som vi som var på plats var där vi var. Hur saken rent pedagogiskt skall fixas i höst grubblar jag fortfarande över. Också över om ”nät-studier” på något sättskall innefatta folk som inte bor i Älvsbyn utan stenhårt via webben är med på distans. Liksom över tänkbart innehåll. Men uppdraget har jag tagit.

 

Nu ser du, noble Bloggläsius, lite av hur min kyrkliga höst ser ut i alla fall uppgiftsmässigt. Förutom att vara en i av de som samlas ansvar för Undervisning med vuxna (20+) en kväll i veckan och Gudstjänst var annan vecka och två söndagar.**

 

PS: Det är inte höst än men på onsdag – i övermorgon – har jag fått förtroendet att leda Veckomässan och Ovangelie-kvällen efteråt – denna årstid kallat Sommar-snack i kyrkan. DS.

 

 


* De andra onsdagarna ansvarar den nye adjunkten för Veckomässan. Vad jag här på min blogg skall kalla honom är ännu lite oklart. Då han heter Karl-Johan ligger Svampen nära till hands. Om det blir så skall det absolut inte uppfattas som något förklenande. När han ansvarar för Mässan är det tänkt att han efteråt skall vara med som en av ledarna i Ungdomsgruppen som ju också möts på onsdagskvällarna.

** Enligt kyrkans regelverk är syftet med församlingen att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. I detta syfte är församlingens grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0