visar wanja vägen?

Observera att rubriken är en fråga.

 

I veckans pappers-nummer av Kyrkans Tidning finns en artikel jag för flera dagar sedan såg på tidningens Facebooksida. Artikeln – som man hittar här – berättar och citerar vad kyrkostyrelsens förste vice ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker utifrån att man i den instans i Svenska kyrkan som man kan överklaga beslut till – Överklagandenämnden – har upphävt ett beslut som Domkapitlet i Göteborg tidigare tagit. Utifrån det tänker hon sig nu att kyrkans regelverk måste förändras och hon avser verka i den riktningen. Kommentarer på Facebook tyder på att flera vill vända på orden i min rubrik till ett glatt Wanja visar vägen.

 

Det som hänt är i korthet att en präst som i 23 år arbetat med teologisk utbildning vid den fristående Församlingsfakulteten i Göteborg och inte haft någon tjänst i Svenska kyrkan sedan 80-talet tidigt i år avkragades av Göteborgs Domkapitel och alltså inte längre vara präst. Han överklagade och Överklagandenämndens expertis* upphävde kapitlets beslut. Fullt normal rättsordning. Vill man fördjupa sig i vad, varför och hur finns dokument i saken här. Jag har inte själv läst allt utan nöjt mig med referat.

 

Jag tyckte tonen och attityden på Facebook-sidan blev trist och skrev denna kommentar:

 

Muskulär symbolpolitik!

En 66-årig präst utan tjänst i kyrkan får tillbaka/behålla prästämbetet och förste vice ordförande på nationell nivå ropar på krafttag – liksom andra här. Jag som också är 66 har inte den åsikt som gör kollega-gubben så värd att fördöma men undrar stilla och försiktigt vilken fundamental grundskada och vandalism enskilda farbröder kan förorsaka.

Lägg energin på något som spelar någon roll!

 

Några har markerat Gilla men ingen har försökt stilla min stilla undran.

 

Kommer nu Wanja visa vägen?

Kommer hon ta initiativ till att skärpa regelverket så att ingen företrädare för kyrkan – diakoner, präster och biskopar som är vigda till livslånga uppdrag samt andra anställda liksom alla förtroendevalda – längre ens får ha åsikten att till biskops- och prästämbetena skall man bara utse män? Eller blir det andra som även kopplar samman ämbetsfrågan med HBTQ som drar igång ett drev för att sluta dalta och i stället rensa kyrkan från allt de menar vara unket?

 

Vem vet. Jag har varit präst i över 40 år och sett drev och kampanjer komma och gå över i vågor. Som regel har det varit betydligt mer snack än verkstad. Hela tiden har dock livsutrymmet för åsiktsminoriteter beskurits men bara lite i taget. Flera som regelbundet ropat på en slutlig lösning – heter Endlösung på tyska – har haft makt att driva fram den men inte gjort allvar av att utplåna alla som inte tycker lika. Hur det nu blir siar jag inte! Men undrar...

 

Vill man ha extraläsning kan man få sådan här och här  .

 


* I kapitel 16 § 2 i Kyrkoordningen för Svenska kyrkan är det noga beskrivet hur Överklagande-nämnden ska vara sammansatt och kompetenskraven på ledamöterna. Ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare, en ledamot ska vara präst och ha avlagt teologie doktors-examen, en ledamot ska vara präst med dokumenterad kunskap och erfarenhet inom det kyrkorättsliga området, en ledamot ska ha avlagt juridisk kandidatexamen eller juristexamen och den femte är en övrig ledamot. Lag- och regellärda så det visslar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0