tiger i tanken

Jag sitter på tåget på väg hem.
En längre text med rubriken ovan finns i datorn.
Publiceras i morgon sedan jag kommit fram. 

 

Många vet det inte men förr i världen fanns det bensinmackar som hette Esso. Vill man fördjupa sig i den saken är det bara att googla. Wikipedia ger information om det multinationella företagets öden och äventyr innan det i mitten av 1980-talet såldes till Statoil.

 

Ett tag när jag var tonåring – typ – hade Esso som reklamslogan: En tiger i tanken. Skojfriska som vi var byggde vi ut den till En tiger i tanken ger morrhår i förgasaren. Bättre humor levererades sällan.

 

Torsdag seneftermiddag förra veckan var vi framme i Järvsö där barnbarnet Lisa bor. Om du, noble Bloggläsius, kollar bilden (som blir större när du klickar på den) och ger akt på hennes mössa inser du hur morfar, alltså jag, kopplat i hjärnan.

 

Hon är ingen stor kardus. Två och ett halvt år. Det var hennes mammas 35-årsdag den 20:e vi anlänt för att fira men det är ju inte så mycket att orda om. Att vuxna blir äldre hör ju som till. Att småbarn utvecklas är intressantare.

 

Hon har energi! Man funderar vilket bränsle lilla Lisa går på. Spring, lek och aktivitet. Och prat! Långa meningar! Verkligen en tiger i tanken om man byter betoning och betydelsen av det sista ordet.

 

Jag, som ännu kallas mooggá fast hon pratar mycket renare än för ett halvår sedan när hon lanserade titeln, sitter nu på tåget på väg hem till Älvsbyn. Mormor är lämnad kvar för en veckas kuskande mellan syskon och annat. Jag skall hem till väntande arbetsuppgifter tisdag-onsdag-torsdag. Bibelstudiegruppen i morgon kväll, konfirmander på onsdag samt Kyrkans Unga. Kanske konfirmander i Vidsel på torsdag.

 

Lite lustig tågresa, förresten. Åker söderut fast jag skall norrut. Tror det beror på banarbete på kustbanan någonstans mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Bokningssystemet lotsade min resa norrut från Järvsö eller Ljusdal eller Hudiksvall via Gävle 20.01. Knas men sant i alla fall. Gissar att man för nattåget norrut låter stambanan vikariera för kustlinjen. Troligen kommer jag därför att åka tillbaka samma sträcka men så att man inte stannar på stambanans orter. Jag vet inte. Någon stark tiger i tanken kan man inte haft när man dribblade fram systemet.

 

I slutet av inlägget malar valar & kvalar skrev jag en mängd frågor jag ställer mig inför framtiden – apropå detta med att som pensionerad och avtackad fortsätta arbeta med smått och gott. Jag har nu funderat, grubblat och vägt hit och dit och fram och tillbaka och kommit fram till hur jag skall ställa mig till den fråga jag fått om fortsatt fylla-ut-tjänstgöring. Men det skriver jag inte här och nu. Jag tiger i tanken – ny betoning och betydelse av ett av orden.

 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Rubriken får mig att tänka på reklamen för Esso superbensin i Tyskland under min barndom:
"Pack den Tiger in den Tank"

2019-10-21 @ 18:23:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0