insorteriation

Det var väl ett roligt ord? Insorteriation.

Helt nytt. Kom på det idag då det är vad jag håller på med – insorteriation.

 

Det är lite höstlikt idag. Regnigt, 6 plusgrader. Bilden visar hur det ser ut från vardagsrumsbalkongen. Kanske inte ruggigt vackert men vackert och lite ruggigt. En bra dag att göra något inomhus – typ. En insorteriations-dag.

 

När jag innan jag blev präst var teologie studerande på praktik och började att så smått kvacka i förkunnandets ädla konst sparade jag mina fusklappar. Hur och i vilket system minns jag inte annat än att det snabbt blev så att jag skrev på liggande A5 och vek dem till A6-häften. Perfekt! Då kunde jag ha fusklappen liggande i min Bibel när jag pratade. En del kunde rentav redan då tro att jag pratade utan fusklapp/manus vilket i vissa kretsar ansågs mer andligt än att ”ha skrivet”. För mig spelade det ingen roll. Det var bara ett praktiskt system.

 

Efter prästvigningen sommaren 1978 ökade efter hand antalet använda manuskript. Vad göra med sådana? Kasta är ett alternativt och en hel del hade nog förtjänat det – liksom även betydligt färskare alster.. Spara blev det alternativ jag valde. Inte primärt för systematisk återanvändning utan bara för att spara. Och kanske sporadiskt återanvända vid enstaka tillfällen.

 

Kortlådor införskaffades! För A6-format. Nu har jag fyra.

 

I nummer två från vänster börjar det. Det är Låda 1 med i Bibel-boksordning satta häften och ark märkta PREDIKAN. Exakt kapitel och verser är angivet liksom plats i kyrkans år samt när och var det hela avfyrades rent muntligt. Beiga registerflikar innebär Gamla testamentet, blå det Nya.

 

Nästa åt höger, Låda 2, är det fortsatt PREDIKAN men då kring avsnitt ur Nya testamentets brev samt en del som inte ryms i Låda 4.

.

I Låda 3 längst till höger finns saker av annat slag: Beredelseord i Bibelboksordning för Huvudgudstjänster och Veckomässor, Föredrag kring olika teman samt kronologiskt det som på fackspråkiska kallas Kasualtal – det som vid Begravningar, Vigslar och dop*. Sedan finns också lite ”Diverse”.

 

Nu, noble Bloggläsius, ber jag dig vända uppmärksamheten till Låda 4 längst ut till vänster och begrunda mitt projekts huvudinnehåll. I den finns de senaste cirka 20 årens olika fusklappar i ett underbart kaotiskt huller-om-buller-skick. Det är insorteriationen av sådant som jag ägnar mig åt ett par timmar denna kulna första oktober.

 

Och jag funderar över ett par saker.

 

  • Ska jag ändra systemet? På något viss är PREDIKAN, Betraktelse, Beredelseord, Föredrag och en del Bibelstudieanteckningar inte samma saker men var i hela fridens dag går gränserna mellan? Allt är kategoriserat var för sig och i Bibelboksordning men skall jag lägga samman rubbet till ett?
  • Och varför behålla? Vem kommer att ha glädje över detta? Samlade predikningar af Stig Strömbergsson lär aldrig bli någon kioskvältare. Inte ens om jag färgsätter dem och ger allt eller ett urval titeln Omgivande idiotier kommer det leda till konsumtionsrusch.

 

Men jag sorterar på! När det dyker upp dubbletter – 40 år innebär sådana – som visar att jag flera gånger förkunnat över samma Bibelavsnitt så sätter jag sådana i kronologisk ordning. Det skulle kunna innebära att man någon gäng i framtiden skulle kunna titta tillbaka och sätta samman Stigs 40 år med Lukasevangeliet eller något liknande – men vem i hela fridens dagar ger sig i kast med ett sådant självskadebeteende? Jag själv? Någon annan? Eller, Gud förbjude, en doktorand?

 

 


*  Dop- och Vigseltal finns bara i enstaka exemplar från den allra första tiden. Varje enskilt Griftetal vid begravningar är dock sparat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0