εν Πυθαγόρειο 2/19 - kunskap

Detta borde alla präster få/vilja göra. 

Känns bra!


Så slutade jag förra inlägget. Och jag står för det. LÄGER och intensivdagar är fantastiska företeelser. Jag är till och med så grov att jag säger att om man som präst - eller "kyrkproffs" i övrigt - inte VILL sådant kan man slänga sig i Bramaputtra. Sådetså!


Nu har vi här på Samos haft första hela kursdagen efter ankomst. Som jag berättat är vi 20 stycken. Mindre än hälften av oss gjorde resan också förra året. Resten är nya på Samos. 


Jag skrev kursdagen

Det är en rätt beskrivning. Detta är en kurs både i Älvsby folkhögskolas formella mening men främst i självaste realiteten. 


När man går en kurs får man kunskap. 

Men vad är det? 
Vad är kunskap ? Egentligen? 


Som jag - och även svensk folkbildningstänkande ser det - handlar kunskap om (åtminstone) tre saker. 

  • Mer fakta att veta. Under tiden här på Samos finns en plan enligt vilken mer faktakunskap ges om Bibel och kristen tro, antikens historia lokalt osv.  
  • Mer samband att förstå. Det är en liksom en annan nivå. Alltså hur fakta hör ihop, hur samband fungerar och liknande saker. Insikt kan vara ett annat ord. 
  • Mer erfarenheter att leva på. Det är det tredje och minst liks viktigt. Erfarenhet av bön, tro, tanke, Liv. 

Det finns folk som tycker det är flummig att ha denna vida syn på kunskap. Oftast är det då frågan om plugg-"fascister" som tror att fakta är det som ensamt är viktigt. Pluggskolans förespråkare - typ. Läs Liberalerna!


Naturligtvis behövs fakta-input! 

Tro inget annat och jag försäkrar att vår Samos-resa innehåller sådant vare sig det rör dig om folk i konfirmandåldern eller som nu vuxna. Vi läser och arbetar med avsnitt av Johannes berättelse om Jesus och det innebär mer fakta för flera i gruppen. 

Men insikten/förståelsen är viktigare! Insikten hur saker beror av varandra.  Erfarenhet i bön, samtal och upplevelser som tillsammans modifierar attityder är den viktigaste nivån för en kurs - typ. 


Idag gick vi in till Πυθαγόρειο. Själva vandringen gav faktakunskap om man följde de instruktioner man fått. Men fler strängar användes och insikten ökade - enligt utvärderingen måndag kväll. 


Man kan också vad gäller kunskap beskriva det på detta sätt:

  • Enbart fakta gör en mätt och less. 
  • Att förstå gör en nyfiken på mer.
  • Erfarenhet gör en vis. 


Det är skrivet sedan kvällen förflutit och det gjorts en första utvärdering måndag kväll. Publicerat vid tvåtiden på natten. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0