k-seri-öst

Ibland blir jag imponerad av hur grymt och sjukt påhittig jag är när det gäller att sätta rubriker på mina blogginlägg. Ta bara överskriften ovan – k-seri-öst.

 

Det blir några k i inlägget – strax.

Helt och fullt kå-seri blir det dock inte – men en lätt lättsam ton.

Verkligen seriöst är det – viktiga saker dryftas.

Och att bara få ihop det till .k-seri-öst är ju grymt mot läsaren och ett sjukt påhitt.

 

Veckan har inneburit konfirmander.

 

Nu börjar de för säsongen. Tisdagseftermiddagarna i Vidsel som har ett litet högstadium med bara en klass årskurs 8. I den klassen finns fjorton elever, elva pojkar och trenne töser. Till konfagruppen kom sju. Pojkar. Punkt.

Sug på den! Hur vanligt är det? Med bara grabbar?

När vi efteråt bleka om nosen åkte tillbaka till Älvsbyn pratade vi om att vi alltsomoftast är så vana med tjejgrupper – eller i alla fall tjejmajoriteter – och i dessa samtala om mjuka saker, värderingar och känslor, att vi måste ställa om. Pojkar är ju i årskurs 8 lite yngre än de jämnåriga fickorna. Det blir en utmaning!

 

24 timmar senare var det dags i Älvsbyn. De tre parallellerna slutar alla vid ½3-tiden och de har att larva sig uppför backen till Församlingsgården. Mellanmål. Och sedan olika saker till 17 ungefär. 22 dök upp denna första gång. Vi gissar det kommer fler. Och hoppas. Könsmässigt är Älvsbyn i alla fall mer jämnt. I årsklassen är av någon anledning vi inte begriper också där hannar i majoritet men i konfan blev det ungefär två brudar på en grabb.

 

Jag har inte helt pejl på bruttoantalet ungdomar och antalet kyrkotillhöriga födda 02. Höftar med runt 90 i totalen, 70 tillhöriga. Matematiken kan du, noble Bloggläsius, göra själv.

 

Veckan har inte inneburit k2.

 

K2 är fjolingarna i fortsättningsgrupper direkt efter skolan. Vi väntar med dem ett par veckor för att fokusera på årets konfirmander. Men vi väntar dem! Både i Vidsel och i Älvsbyn finns bland dem som konfirmerades i våras dem som frågar när K2 skall starta. Det är alltså 9-orna. Av förra årets 9-or av vilka 36 konfirmerades våren 15 var det 18 stycken som sedan fortsatte. Vi planerar för ungefär liknande antal nu.

 

Veckan har inneburit kU.

 

Det är Kyrkans Unga som kickade igång. De samlas på kvällstid så att de som pendlar till gymnasiet i främst Piteå skall hinna hem och kunna vara med på planerade program de flesta onsdagskvällar – med möjlig start i Veckomässan 18.30. Jag var själv inte med den här veckan – berättar varför i nästa inlägg – men fick på kvällen meddelandet: 14 stycken. De flesta går gymnasiet. Mest ettor som var med i förra årets K2.

 

Om vår tänkta stege kommer att fungera helt och fullt kan vi inte säga än.

Stegen är fokus på konfirmander, bygga vidare i 9-an och ett KU som främst en gymnasieförening. Konfirmandseden är numera från år till år ungefär intakt men men antalet varierar med storleken på årsklasserna. 2-3 grupper i Älvsbyn, en i Vidsel.

Arbetsåret 14-15 var 4-6 stycken med i det då nystartade K2 i Älvsbyn. Ingen KU-grupp fanns – endast ett häng-café med ganska mycket ostrukturerat spring.

Läsåret 15-16 var det 18 deltager i K2 – grupp både i Älvsbyn och Vidsel – och 3 i KU.

I höst verkar tanken på K2 vara etablerat i ungdomars medvetande och ett KU kan förhoppningsvis stabiliseras.

 

Men vad gäller ungdomarna och gudstjänsten finns massor att göra...

 

Veckan har inneburit kultur.

 

Men det berättar jag om i nästa inlägg.

 

Bilden? En kuddig illustration om hur konfirmationstiden är uppbyggd.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0