vänsterkyrka?

 

För några dagar sedan kom en ”rapport”:
Omvägen om Gud. Svenska kyrkan och opinionsbildningen.
 

Den är ett generalangrepp på vad man menar vara någon sorts socialdemokratisk ledd konspirativ politisk vänstervridning i och av Svenska kyrkan på nationell nivå. Saker som engagemang för miljön, att påtala att det sociala välfärdssystemet krackelerar, att vädja om internationell solidaritet, att vilja häva ockupationen av Palestina och en hel del annat är några inslag i kritiken. Till det kommer påståenden om att Svenska kyrkans medlemmar önskar sig mer riks-kyrko-signaler i ”fromma ting” än vad biskoparna och Kyrkostyret levererar i sina pressmeddelanden och andra uttalanden. Om ”rapportens” författare, den borgerliga debattören och frilansande prästen Annika Borg och den tidigare israeliske fallskärmssoldaten Eli Göndör, kan man läsa här och här och dra egna slutsatser om deras respektive opolitiskhet.

 

Den är på 36 sidor den där ”rapporten”. Och den är riktigt dålig. Jag laddade ner den i pdf-format men kommer inte att slösa papper och skrivarbläck på den. Inte ens på jobbet. Den är bitvis faktiskt helt i klass med konspirationsteorier liknande Sions Vises Protokoll – googla på det får du reda på vilket stolleprov det var. Eller Mein Kampf. Tanken att personer som var unga på 1960- och 70-talen ägnat sig åt att kapa kyrkan för att där få en plattform för sina politiska vänsterradikala idéer är lika grundlös som att Tysklands nederlag i Första världskriget berodde på en dolkstöt i ryggen, utdelad av den internationella judendomen.

 

Med detta sagt vill jag skjuta in beskedet att allt som kommer från Kyrkokansliet minsann inte är  guld. Flera uttalanden och propåer därifrån är värda både kritik och mothugg. Inget snack om den saken. Liksom tanken att kyrkan skall ledas av samma politiska partier som nationen som sådan. Teologin kan ibland vara riktigt dålig. Men den ogrundade och källkritiskt tveksamma ”analys” som Timbroisterna gör är dialektalt uttryckt räjnt göudad.*

 

Ett flitigt repeterat mantra är att Socialdemokraterna i Kyrkomötet är orsaken till allt det onda ”debattörerna” vill påtala. Sådant hörs då och då också från annat håll. Jag röstade inte S men vill ändå påstå att det resonemanget är nys. De rödtonade sektorerna i cirkeln ovan representerar de mandat i Kyrkomötet som innehas av de de riksdagspartier som idag i Riksdagen anses utgöra regeringsunderlag – även om V inte finns i regeringen. De blåtonade sektorerna är Alliansen plus SD. De gula är politiskt obundna grupper av olika sorter. Ser man sossemajoritet i detta behöver man gå till Specsavers.

 

Att ”debattörerna” i sin ”rapport” sprättar anklagelser om politiskt S-beroende blir ju ett helt patetiskt stenkastande i glashus – om man ser till lite fakta om Timbro beställt varan:.

  • Tankekedjan Timbro bildades 1978 och är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Uppdraget är att utveckla idéer och långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.
  • Tankekedjan Timbro samlar personer med olika uppfattningar som förenas av ett antal grundläggande övertygelser: allas rätt att utforma sitt eget liv, mångfald och valfrihet är viktigare än ekonomisk jämlikhet, politikens makt över människor och företag behöver minska.
  • Tankekedjan Timbro har cirka 20 anställda och omsätter ungefär 35 miljoner kronor per år. Sedan 2003 finansieras verksamheten av Stiftelsen Fritt Näringsliv.
  • Tankekedjan Timbro grundades som en motaktion mot ett allt för vänsterdominerat samhällsklimat. Sedan dess har samhällsklimatet förändrats, men uppdraget ligger fast.**

Kan man ana en politisk agenda bakom?

 

Och förresten – vad är det för fel med värnade om miljö, flyktingar, socialt utförsäkrade, mänskliga rättigheter och liknande? Varför väcker ordet solidaritet ”rapport”-författarnas ilska – de som föredrar ordet barmhärtighet och ordet frid i stället för fred?

 


*  Uttrycket och dess stavning är från lexikonet Pitemålet – ållt mila àagg å ööx. Samma sak på idiomatisk rikssvenska blir helt vansinnig.

**  Texten är saxad från Timbros egen hemsida.


Kommentarer
Postat av: Rebella undrar

Det var ju intressant med någon som är tämligen kritisk mot dagens SvK, som läst rapporten och inte klappar i händer och fötter samtidigt.

2016-03-12 @ 12:08:07
URL: http://https://medium.com/%40Rebellaundrar
Postat av: Sven Andersson

"VAD ÄR SANNING?"
Bloggaren blev tydligen träffad i vänster hjärnhalva. Detta obe-
Roende av senaste röstningen. Annars upprörs man mindre av
Att en utredning konstaterar vad de flesta klarsynta konstaterar
Betr.vår kyrka. Tycker man att den "världsliga" politiken skall vara skild från den kyrkliga/andliga,så försöker man stillsamt möta argumenten för att söka sanningen.

2016-03-12 @ 16:03:31
Postat av: bloggaren själv

Sven Andersson må spekulera hur han vill om mina hjärnhalvor samt anse mig som inte tillhörande kategorin "klarsynta". Jag tycker inte den typen av personvärdering är att "stillsamt möta argumenten för att söka sanningen" - faktiskt.
Det enda jag gjort är att bedöma en "rapport" och framfört tanken att rapportens "kyrkokritiker" har en borgerliga agenda och att det nog kan misstänkas att Timbros "klarsynthet" är tämligen enögd.

2016-03-12 @ 16:35:05
Postat av: Staffan Wadström

En klockren illustration till Lars B Stenströms blogg "Den rapporten visste var den tog!". Bekymmersamt med en kyrka som så fullständigt stänger sina sinnen för kritiska röster. Och lägger mer energi på att skjuta budbärarna - inte budskapet. SvK's fokus på vänsterpolitiska frågor är uppenbar för de flesta. Som Lus Berggren skriver:"Det partipolitiska greppet om kyrkomötet är förstås en starkt bidragande faktor till Svenska kyrkans vänstervridning. Socialdemokraterna är största parti och i det valmanifest partiet tog fram inför kyrkovalet 2013 beskriver man Svenska kyrkan ”... som en viktig resurs för arbetet med solidaritet, mänskliga rättigheter, religionsdialog och klassklyftor.” Svenska kyrkan ses som ett redskap för att förverkliga det socialdemokratiska partiprogrammet."

2016-03-12 @ 16:37:18
Postat av: Anonym

Nu håller jag inte med. Vänstervridningen och intresset för det som inte är Kyrkans huvuduppgift är stora kvarnstenar bland de andra som drar ner Kyrkan.
Peter

2016-03-12 @ 16:46:26
Postat av: bloggaren själv

De nomineringsgrupper som stark eller mer fritt är kopplade till de så kallade Allians-partierna har sammanlagt fler mandat i Kyrkomötet än S. I Timbro-rapporten nämns inte saken. Varför?
Centerpartisterna i Kyrkomötet har samma koppling till partiet som man har i S (och SD) - därav den svarta sorgkantsinramningen av de sektorerna. Timbrorapporten ser problem i att S blandar politik och tro men nämner inte att C (och SD) gör samma fel. Varför?
I rapporten anges Seglora
Smedja och Dagens Seglora som "tongivande kyrklig opinionsbildare". Jag uppfattar det inte så. Jag vet ingen - utom möjligen Dag Sandahl i kritiskt forskningssyfte - som följer smiderierna. Smedjan är tongivande blott i egna ögon (och kanske hos en och annan frilansande debattör som inte verkar i församling).
Det är på lokalnivå som medlemmarnas preferenser bäst tas till vara, inte i den debattvärld den högervridna rapporten anser vara vänstervriden - faktiskt.

2016-03-12 @ 20:01:53
Postat av: Peter T

Som seriös kyrklig debattör känns det inte särskilt vettigt att låta sig betalas av Timbro.
Men rapporten har ända vissa ljuspunkter i att påpeka att medlemmarna vill ha mindre av uttalanden som inte tar sin utgångspunkt i tron på den uppståndne. Nu vet väl varje individ som deltagit i beslut på nationell nivå att det är tjänstemän som står för 99% av den textmassa som beslutas.
Det är då de politiska preferenserna hos de anställda tjänstemännen som kan vederlägga påståendet om nyrkans vänstervridning, inte färgsättningen av kyrkomötet. "De goda" inom de oberoende tippar ändå majoriteten åt det håll som känns bra.
Jag vill påstå att rapporten inte borde peka på den vänstervridna kyrkan, utan snarare på "den sekulära kyrkan".
Sen kan jag tycka att inte minst S varit pådrivande i att skapa den sekulära kyrkan.

2016-03-14 @ 08:06:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0