gympalärarattityd

Det verkar som om jag blivit snuvad på min hälsa. Toksnorig. Ovisst om jag kommer att behöva vara hemma i morgon. Får se om feber tillstöter.

Men jag vill ju ”gå på jobbet”! Det är ju konfirmander i morgon! 

Men jag måste kanske inte iväg redan i arla morgonväkten. För-beredelser mm inför veckans gudstjänster kan ju göras i bostaden – typ. Kanske är jag osnorig klockan 2.

 

I alla fall har jag ynkligt snorig i kväll, efter att ha noterat att Luleå vann igen, sett två TV-program jag missat. Jag menar avsnitt 1 och 2 av Gympaläraren. Jättebra! Bör ses av alla som har med folk i allmänhet och ungdomar i synnerhet att göra – även om det man håller på med är miltals från gymnastik och idrott.

Det är den pedagogiska hållningen jag gillar. Försöker bära och vill smittas av. Attityden att inte skylla tonåringars (och andras) omotivation på dem själva utan i stället ta det som ett eget ansvar och en egen pedagogisk utmaning. I sanning inspirerande att se kampen för att bygga relationer, motivera och engagera för något som uppfattas tråkigt, segt och jobbigt.

 

Vägen mellan två pacificerande synsätt som så lätt infinner sig.

1. Det går dåligt! De vill inte! Det är fel på dem! Eller på systemet!

2. Det går inte så bra men ljus finns. Några vill. Så systemet håller.

I bägge dessa diken blir man passiv. Och människoflyende.

 

I så kallat ”kristen press” märkte jag denna måndag samma sak. Negativ resignerad med nästan skadeglad hållning i ett fall och positiv överslätning i ett annat.

 

Såhär stod det i tidningen Dagen – på nätet:

 

Svenska kyrkan fortsätter tappa medlemmar 

Kräftgången fortsätter för Svenska kyrkan. Under 2015 minskade antalet medlemmar med 67 173 personer, motsvarande 1,1 procent.

Klickade man sedan på artikeln hamnade man vid Pärleporten, det avgiftsbelagda inloggningsverktyget som stänger ute nyfikna läsare. Och inte betalar jag för att gå genom den.

 

Kyrkans Tidning skrev – åxå på nätet:

 

Inträdena fler än på 20 år

Medlemstappet fortsätter för Svenska kyrkan. Under förra året minskade antalet medlemmar med drygt 67 000. 63,2 procent av svenskarna är med i Sveriges klart största frivilligorganisation. Den färska statistiken visar även att dop av konfirmander ökar.

Men ta del av artikeln som sådan är bara möjligt om man är prenumerant och loggar in. Lika stängd som Dagens Pärleport.

 

Jag ser olika vinklingar på samma nyhet. Bägge lika förlamande.

Att en frikyrkoblaska som Dagen på det sätt den gör gärna målar svenskkyrkliga problem har jag sett förr. Lusten att accentuera negativa saker är tydlig. Och pinsam. Samma ”kritiska journalistik” används inte när man skriver om frikyrkligheten. Så det är pinsamt.

Men den hurtfriska optimismen i Svenska kyrkans officiella språkrör är ännu pinsammare. Nu är mindre än två tredjedelar kyrkotillhöriga vilket är mer än en procentenhet mindre än för bara ett år sedan. Och ingen haverikommission tillsätts.


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Under förra året avled 74 016 medlemmar samtidigt som 48 671 medlemmar begärde utträde ur kyrkan. På plussidan finns de 8 745 personer som var 12 år eller äldre som begärde inträde samt de 48 836 barn under tolv år som döptes och blev medlemmar i kyrkan.

Här kan jag servera hela texten ur Dagen :)Sammantaget innebär detta ett tapp på 1,0 procent av medlemmarna, skriver Svenska kyrkan. Resterande 0,1 procent beror på medlemmar som flyttat utomlands.

Fortfarande är dock 6 225 091 personer medlemmar i Svenska kyrkan, motsvarande 63,2 procent av Sveriges befolkning.

2016-03-22 @ 06:40:08
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0