prällar och prelater

Jag hade svarat:

Ja! Tveklöst!

 

För några dagar sedan läste jag i nätvarianten av tidningen Dagen om en frågerunda till en bibba av Svenska kyrkans präster. Frågan var ungefär: Ber kristna och muslimer till samme Gud?

 

Tidningen Dagen rapporterade svar i siffror och citat.

Mellan raderna. tyckte jag mig ana en viss skepsis över hur prällarna formulerat sig. Inte helt oväntat. Dagen behöver ju i viss mån tillfredsställa de delar av sin läsekrets som för sin egen självkänslas skull behöver se Svenska kyrkan och andra kristna sammanhang de själva inte tillhör som något dött, urspårat och värt att förkastas.

 

Nu skall i ärlighetens namn sägas att i Dagens redaktionella texter kan den attityden anas mellan raderna. I kommentarfält och i en del debatter finns dock skrämmande exempel på bannlysningar. Där, noble Bloggläsius; vädrar en del oinformerades icke läskunnigas antimuslimska och antisvenskkyrkliga sitt näthat. Tyvärr.

 

Så: Hur löd frågan?

Jo: Ber kristna och muslimer till samme Gud?

Hade jag fått den hade jag svarat: Ja! Tveklöst!

 

Den handlar ju om vilken Gud bedjarna i de två namngivna religionerna adresserar sina böner till. Inte om Vägen till Gud. Inte heller om Guds väg till oss. Bara vilken Gud man menar sig be till. Punkt.

 

Jämför med dessa frågor:

Ber kristna och Jehovas Vittnen till samme Gud?

Ber kristna, mormoner och judar till samme Gud?

När kananéer och fenicier i gammal-testamentlig tid bland sina många gudar vände sig till guden El – bad de till samme Gud som Abram förhandlade med innan Sodom förstördes och som senare för Moses avslöjade sitt egentliga namn vara יהוה, på grekiska Κυριος, Herren?

 

Naturligtvis!

Men är det då samma religioner? Samma vägar från Gud? Och till?

Naturligtvis inte! Men det är ju en helt annan sak! Och inte vad frågan gällde.

Typ.


Kommentarer
Postat av: Rebella undrar

Välformulerat, ang. vissa kretsars behov av Svenska kyrkan som spottkopp - för att nu uttrycka sig hårdare än vad du gjorde. Och god tankeövning att blanda in exv. Jehovs vittnen.

Måste dock protestera lite lätt mot din formulering av frågan. Möjligen har du sett en annan artikel än jag? I den jag såg fick prästerna följande formulering att ta ställning till:

”Judar, kristna och muslimer vandrar mot samma Gud, var och en på sin väg”.
http://www.dagen.se/svenska-pr%C3%A4ster-kristna-och-muslimer-har-samma-gud-1.687547
Det är ett något mer specifikt påstående än att man har samma Gud. Man skulle ju t.ex. kunna mena att muslimer nog har samma Gud men att de misslyckas helt med vandringen, och står stilla på fläcken.

Iofs en petitess. De som blir upprörda över att folk och fä inkl. präster svarar "instämmer" med den formuleringen blir säkert även upprörda över präster som säger att muslimer och kristna ber till samma Gud.

2016-02-27 @ 23:11:31
URL: http://https://rebellaundrar.wordpress.com/
Postat av: bloggaren själv

Jag kan minnas fel men tror att det Rebella undrar anför var ett citat ur något av svaren någon präst gett eller Dagens slutsats av en del svar. Och att frågeställningen var den jag angett.
Men jag kanske minns lite fel...

2016-02-28 @ 09:14:38
Postat av: Rebella undrar

Det är en smula otydligt men som jag tolkar artikeln bestod enkäten dels av påståenden, exv. det som jag citerat, med flervalsalternativ: Håller helt med, håller delvis med, håller inte med. Och dels möjlighet att lämna en kommentar i fri text. Jag tror det är en sådan kommentar som du har kommenterat. OBS tror. Fel har jag haft förr, osv.

2016-02-28 @ 18:57:54
URL: http://https://rebellaundrar.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0