besvärlig fjälltur

Kanske är rubriken ovan vanvördig. Det låter ju som om det skall handla om en turistvandring i fjällen hemsökt av lite extra regn och skoskav. Och det är helt fel – naturligtvis.

 

När vi, jag och madammen i mitt liv,för någon vecka sedan var i Norge köpte jag en bok – också det naturligtvis. I en mataffär dessutom. Jag såg den i ett ställ och blev nyfiken, nordkalottare som jag är. Att jag ävenledes är smått road av att läsa om militär strategi och taktik bidrog givetvis.

 

Boken jag köpte var Miraklet ved Litza – Hitlers første nederlag på Østfronten av Alf R. Jacobsen. De drygt 250 sidorna norsk text är nu lästa och som brukligt är rapporterar jag här på bloggen under kategorin Predikaren 12:12.

 

Jag hade aldrig hört talas om Litza-älven men bilder via Google gav inblick i miljön. Verkar onekligen mysigt att vandra och rekreera med den ganska trevliga utmaning det kan vara att ta sig fram i väglös fjäll- tundramiljö.

 

Dock var det annars för dem som var där sommaren 1941. Ett gäng skulle ta sig fram till Murmansk och det atdra gänget skulle se till att det inte blev av. Att fajtas med allt vad utrustning och underhåll kräver är hart när omöjligt – vilket visade sig. Man behöver vara många för att nå ett avgörande. Och är man många blir försörjningen omfattande.Och än mer folk måste användas till att få fram saker till linjen – och det gör att man de facto inte blir så många. Så det blir inget.

 

En intressant bok med denna baksidestext:

 

Festbanketten var allerede planlagt. Gjennom et brutalt overraskelsesangrep skulle 60 000 tyske soldater erobre den viktige havnebyen Murmansk og sikre Nordfronten – Hitlers skjebneområde. Ryktene om en invasjon hadde svirret lenge, men Stalin ignorerte advarslene fra Churchill og nektet til det siste med å mobilisere.

 

Natt til 29 juni 1941 rykket general Eduard Dietls seiersvante bergjegere over den russiske grensen. Men Hitlers spydspiss skulle snart møte uventetmotstand på den uframkommelige tundraen. I all hast var russernes 52. infanteridivisjon sendt til Litzadalen, tyskernes siste hindring på veien mot Murmansk. I ukesvis raste kampene på Østfrontens nordligste frontavsnitt.

 

I ett spenningsmettet og kunnskapsrikt drama basert på hittil ukjente kilder skildrer Alf R. Jacobsen slaget som ble det blodigste på Østfronten sommeren 1941. han avdekker krigsledernes dilemmaer, tett flettet sammen med vitnesbyrd fra frontlinjen.

 

Med etterord av general (R) Sverre Diesen.

 

Inte minst etterordet var mycket lärorikt, till och med till en del tillämpbart på allmänna resonemang kring planering, mål, fokusering, genomförande och ledning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0