bön, makt och misär

Såhär skrev jag på Facebook tidigare idag, under eftermiddagen.

 

Sitter i solen. Storgatan i Luleå. Shoppar födelsedagssaker till barnbarn. Väntar på deras farmor. Och funderar på gudstjänsten i Älvsby kyrka på söndag 11.00. Bönsöndag och Första maj. Kombination?????

 

Det är det sista i saken jag vill beblogga. Inte presenterna till lille Adrian som snart fyller fyra. Sådant är privata och intima saken mellan hans farfar och farmor och honom själv – lillgubben.

 

En första maj? En söndag? Vad innebär det?

Den söndag som i Kyrkans år är Bönsöndagen?

Hur blir gudstjänsten? Och förkunnelsen i densamma? Och förkunnelsen sedan på kvällen i en gudstjänst till. En musikgudstjänst/konsert med inslag av låtar skrivna av Björn Afzelius?

 

Detta är de typ ”stora” förkunnelseuppdrag, och Böne-uppdrag. Som ligger framför mig detta veckoslut. Ett veckoslut där det för vilken gång i ordningen som helst åligger mig att inte ensam men väl med tolkningsföreträde i gudstjänster koppla ihop Vad Gud vill och står för med Människan av idag närvarande på plats. Det är ju gudstjänstens uppgift – att vara en bro mellan dessa brofästen. Jfr bilden som blir större när man klickar på den. Teologi kan mycket väl bytas ut mot Gudstjänst.

 

Sådant funderade ag som hastigast på när jag satt på Storgatan.

Jag funderade på Första-Maj-toner angående bönen:

.oket ned påskriften ”Bed och försaka” länge oss nedtryckt i mörker och nöd... ur sången Arbetets söner.

Eller Bed och slit, gnag in bit! Du får smör ovanför när du dör … av Joe Hill.

 

Sambandet Bön och makt.

Och Bön som ropet ur misären.

Blir det innehållet i förkunnelsen på söndag?

 

Vi får se.

Synpunkter mottages i kommentarfältet.


Kommentarer
Postat av: Peter T

Vad är en demonstrationvandring på 1:a maj?
En manifestation av gemenskap som ger känslan av att vi är starka tillsammans.
En uppmaning, ja kanske rent av en bön, om ett bättre samhälle.
Det förvånar mig att samhället inte fostrar ungdomen genom att ge dem kulturella hemuppgifter som 1:a majdemonstration, väckelsemöten i tältliknande miljö, idrottsföreningsårsmöte och andra kulturella ytringar som starkt format värt samhälle.
Genom den ännu höga konfirmationsfrekvensen så har de flesta upplevt en högmässa, men varför inte göra de andra erfarenheterna också?

2016-04-30 @ 07:19:26
Postat av: Kyrkvärd på sadel mot 50.

Något med arbetaren Josefs och Marias förmodade böner med Jesus i centrum under sina första tuffa år som nybildad strävsam fattig familj.

2016-04-30 @ 09:24:22
Postat av: Torbjörn Lindahl

Din stora fundering inflr söndagen borde ju vara om du ska gå ner till Storgatan och titta på motorcyklar nu när en gammal kompis till dig inte längre finns med i gänget. För första gången sedan 2006! Jag har nästan funderat på att ta bilen t Älvsbyn fölr att få surra med dig en stund.

2016-04-30 @ 23:20:04
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0