kyrkorådets åsikt?

I Älvsbyn pågår för närvarande (minst) två åsiktsväxlingar som (kanske) skulle kunna kallas debatter. En märks påtagligt i Lokala Världsbladet alias Pitå-Tidningen. Bägge  märks lite här och var på Facebook, bland annat i gruppen Älvsbydebatten
 
Just den gruppen härbärgerar inlägg av milt uttryckt blandad kvalitet. När flykting- och invandring diskuteras tar hetsen från de främlingsfientliga stort utrymme. Några tappra försöker hyfsa det hela med någon form av källkritik men får inte fason på samtalet. Känslan blir därför att de som sympatiserar med Sverigedemokraterna hittat platsen där de kan spy sin galla. 
 
Och jag undrar: Vad anser kyrkorådet? 
Jag tycker frågan kan vara relevant. Inte främst för att jag vill utmana - jo, kanske lite - de lokala representanterna. De är hedervärda män och kvinnor som i några fall suttit på sina stolar många många år. Det är systemet jag vill åt. Alltså att de är politiskt nominerade som representanter för de vanliga samhällsbyggande partierna - som rimligen har åsikter. 
 
Den andra frågan gäller en aviserad tanke att hösten 2016 stänga en av kommunens två högstadieskolor och börja bussa ett 50-tal elever 3,5 mil till den andra skolan. Det är S och V som har den tanken. Oppositionen opponerar sig - naturligtvis. 
Och jag undrar: Vad anser kyrkorådet? Det är min arbetsgivare - systemet är sådant - och det kan väl vara bra för mig som tjänsteslav att veta vad överheten tycker. Innan jag tycker - typ. 
 
För det är klart att saken kommer att påverka församlingens verksamhet i Vidsel vars högstadium kanske stängs. Det finns ju en kyrka där och i den firar vi gudstjänst var annan söndag. Inte värst många kommer. Ett halvdussin ungefär plus - och nu blir det intressant på ännu ett sätt - när det är säsong ungefär lika många konfirmander. Och blir det konfagrupp där om 8-orna går i Älvsbyn? 
 
vad tycker kyrkorådet? På vilken sida i debatten skall kyrkan ställa sig? På maktens, centralortens och budgetens sida? Eller på den lilla ortens varifrån det mesta flyttas och nästan allting krymper?
 
Kyrkorådet består av 4 S+V och 4 C+KD samt översteprästen (som avskedspredikar om två veckor). Följer de "sina" partier eller finns det en "församlingsåsikt" jag som anställd har att rätta mig efter i mina kontakter med församlingsborna?
Därför frågar jag lite illmarigt: Vad anser kyrkorådet?
 
Korrekturrättat och bildförsett söndag kväll.

Kommentarer
Postat av: Christina Aasa Bygdell

Rätt så! En mycket relevant fråga!

2015-09-27 @ 09:46:43
Postat av: Stig Sundström

Ett intressant inlägg, Stig! Ett principiellt intressant inlägg! Frågan om kyrkorådets uppgift och dess relation till de anställda är inte helt enkel, nämligen.
Kan man begära att ett kyrkoråd ska ha en uppfattning i den kommunala frågan om en skolas fortlevnad eller nedläggning? I en kommunal fråga om en högstadieskolas överlevnad eller nedläggning?
Ska kyrkans anställda invänta kyrkorådets åsikter i denna kommunala fråga innan man vågar säga vart man står själv?
Det är, som du skriver, klart att skolans vara eller icke-vara påverkar kyrkans verksamhet. Men det är en annan fråga och inte ens där är det helt klart om man ska fråga kyrkorådet om deras åsikt, om hur verksamheten ska bedrivas. Man ska fråga sin herde!
Vi har ju "att-frågor" och "hur-frågor". Att en verksamhet ska bedrivas är en fråga för de förtroendevalda, och att vika medel för att denna verksamhet ska kunna bedrivas. Hur verksamheten bedrivs är, som det låter, en "hur-fråga" och i dessa frågor går kyrkoherden in och driver frågor.
Inte kyrkorådet. Och inte enskilda förtroendevalda.
I princip anser jag att hela frågeställningen är fel. Kyrkorådet ska inte driva kommunala frågor om skolor och annat. Att till exempel konfirmationen ska prioriteras är en politisk fråga, men inte hur prioriteringen görs. Det är en ledningsfråga.
I princip är det även fel att enskilda anställda ska avkräva ett kyrkoråd ett informellt ställningstagande. Även intressant att ett efterfrågat besked lämnas i en kommentar på din facebooksida. Frågorna kan leda till pastorala överväganden som bara blir konstiga när man kör förbi den som är kyrkoherde.
Nu vet jag att församlingen rekryterar ny herde och att det kanske just därför uppstår en kort tid av vacum. Men att förvänta sig att kyrkorådet ska fylla ut detta vacum tror jag inte är rätt väg att gå.
I princip, alltså. Men samtidigt befriande frågeställning och rolig om du får respons från de förtroendevalda! För visst är det spännande med en dialog i både stora och små frågor! Bara man vet vad man håller på med... att herden i princip är den som ska svara på frågor om hur konfirmandeverksamheten ska bedrivas om skolan i Vidsel läggs ner. Oklara linjer skapar så lätt förvirring.

2015-09-28 @ 21:51:58
URL: http://stigsundstrom.wordpress.com
Postat av: Stig Sundström (komplettering av förra kommentaren)

Jag korrigerar en mening i min tidigare kommentar: "Att till exempel konfirmationenska prioriteras är en styrningsfråga (eller en fråga för kyrkorådet)". Ingenting annat.

2015-09-28 @ 22:10:23
Postat av: bloggaren själv

Det är som sagt på ett principiellt plan frågan jag ställer är intressant. Och på flera sätt.
Att jag ställde den är inte för att jag behöver ett svar. Jag använder mig av min frihet att tycka och ta ställning utan att fråga lokala kyrkopolitiker.

MEN... Då det i dessa yttersta tider på nationell nivå diskuteras och kannstöps om de etablerade politiska partiernas roll i kyrkan OCH företrädare för dessa säger att partierna behövs för att kyrkan skall kunna ta ut rätta riktningar i hur den skall agera – just DÅ blir det att ställa partiernas tolkningsanspråket på sin spets om jag skulle fråga de lokala vad de tycker. Om kyrkan inte är samhället utan något som verkar i samhället kan det ju vara så att värnandet av evangeliet till och med människorna leder till andra slutsatser än kommunalekonomiska. Och kan då partifolk göra den självständiga bedömningen? Eller är de bundna av andra lojaliteter.

Krasst taget: Nedlagt högstadium i Vidsel kan innebära ajöss till konfaläsning för ungdomarna som bor där uppe. Är det först då frågan blir kyrklig? Eller är den det redan innan? Jag tror att saker som skola, vård, flyktingmottagande och omsorg inte är exklusivt kommunala icke kyrkliga frågor. Vad gäller beslut – Ja! Men vad gäller åsikt – Nej!

Och då blir det väl intressant att se om kyrkliga representanter för de verksamma politiska partierna kan analysera och agera utan att vara kommunalpolitiska speglar – så att jag VET vad min arbetsgivare tycker. Jag är inte nyfiken på att veta för att till varje pris lyda och vara foglig. Det vore inte min stil. Men jag skulle vilja veta så att jag kan veta om jag gjorde rätt eller fel när jag i morse ställde mig bakom uppropet att bevara högstadiet i Vidsel.

2015-09-28 @ 23:27:53
Postat av: Stig Sundström

Att det handlar om , vågar jag säga, "lobbyverksamhet" i en lokal politisk fråga är förstås en sak. Jag förstår det.
Jag lyfter kanske en annan fråga, men den är relevant i ditt inlägg.
Din blogginlägg öppnar för frågan vem/vilka som egentligen leder en församlingsverksamhet.
Jag vet att du kan detta lika bra som jag. Men jag är tveksam att alla förstår skillnaden i styrning och ledning. Varken anställda eller förtroendevalda... 😊

2015-09-29 @ 08:08:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0