kapat självförtroende

Idag, söndagen före Domsöndagen, firades Högmässa i Älvsby kyrka. En så kallad Kommenterad sådan. Alltså upplagd på så vis att vid några tillfällen avbröt jag liturgin, flyttade mig några steg åt sidan och gav vad jag avsåg vara förklarande och introducerande kommentarer till vad som händer.

 

Ungefär en gång om år har vi en sådan och det med motiveringen att den skall vara introducerande för konfirmanderna. Om den egentligen är det skall jag hålla osagt. De har ännu inte firat gudstjänst så mycket att de egentligen knappast kan anses riktigt kunna följa det som förklaras. Dock fungerar konfirmanderna alldeles utmärkt som gisslan och motiveringen för saken – som flera mer gudstjänstvana tycker är bra och intressant. Och som jag nämnde i förra blogginlägget har konfirmanderna dagen som en man-ur-huse-till-kyrkan-söndag.

 

59 personer firade gudstjänst. 17 konfirmander var på plats – av ungefär 40 möjliga*. En del tänker nog att de ”fyllt sin kvot”. Två gånger i månaden är tänkt att de skall fira gudstjänst och vi räknar andra halvan av oktober plus november som en månad. Några har nu varit med fyra gånger sedan start.

 

Jag tyckte den kommenterade  Högmässan ”gick bra”. Blev inte olidligt lång och hade flyt. Ungdomarnas böner kom med både som introduktion till Syndabekännelsen och i förböns-delen av Nattvardsbönen. Mitt ego med tillhörande självförtroende var, i alla fall sett till ungdomarna, ganska på topp när jag och madammen spatserade hemåt.

 

Sedan läste jag konfirmandernas lappar, alltså de ”kvitton” på gudstjänst de fyller i när de är där – klicka på bilden blir det läsbart. Helt OK. Sakligt och flitigt. Inklusive noteringen på raderna Något som sades i predikan. Men så kom jag till en där det stod:

 

Tomhet, idel tomhet, säger Predikaren.

Tomhet, idel tomhet. Allt är tomhet**.

 

Jag hade inte sagt det i förkunnelsen!

Inte heller fanns orden i någon av texterna!

Så hur skall jag ta det? Som ett trevligt skämt? Eller en kapning vid fotknölarna?

 

Tyder i alla fall på en konfirmand med viss Bibelkännedom. 

 


*  Det är lite svårt att ange exakta antalet då just konfirmandverksamheten startade för en månad sedan. Deltagare och grupper har ännu inte till 100% stabiliserats. Något till- eller avhopp kan ju fortfarande ske.

**  Predikaren kapitel 1 vers 2.


Kommentarer
Postat av: Gunnarhedman@live .se

HejStig lycka till med en konfirmand medegna tankar Han sågade inte Dej utan tänkte till lite Var rädd om den här vännen
Och sköt den väl God fortsättning Gunnar

2015-11-15 @ 21:34:03
Postat av: bloggaren själv

Konfirmanden ifråga är en HON.
Och på Facebook där jag gör reklam för mina blogginlägg har två kommentarer getts:
En man skev: ”Jag föredrar översättningen 'fåfänglighet'"
Och en kvinna: ”Hahahaaaaa. Cool konfirmand.”

2015-11-16 @ 00:15:09
Postat av: bloggaren själv - igen

Kanske inte SÅ hemskt ändå!

Såhär på måndagsmorgonen tittar jag igenom de andra konfirmandernas ”kvitton” för att se vad de noterat på raderna knutna kring ”Något som sades i predikan”. Intressant.

Tre lappar hade ingen notering.
En angav: ”Halleluja! Din är äran!” vilket jag aldrig sa men är omkvädet i Psalm 10 vilken flera tyckte var den bästa.
Tre – som troligen satt på samma rad och där kommit överens – nämnde att en blind tiggare fick hjälp. Det sa jag inte i predikan men väl i introduktionen till Kyriet som ju i grunden är ett Bartimaios-rop.
Fyra hade angett vad jag angav vara evangelietextens poäng, det Jesus vill ha sagt. De skrev varianter på ”Att man skall vara förberedd. Jesus kommer tillbaka.”
Två skrev att det var Söndagen före Domsöndagen – helt korrekt. Dessutom gav de med olika ord kommentaren ”Mycket förklaring om varför man gör så. Det tycker jag är jättebra.”
Och så var det citatet ur Predikaren i Gamla testamentet jag berättade om i själva inlägget.
Tre andra – som nog också samarbetat – angav följande: ”Solen går upp och solen går ner. Så skyndar den tillbaka till platsen för sin uppgång”. Det är också ett citat från Predikarens första kapitel men nu vers 5. Detta får mig att ana att vår fråga var möjlig att missförstå på ett sätt vi inte tänkt. De små grynen har uppenbarligen googlat ”predikan” och fått träff som de arbetat utifrån. Och det måste ju ses som både ambitiöst och kreativt.

2015-11-16 @ 08:22:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0