innandag advent

I anslutning till en del helger finns annandagar. Annandag Jul och Annandag Påsk är fortfarande allmänna helgdagar rödfärgade i almanackan. Annandag Pingst är kyrklig helgdag men inte allmän*. Att man har annandagar beror på att den aktuelle helgens ”grej” är så viktig att två dagar behövs.

 

Idag är det inte en annandag.

Idag är det en innandagInnandag Advent.

 

För det är ju så att vi inte kan hålla oss, inte vänta. Vi kör med innandagar. Innandag Jul är Julafton. Då bränner vi iväg nästan hela Juldagens firande av Befriarens födelse och Guds ankomst i världen. Det är väl bara Var hälsad sköna morgonstund som får vänta till den 25:e. Påskafton – alltså Innandag Påsk – borde rätteligen vara en dag i sörjande stillhet alldenstund** det ju bara är dagen innan som Frälsarens pina och död står i centrum för uppmärksamheten. Men i stället ”påskäter” vi ägg å skinka å godis i pappägg å allt möjligt annat. Innandag Pingst är dock om än i hänryckningens tid något måttligare.

 

Om nu rätt skull vara alldeles rätt skulle ju stjärnor och ljusbågar och adventsljusstakar plockas fram ungefär vid 18-tiden i kväll då Advent rings in. Så helgfundamentalistisk är det nästan ingen som är. Inte vi heller. Vi är också lite innandagiga. Igår plockades pryttlarna fram. Som nästan sista kåk i kvarteret. Men vi har i alla fall inte tänt första ljuset än. Det gör vi i morgon.

 

Jag är arbetsuppgiftsfri idag. Liksom igår. Men i morgon har jag uppdrag. Gudstjänsten i Älvsby kyrka klockan 11 och sedan på serviceboendet Fluxen klockan ½2. Lite om den första av de två gudstjänsterna skall jag skriva senare. Nu har jag samtidigt som jag skrivit sett damernas 5 km fristil i Öppna Skandinaviska Mästerskapet i skidåkning*** skrivit detta inlägg och skall alldeles strax traska upp till Församlingsgården för lite innandagsfirande. Älvsby kyrkliga frivilligkår har sin Adventsmarknad med lotterier och loppis.

 


* Annandag Pingst är således svart i kalendern men då det är en kyrklig helgdag skall varje församling i alla fall fira minst en gudstjänst. Askonsdagen är också en sådan dag. Första Maj och Nationaldagen är å sin sida Allmänna helgdagar men inte kyrkliga. De bör enligt min mening därför inte på något sätt uppmärksammas i kyrkorna. Infaller en av de dagarna på en söndag kan de i och för sig goda världsliga firningsämnena omnämnas i en och annan bisats men inte mer. Så var det sagt.

** Underbart gammalt ord.

*** Norge-Sverige-Sverige-Norge-Norge-Finland-Norge-Norge-Sverige-Slovenien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0