optimistjoller

Jag googlade ordet optimistjolle och fann bland annat den lilla bilden. Men jag tänker inte skriva om någon liten båt. Ingalunda. Det är det särskrivna optimist joller jag vill åt. Optimistiskt joller. Optimistjoller. Sånt som Kyrkans Tidning ägnar sig åt. Här.

 

Det har alltid funnits blaskor och publikationer som sträckt sig i spagat för att tilltala dem som i alstrens närhet makten haver. Nazityskland hade Völkischer Beobachter och gamla Sovjet Pravda som undergivet kablade ut de budskap de tongivande ville skulle visas. Man spred alltid i etablissemangets ögon goda och positiva nyheter utan negativa eller kritiska uppgifter. Dessa nämnda avisor var/är mediala giganter med stor betydelse för att snedvrida verklighetsuppfattningar och styra eller hindra utvecklingar. De är extremer men många vanligen smärre sammanhang visar prov på samma sak. Det kan gälla tidningar men också hur man beskriver och betonar olika saker. Kyrkans tidning ger ett sådant bidrag i artikeln man hamnar på om man klickar på länken ovan – vilket jag hoppas du gjorde.

 

Se först rubriken. Låter positiv. Skulle ha kunnat vara Nästan nattsvart utveckling! i stället. Men man envisas med ljuspunkter. De första fetstilade raderna låter också positiva. Men sedan går det inte riktigt längre. Tidningen måste ju redovisa de kalla siffrorna som visar att mindre än hälften av alla barn döps och att bara en tredjedel konfirmeras. Detta gör man totalt fritt från analys och funderingar över att detta på något vis skulle kunna vara bekymmersamt när man vill kalla sig folkkyrka eller majoritetskyrka.

 

När det gäller gudstjänstlivet blir det ännu värre. Siffrorna nämns över huvud taget inte. Men de finns tillgängliga på nätet och i detalj visar diagrammet utvecklingen de senaste 25 åren.

 

Den blå kurvan står för Huvudgudstjänster – ca 9 miljoner i början, inte ens hälften nu.

Den gröna linjen är Andra gudstjänster av alla möjliga slag. Också då runt 9 miljoner i början och hyfsat stabilt halva tiden men sedan utförsbacke parallellt med den blå kurvan. Andra gudstjänster kompenserar alltså inte ”söndagssönderfallet”.

Röda linjen är engångsgrejerna dop-, konfirmations-, vigsel- och begravningsgudstjänster – församlingsbärande gudstjänster. 

Jag tycker lutningarna är allvarliga. Mycket allvarliga. Men inte allvarligast.

 

När Folkpartiet – jag tar dem bara som exempel – träffades till något sorts nationellt pep-talk för en tid sedan sa partiledaren i radio att förlustvalet i höstas gör att man måste ta andra tag och förnya politiken. Tyder på ett internt krismedvetande. I samma insikt avgick Moderat-ledarskapet och KD-ledaren på grund av siffernedgångarna. Det tyder på ansvar. Där. I politiken.

 

Men i kyrkans ledning håller höga vederbörande med kyrkopolitiker och kansliledningar i spetsen färgen. Där tillsätts inte haverikommissioner avgår någon. Inte på nationell nivå. Eller regional. Och på de lokala grundläggande nivåerna i församlingarna sitter kyrkoråds-ordföranden och kyrkoherdar lugnt kvar för att ännu en mandatperiod göra ungefär som man (alltid) gjort. Det är i sanning ett märkligt sätt att ta ansvar!

 

Och Kyrkans tidning – bedriver den journalistik? Alltså kritisk sådan?

Näppeligen! Den ägnar sig åt optimistjoller.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Optimistjoller var ordet. Tackar vet jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson :-)
Men KDs och FPs föryelse, jag vet inte:
http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen
Och nu med M i spåren. Jag frågar med Tom Lehrer: "Who's next?"

2015-05-13 @ 10:16:33
Postat av: bloggaren själv

Åt vilket håll de borgerliga "förnyar sig" är en fråga i sig och en sak som verkligen fyller mig med förfäran - onekligen. Men ATT man när kurvor viker drar slutsatsen att man måste göra något - hur tokigt det än är - tyder på en krisinsikt jag upplever saknas på ledande håll i kyrkan.

2015-05-13 @ 14:11:41
Postat av: Thorsten Schütte

Självklart, och det gäller fler samfund än SVK, något måste göras. Effektsökeri, den billiga vägen, funkar dock ej, se även
http://schlaug.blogspot.se/2015/05/angslighetens-boningq.html

2015-05-13 @ 16:05:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0