val i israel

Nästa vecka är det val i Israel.

 

Jag är lite osäker men jag tror inte man riktigt samma system som till exempel i Sverige. Vi har mandatperioder på en viss tid och val vid bestämda exakta tidsintervall – annat typ extraval är extrema undantag. Många länder har det på samma sätt som vi men i en del andra fullvärdiga demokratier är det vanligare med utlysta val liksom lite då och då – men med tillägget att det nog ändå måste ske inom ett visst tidsspann.

 

Vara hur det vill med detta är det val i Israel på tisdag till veckan.

 

Om situationen i den svenska Riksdagen ibland kan te sig lite rörig är det en mild västanfläkt jämfört med hur det förefaller vara i Knesset. Vi har två linjer där den ena om man inte kommer överens med delar av den andra i trängt läge ibland kan luta på en på-sidan-om-are. Det är vågmästargänget som ingen annan vill ta i med tång som gör det lite komplicerat.

 

I Israel finns Höger, Högrare och Högrast, lite Mitt, lite Landknyckarrörelse, minimal Vänster, olika religiöst motiverade partier samt ett Arabiskt. Hur det hela skall gå ihop i koalitioner och annat är redan för israeler en marigt sak och för mig som intittare naturligtvis obegripligt. De frågor valet gäller verkar i huvudsak vara samma sak som hos oss – ekonomi, sociala frågor osv. Ockupationen och fred med Palestina verkar inte vara den största grejen man går till val på. Snarare tvärt om.

 

Denna dags ledare i oppositionstidningen Haaretz ger ändå en inblick. Jag lät Google göra ett grundjobb och putsade sedan den ”svenska” jag fick därifrån. På engelska kan ledaren läsas här. 

 

CHANS ATT AVSLUTA NETHANYAHUS STYRE

 

Det finns en chans att ändra högerstyret och få tillbaka Israel på spåret med politisk måttfullhet och social integration. Det måste vara väljarnas mål nästa tisdag.

 

Valet till det 20:e Knesset ger allmänheten en möjlighet att ändra regeringen och avsluta premiärminister Benjamin Netanyahus långa period. Det måste vara väljarnas mål nästa tisdag.

Efter att han åter fick makten har Netanyahu lett Israel till att fördjupa ockupationen och bosättningspolitiken på Västbanken, till två meningslösa krig i Gaza och till en spricka i förbindelserna med Förenta staterna och Europa – innefattande hot om bojkott sanktioner från det sistnämnda.

Netanyahus ekonomiska politik har fått försvarsbudgeten att svälla och lägenhetspriserna att skjuta i höjden, utan hänsyn till folkets nöd. Den har blockerat alla reformer. Han såg de arabiska medborgarna som en olägenhet och förde fram antidemokratisk lagstiftning mot dem samt misshandlade asylsökande från Afrika.

Netanyahu utlyste tidiga val och presenterade det som en folkomröstning om hans fortsatta styre. Var och en som är bekymrad över framtiden och vill leva i ett fred-sökande stat som en del av det internationella samfundet och som strävar efter att integrera minoriteter och minska de sociala klyftorna måste säga "nej" till honom och rösta för en helomvändning.

Isaac Herzog och Tzipi Livni, ledare för Zionist Union är ett övertygande alternativ till det styrande partiet och premiärministern. Herzog är värd offentligt beröm. Att döma av hans uppförande och ställning som oppositionsledare under kampanjen, förväntas han inte fortsätta Netanyahus förnedrande och förtryckande politik utan kommer att agera för att normalisera Israels utrikespolitik och offentliga liv.

Röster på Zionist Union kommer att stärka Herzogs chanser att få presidentens uppdrag att bilda nästa regering.

Den som vill rösta för att ändra regeringen men föredrar ett parti som inte under några omständigheter kommer att gå med i en regering ledd av Netanyahu, måste rösta på Meretz. Detta är en part hängivet ett demokratiskt, jämlikt Israel och har visat detta med otaliga lagstiftningsinitiativ och med ett imponerande antal kvinnor på sin lista. Risken att Meretz inte  får tillräckligt många röster för att kunna göra det i Knesset och att dess liberala röst därmed kommer att saknas i parlamentet är en annan anledning att stödja det.

The Joint List speglar den arabiska minoritetens kamp för jämlikhet och för att stärka det civila delen av den israeliska identiteten. Ingen kamp är mer rättfärdig och den politiska union som tvingas på det arabiska partiet kan få ökad representation i Knesset. Det kommer att vara ett viktigt bidrag för den israeliska demokratin. Men den hastigt hopsmidda listan söker fortfarande sin väg vilket framgick av den onödiga röstnings affären med Meretz. [Öa: Vad gäller denna sista mening är jag inte ens halvt säker på att jag fattat rätt.]

Det finns en chans att ändra högerstyret och få tillbaka Israel på spåret med politisk måttfullhet och social integration. Vi får inte missa denna chans.

 

Förresten: Klicka gärna runt på Haaretz som har partipresentationer att fördjupa sig i, opinions-undersökningar och annat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0