stormar på nätet?

En storm vet jag vad det är.

 

Det är när det blåser alldeles förfärligt – typ. Kollar man på Wikipedia får man veta att i en storm handlar det om att vindhastigheten skall vara 24,5 till 28,4 meter per sekund(...). land kan stormvindar rycka upp träd och orsaka skador på hus. Till sjöss orsakar stormvindarna höga vågor och havsytan blir vit av skum.

 

Kratta samman torra höstlöv när det stormar är ingen lysande idé – om man vill ha ett stillaliggande resultat. Vintervistelse på kalfjäll i storm är livsfarligt. Liten båt på stormiga vatten kan få förlisande effekt. Också stora båtar kan drabbas. Att varna för storm är därför vettigt. Att parera för storm ännu vettigare. Men att snacka om storm bara för att servetterna blåser från bordet när man skall äta utomhus är inte vettigt alls.

 

Vad är då en storm på Internet?

På sociala medier? Facebook, bloggar, annat? Hur definieras storm där?

 

Att blogga är att dyka upp på sociala medier. Så gör jag.

Jag påstår att kring min blogg har det aldrig stormat. Kanske har något inlägg någon gång fått någon att hålla andan. Eller sucka. Men det jag skriver kommenteras sällan här och citeras än mer sällan i andra bloggar. Det noteras knappt på Facebook som jag använder för att tala om att jag bloggat. Inte heller tipsas gammel-media likt lokalpress om något jag berört här. Det stormar inte. Blåser knappast alls – typ.

 

Men ändå kvarstår min fråga: Vad är en storm på sociala medier?

 

Är det en storm på Facebook – detta sker nu – när 5-7 personer i gruppen Palestinavänner diskuterar den senaste israeliska piratåtgärden mot den lilla svenska båten Marianne på väg till Gaza? Det verkar handla om ett 15tal kommentarer hitintills. Är det en storm?

Är det en storm på Facebook att många lägger ett Pride-regnbågs-raster över porträttet av dem själva? Att det är en markering förstår jag. Men är det en storm? Eller bara en vind som gäller tills man känner att man vill byta bild. Och blir då det en markerande vindkantring?

Och alla filmer på Facebook med gulliga katter – är det en storm?

 

Vidare. När det gäller storm – när det gäller vanligt väder:

Vilken roll spelar varaktigheten? I samband med en åskskur kan det blåsa kraftigt en i övrigt lugn dag. Och komma hagel som är borta 30 minuter senare. Är det en storm? Är ett gårrai:l– det heter så på lokalspråket – som man på vårvintern kan råka ut för med stark vind och ymnigt snöfall under en ½timme – en storm? Eller krävs någon sorts varaktighet? När det gäller vanligt väder?

 

Livslängden på ett blogginlägg är kort. I realiteten max två inlägg till. Eller kanske 3 dagar – om man inte fyllt på med fler nya inlägg ”ovanför”. På Facebook går det ännu fortare. Där försvinner någons statusuppdatering eller kommentar fortare än en smörklick i en het stekpanna. Det kommer ju hela tiden nytt ”ovanför” – med katter, bakverk, artikellänkar, bilder på solnedgångar, allmän veklagan över regnet, bilder av sig själ i aktivitet eller med andra osv. Det gör ju varaktigheten till in emot noll. För såvida det inte är specifika ämnesdiskussioner i speciella grupper. I sådana smala sammanhang kan det blåsa lite till.

 

Varför har jag nu och här filosoferat över detta?

  • Primärt svar: Det regnar ihållande! Men stormar inte. Bara öser ner!
  • Sekundärt svar: Den ovan nämnda diskussionen om det israeliska sjöröveriet. Den diskussionen kan utifrån sitt ringa deltagarantal inte på villkors vis kan kallas storm – ens nu när jag anspelar på den här på min blogg.
  • Tertiärt svar: Kanske. Utifall ord skall få behålla sina vanliga betydelser eller på slarvigt sätt skall ges andra innebörder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0