intressant brev
Visst tycker Folkpartiet, Kristdemokraterna och en del andra anti-palestinska politiska krafter att tillfället är illa valt men annat var inte att vänta. De partierna har ju oftast applåderat USA:s passiva och aktiva linjer i alla frågor och aldrig haft ledartröjan på när det gällt att utöva internationell solidaritet.
Beklämmande nog finns också i vissa utövande kristna sammanhang en ganska ohöljd, inte sällan nästan hatisk, anti-palestinism. Till förmån för dessa i denna fråga förvirrade trossyskon ger jag här en översättning av en artikel om vad de kristna i Palestina anser i saken. Kanske kan den rösten få någon att fundera lite extra men att alla skulle ta intryck tror jag inte. Därtill är förstockelsen för hård och barmhärtigheten för liten.
Jag fann artikeln idag i den israeliska tidningen Haaretz och lätt Google råöversätta innan jag putsade texten i tanken att nå en något bättre svenska. Vill man läsa den på engelska kan man göra det här.
En brev har sänts från över 100 palestinska celebriteter inför en omröstning i underhuset om ett icke-bindande förslag att Storbritannien ska erkänna Palestina som stat.
Ledande palestinska kristna ledare skickade på fredagen ett brev till medlemmarna i det brittiska parlamentet och uppmanade dem att stödja en motion att Storbritannien bör erkänna den palestinska staten.
Det icke-bindande förslaget, framlagt av Labor-parlamentarikern Grahame Morris, kommer att föreläggas underhuset på måndagen.
"Kristna har en skyldighet att stå emot förtryck” säger de kristna ledarna i brevet. "Vi tror att det internationella samfundet och i synnerhet Europa inte har gjort nog för att uppnå en rättvis och varaktig fred. Ni kan inte fortsätta att låta vår rätt till frihet och självbestämmande vara en sak Israel ensamt har att råda över.
"Vi har en naturlig rätt att vara fria. Europa har en moralisk, rättslig och politisk skyldighet att hålla Israel ansvarigt och stödja palestinska icke-vålds initiativ för att avsluta den israeliska ockupationen, inklusive erkännandet av staten Palestina på 1967 gränsen med Östra Jerusalem som huvudstad."
Brevet undertecknades av över 100 palestinska kyrkoledare, diplomater, ledare i det civila samhället och olika och organisationer. Bland dessa Patriark Emeritus Michael Sabbah, den tidigare Latinska Patriarken av Jerusalem ärkebiskop Atallah Hanna, den Grekisk-Ortodoxa Patriarken av Jerusalem samt Biskop Mounib Younan i den Lutherska kyrkan i Palestina och Jordanien och ledare för Lutherska Världsförbundet.
"Hur länge skall ni fortsätta att acceptera Israels brott mot era egna beslut?" fortsätter brevet. "Hur länge skall ni tillåta att utsikterna för fred fortsätter att förstöras av israeliska koloniseringen? Hur länge ska vi tillåtas att behandlas som utlänningar i vårt eget hemland?"
"Ett slut på den israeliska ockupationen är det enda sättet för palestinier, kristna och muslimer, att kunna nå ett liv i välstånd och utveckling. Det är också det säkraste sättet att garantera en fortsatt kristen närvaro i detta vår heliga land och att ge Israel den säkerhet som det begär. Utan rättvisa finns det ingen fred eller säkerhet."
De kyrkliga ledare påpekar att "enda sättet att besegra extremism och terrorism i vår region är att skapa rättvisa för alla med start i att avsluta den historiska orätt som tillfogats det palestinska folket. Det är ett öppet sår som fortsätter att blöda liksom det minskade hoppet om en oberoende palestinsk stat på grund av utbyggnaden av de israeliska bosättningarna och de många restriktionerna, inklusive tvångsförflyttningar för vårt eget folk.”
Om motionen kommer att gå igenom kommer den inte att ha någon praktisk betydelse men dess anhängare säger att den kommer att sända ett kraftfullt budskap.
"Om Storbritannien erkänner Palestina skulle kunna ge avgörande impulser till fler EU-stater att följa efter", säger Morris. "Ett erkännande nu skulle vara ett tydligt och legitimt meddelande att Storbritannien och andra erkänner palestinska rättigheter och att det illegala bosättningsprojektet inte är hållbart."
Kategorin för denna bloggpost var svår att besluta om. Farfar funderar blir det i alla fall inte! Politik brukar vara där jag sorterar in texter bland annat om situationerna i Mellanöstern men då brevet innehöll en kyrklig röst fick det denna gång bli Församling.
Kommentarer
Trackback