öl i palestina

De flesta nyheter vi får del av från Mellanöstern är deppiga historier. Motsättningar, konflikt och dystra framtidsutsikter de flesta gånger. När jag skriver om regionen här på min blogg är det också ofta knutet till de olika problemen – men ibland faktiskt annorlunda.

 

När jag igår, alltså måndag, tittade i den israeliska oppositionstidningen Haaretz – jag brukar glutta på dess hemsida ett par tre gånger i veckan – väcktes smaklökarnas minnen till liv av det goda palestinska ölet Taybeh. Då jag för en del år tillsammans med en grupp från stiftet under några dagar var gäster hos den lutherska församlingen i Betlehem fick jag tillfälle att smaka mig genom sortimentet. Sedan dess har jag varit utan. Kanske kan den beställas här hemma men det har jag faktiskt inte undersökt ordentligt.

 

Den minnesväckande artikeln jag fann i Haaretz berättar att varumärket produktutvecklas. På engelska kan den läsas här. Google grovöversatte, jag putsade texten. Skål!

 

 

 

KRISTEN BY PÅ VÄSTBANKEN GÖR VIN SOM "FREDLIGT MOTSTÅND" 

 

Palestinier i den sista helt kristna byn på Västbanken, Taybeh, räknar med dryck med alkohol i sin ekonomiska frigörelse. 

 

En liten kristen enklav på den överväldigande muslimska Västbanken har under många år bryggt det enda palestinska ölet och fått tusentals besökare att flockas till sin årliga ölfest. Nu lägger man vin till sin lista över drycker i hopp att en vinbutik skall bli ytterligare en turistattraktion och bidra till att hålla den lilla byn flytande.  

Medan man sett antalet kristna runt om i Mellanöstern krympa på grund av konflikter och att bättre ekonomiska möjligheter lockar utomlands har Taybeh förblivit en uteslutande kristen by, den sista på Västbanken.  

Familjen bakom vinet och ölen säger att de gör "fredligt motstånd" genom att investera i sitt hemland och bli kvar.  

"Det är så vi tror att staten Palestina kan byggas: av människor som vi som investerar i landet och uppmuntrar andra palestinier att komma och investera i sitt land", säger Nadim Khoury, som grundade bryggeriet och vingården.

 

Taybeh, hem för omkring 1400 personer, har placerat sig på kartan på grund av sitt öl med samma namn, ett öl som säljs över hela världen. Israeler, långt från de checkpoints som skiljer dem från Västbanken,kan också hittas smuttar på den honung-färgade palestinska brygden.  

Trots Västbankens muslimska majoritetsbefolkning, som ofta skyr alkohol av religiösa skäl, har Taybehs årliga Oktoberfest som, först hölls 2005, stigit som en luftballong till en av regionens måste-se-händelsersom diplomater, biståndsarbetare, journalister och lokala, mestadels kristna, palestinier deltar i. Den två dagar långa festivalen har samlar cirka 16.000 personer.  

Festivalen har förändrats under de senaste åren till att omfatta även försäljning av lokala produkter som honung, olivolja och färgglada broderier. Arrangörer säger att den strategin gav säljare en välbehövlig skjuts i omsättningen.  

Kriget sommaren Gaza gjorde att arrangörerna ställde in evenemanget i år med motivet att den spända atmosfären gjorde att tiden inte lämpade sig för en jublande ölfestival.

 

Khoury sade att en vingård var ett naturligt nästa steg att expandera rörelsen, särskilt som familjen i årtionden gjort sitt eget vin hemma.

Vinet som heter Nadim – betyder "dryckeskompis" på arabiska – produceras i ett väl tilltaget rum med utrustning i glänsande rostfritt stål och med ekfat som flugits in från Europa. För att ta vara på de möjligheter som stora grupper av turister som lockas till ölfestivalen ger byggde Khoury även ett boutiquehotell på 80-rum på toppen av vingården.  

Med början nästa år kan besökarna dricka lokalt producerat vin och sedan ta sig upp till sina rum med utsikt över Västbankens böljande kullar med olivträd.  

Khoury och hans son, Canaan, som driver vingården, arbetade förra året med en italiensk vinmakare för att producera den första omgången, tillverkad av sorterna Merlot, Syrah och Cabernet. Vinetiketten kommer att lanseras i slutet av november.

 

Den ekonomiska utvecklingen innebär en sällsynt ljuspunkt för kristna som nu utgör endast cirka 2 procent av befolkningen i det heliga landet. Runt 38.000 kristna palestinier bor på Västbanken bland mer än 2 miljoner muslimer. Uppskattningsvis 80 procent av de kristna palestinierna bor i utlandet – enligt den lokala romersk-katolska kyrkan.  

Relationerna mellan kristna och muslimer är mycket bättre i de palestinska områdena än i många andra delar av Mellanöstern och våld är extremt sällsynt, men de kristna i Det heliga landet säger att de lider av israeliska restriktioner och uttrycker oro över framväxten av politisk islam i regionen.  

Taybeh har förblivit helt kristen” sade David Khoury, Nadims, bror och före detta borgmästare, eftersom invånarna. om de lämnarbyn, låter bli att sälja sin mark till icke-kristna. Bröderna säger att de inte har mött motstånd från muslimer på grund av sina produkter, och erbjuder också ett alkoholfritt öl för nykterister.

 

Politiken har också sipprat in i vinbranschen.  

En vingård på Västbanken, driven av munkar, är i farozonen på grund av Israels separationsmur som kan komma att utestänga odlarna från deras vingårdar. Canaan Khoury sade också att han vill att de inhemska palestinska druvsorterna ska erkännas som sådana internationellt och inte ha de namn som anges av israeliska vinodlare. Israel har redan en globalt hyllad vinindustri.  

"Vi upplevde behovet av att etablera en vingård i Palestina", säger Canaan Khoury, 23-årig Harvardstudent.

Familjen Khourys säger att de planerar att stanna kvar i sina förfäders by trots svårigheterna att göra affärer på grund av israeliska restriktioner. Nadim Khoury sade hans transporter, inklusive hans utrustning, försenats på grund av inspektioner vid israeliska checkpoints.

 

Taybehs borgmästare Nadim Barakat sa att vinfabriken, hotellet och ölfestivalen är vad som behövs för att stärka ekonomin och så kanske hindra de kristna från att lämna byn.  

"Ekonomin och inget annat är den springande punkten", sade han. "Vi måste förbättra ekonomin i Taybeh så att folk inte kommer att flytta, inte kommer att utvandra migrera. Det är det enda vi kan göra."


Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Önskar dem all framgång i vinproduceringen. Man kan bara hoppas att uppviglingen till terror minskar, att de extrema grupperna avväpnas etc. ad nauseum, så att det blir läge att reducera restriktionerna. [Löfvén och Wallström får gå i täten eftersom de nu har sagt att de ska ta ansvar för utvecklingen!]

2014-11-04 @ 18:01:58
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Trevlig nyhet pastorn. Jag har varit lite bekymrad för Taybeh oktoberfesten ställdes in i år. Själv stålt att besökt byn två gånger och bott över där http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/04/taybeh-4.html

2014-11-04 @ 21:05:55
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0