gata & kor

 

 
Det firades Högmässa idag i Älvsby kyrka. Jag hade fått förtroendet att förkunna och celebrera. Att upprätta ett förslag på psalmer att samråda kring skulle jag säkert också kunnat få göra men avstod. Just det initiativet är det bättre om den som begriper sig på musiken har. Jag önskade bara att psalm 591 skulle finnas med.

 

Temat för idag – 21:a söndagen efter Trefaldighet – var Samhällsansvar. Viktigt. Särskilt som ungdomarna i samhället under veckan visat gott gry i saken. Det berättade jag om i förrförra inlägget stava solidaritet. Läs det gärna på nytt och studera bilden.

Jag förkunnar stående på korgolvet. Där höll jag upp ungdomarnas demonstrationsskylt innan jag placerade den på predikstolen – som bilden visar. Men först i gudstjänsten...

 

BEREDELSE inför syndabekännelse och bön om förlåtelse.

 

I dag handlar gudstjänsten om Gud – och oss. Om vad Gud vill, gjort, gör, ger. Och om hur vi gör, lever, gjort, är och skall vara. Bägge sakerna. Och då särskilt med tanke på hur vi är mot varandra i Samhället. Samhällsansvar är ju temat.

 

I texten ur Gamla testamentet – vi får lyssna till hela längre fram – visar Gud hur det skall vara i Guds folk. Orden var först till israeliterna, judarna, före Jesus men är också till oss som tillhör Guds utvidgade folk i Nya Testamentet.

 

Några exempel:

Du skall inte sprida falska rykten...

Du skall inte följa mängden i det som är ont...

Du skall inte vara partisk...

Du skall inte vränga rätten för den fattige...

Du skall inte ta mutor...

En invandrare får du inte förtrycka...

 

Märker ni att det är Rättvisa det handlar om.

 

Gud vill Rättvisa.

Precis som människor vill – enligt det här plakatet. Det bars i demonstrationen ungdomarna genomförde i torsdags som ett rop på Rättvisa för sin utvisningshotade kamrat. Det tidningen skrev om.

 

Gud vill Rättvisa.

Vi vill inte alltid det! Vi kämpar inte alltid för den!

De avstegen från Guds vilja ber vi nu om förlåtelse för.

 

PREDIKAN

 

Textläsning: Matteus evangelium kapitel 12 verserna 15-21

 

Rättvisa och Rätt – det är ganska sammansatt.

Rättfärdighet är ett ord till som används ofta i Bibeln och kyrkan.

Och att Rätt och Fred hör ihop märkte vi av Psalmen.

Texten handlar om hur Jesus skall föra rätten till seger.

 

Jesus förbjuder folk att säga vem han var. Så sa texten. Andra texter berättar att han drog sig undan. Gömde sig! Det är inget bra sätt att ta sitt Samhällsansvar. Särskilt som han var populär. Mycket folk omkring sig. Folk som ett tag ville göra honom till kung – med Samhällsansvar.

Varför drar han sig då undan? Duckar?

 

Svaret på den frågan måste vara: Rätten skall segra! På flera sätt.

Det skall bli Rätt, Rättvist, Rättfärdigt – så vill Gud.

I himlen och på jorden – som vi ber i Fader vår.

 

1: Det Jesus gjorde då

 

Det Jesus först skulle göra var att göra det Rätt, Rättvist, Rättfärdigt i himlen.

Göra det Rätt mellan människor och Gud. Skapa Fred mellan människor och Gud.

Därför gömde han sig. Bad folk hålla tyst. Så att han skulle kunna göra det ostörd.

 

Det var och är Guds plan: Jesus skulle ge sitt liv som en betalning, offra sitt liv, och på det sättet göra det Rätt, skapa Fred mellan människor och Gud. Det var så – genom att lida, dö och uppstå –  han förde rätten till seger, som texten sa.

 

Man kan beskriva den saken på många sätt: Jesus betalade våra skulder till Gud, våra orättvisor mot varandra. Jesus köpte loss oss ur slaveriet att vara orättvisa mot varandra. Jesus gjorde att vi kunde bli förlåtna – rätt färdiga för Gud. Jesus gjorde så för att rättvisa oss, visa oss rätt.

 

Man kan tycka den gången är märklig. Men det var så Gud gjorde. Med det Jesus gjorde då. Med att så – på så sätt – älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh 3:16)

 

2: Det Jesus gör nu

 

Idag är också Jesus gömd – på ett sätt. Vi hittar inte honom någonstans i Nasaret eller Jerusalem eller här. Men innan han lämnade sina anhängare sa han: Som min Fader sänt mig sänder jag er! (Joh 20:21). Han gav vidare uppdraget att föra rätten till seger.

 

Rätten, Rättvisan, Rättfärdigheten i förhållande till himlen, till Gud gjorde Jesus klart då.

Rätten, Rättvisan, Rättfärdigheten på jorden – den uppgiften är vår.

För att Guds vilja skall råda på Jorden såsom i Himmelen.

 

Det Jesus gör nu är alltså att arbeta genom människor. Alla människor men på ett speciellt sätt har han gett uppdraget till sitt sitt folk, till alla döpta som är hans Kyrka, hans kropp. Det är till oss det speciellt skrivits: Genom att Jesus gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken. Också vi är skyldiga att ge vårt liv för bröderna. (1 Joh 3:16).

 

Att texta ett plakat Vi vill ha rättvisa är att visa vad man vill.

Då kan det vara bra att veta: Gud vill samma sak!

Att inte vara bekväm utan offra något – om så bara en lunchrast – och vilja föra rätten till seger för andra, inte bara för sig själv, är i linje med vad Gud vill – något som också kan vara bra att veta. Eller på något annat sätt ta Samhällsansvar för Rätt och för Fred.

 

Jag har sagt:

Det Jesus gjorde då var att göra det rätt i himlen.

Det Jesus gör nu är att genom oss göra det rätt på jorden.

En sak till:

 

Jag sa att idag är Jesus gömd – på ett sätt. Att vi inte hittar honom någonstans i Nasaret eller Jerusalem eller här. Det var inte riktigt sant – faktiskt. Vi hittar Honom här! Gömd – Ja! Men ändå här. Här framme i koret.

 

Det står om den natt då han blev förrådd – kvällen innan sin död, när han var i full färd med att föra rätten till seger mellan oss och Gud – att han tog ett bröd.... Detta är min kropp. Detta är jag! Och en bägare vin. Detta är mitt blod... Detta är jag! Som ger förlåtelse, del i Jesus.

 

Där, i Mässan, är Jesus gömd. Här. Där får vi ta emot honom. Här.

Så att han är i oss. Här. För att fortsätta föra rätten till seger. Här.

I och genom vårt Samhällsansvar.

Amen.

----------------------

 

Vi var 55 som firade gudstjänst – 5 ”kyrkobetjäning”, 10 konfirmander, 2-4 andra ungdomar från högstadiet, 5-6 sörjande där för Tacksägelsen, drygt 20 utlandsfödda varav några barn och 10-talet svenskfött så kallat ”kyrkfolk” i åldern 50+. Så ser den gudstjänstfirande församlingen ut i Älvsby kyrka vid vilken söndaglig Högmässa som helst vilket nummer efter Trefaldighet som helst.

Förresten: De psalmer vi sjöng var: 99, 591, 396, 706, 602.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0