tvåfaldig predikant 2

I mitt förra inlägg, högvälborne Bloggläsius, berättade jag om förra söndagens gudstjänst klockan 11 på EFS i Älvsbyn. Senare samma dag stod jag inför en annan och rejält annorlunda uppgift: Familjegudstjänst i Älvsby kyrka 16.00. Att återanvända förmiddagens predikan var bara inte möjligt. Sammanhanget innebar en helt ny situation med många barn och – för så är det vid familjegudstjänsterna – en icke svenskfödd majoritet i gudstjänsten.
 
Planerat var att Pippi-kören skulle sjunga sånger med Astid-Lindgrenursprung. Den kören var en alldeles nyligen framstampad barnkör med lågstadiebarn men tyvärr imploderade det hela veckorna innan ”första framträdandet” i just denna gudstjänsten. Men vi behöll temat och inledde efter lovsången Måne och sol (psalm 21) med lite Pippi-allsång. Sedan var det min tur och i referat berättar jag nu hur jag använde tillfället.
 
Vad har Pippi för färg på håret? Frågade jag. Och fick omgående svaret: orange!
Sedan – i samtal med barnen – plockade vi upp Pippi-egenskaper.
Stark, rik, häst, apa kom direkt. Omåttligheten i hennes pepparkaksbak kände barnen igen när jag nämnde det. Likaså att hon säger sanningen, är rättfram. Och snäll – mot den som mobbas och mot bovarna. God – men inte lydig. Har vänner – Tommy och Annika. Och en del annat.
 
Men Pippi är också ensam på två sätt. Dels finns det bara en Pippi, dels är hon ensam med pappa långt borta och en mamma som är död. Alldeles själv.
 
Pippi är en saga. Och sagan är bra.
Vill man kan man – fast det kan verka lite konstigt – faktiskt jämföra henne med Jesus.
Om man kommer ihåg att Jesus inte är en påhittad saga utan en riktig som man berättar om.
 
Jesus är också annorlunda!.
Stark. Mäktig. Omåttlig – 5000 får äta. Rättfram. God – men inte lydig. Generös. Förstående också mot ”bovar”. Gjorde en del arga.
 
Idag handlar Bibelberättelserna om när Jesus mamma fick veta att hon skulle bli mamma till Jesus. Vi ska tillsammans sjunga en sång om henne. Psalm 480 – Var hälsad, Herrens moder....
 
Efter psalmen lästes Bebådelseberättelsen på arabiska och svenska. Sedan fortsatte jag:
 
Här framme har jag en massa teckningar. Barnen har ritat dem. Ritat av sig själva. Självporträtt. Svårt – men fina teckningar.
Här har jag en bild till . Den föreställer Jesus som liten och hans mamma. Det är en ikon. Med den menas inte att att Maria såg ut såhär. Eller Jesus. Men de vill ända visa oss på dem. För de är viktiga. Och det som hände dem är viktigt. Varför? Jo...
 
Jesus är Guds ”självporträtt” – typ.
Ingen har ju sett Gud – men Jesus visar oss hur Gud är. Stark. Mäktig. Rättfram. Säger sanningen. God. Generös. Förstående också mot ”bovar”.
 
Och så Trosbekännelsen – egen bön med sång och tillfälle till ljuständning – Förbön – Fader Vår – Välsignelsen och ”Han håller hela vida världen” som slutsång.
 
Ca 110 var i kyrkan. Av dem var15 konfirmander, ungefär ett dussin ”etablerat kyrkfolk”, några svenska familjer med barn i vardagsverksamheten och mer än hälften kristna från andra länder än Sverige, något som omedelbart ger utslag i stearinljusförbrukningen.
Efter gudstjänsten gemensam middag i Församlingsgården med ännu mer folk.
 
Jag gillar Familjegudstjänster! De är så underbart oprognosbara.
 
Just nu pågår Skavlan för fulla muggar. Barnbarnen sover vilket ger en speciell atmosfär åt begreppet fredagsmys. I morgon är det en Dopgudstjänst, också en på söndag. På söndag dessutom Högmässa i Älvsby kyrka klockan 11. Såhär skrev jag på Facebook i gruppen Älvsbygudstjänster tidigare i veckan om den gudstjänsten:
 
Kommande söndag är det Midfastosöndagen med tema "Livets bröd".
De Bibeltexter som är på tapeten är Ordspråksboken 9:1-6, Första Korinterbrevet 10:1-6 och framför allt Johannesevangeliet 6:48-59.
Titta gärna på texterna i en Bibel eller på www.bibeln.se.
Som jag tänker sent onsdag kväll kommer jag nog i Högmässan i Älvsby kyrka att tala om ”Omvändelse - Guds omvändelse och vår”.
Skriv gärna tankar, funderingar, tips och frågor.
 
Kommentarsfältet nedan går också att använda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0