insändaren inne

I blogginlägget ett par saker (den 11 feb) skrev jag om en insändare i lokaltidningen och hänvisade till ett inlägg på en annan blogg där samma text tidigare publicerats. I kommentarerna till ett par saker nämndes sedan att jag/vi skrivit ett svar, att texten kom i retur då den i sin mångordighet sprängde ramarna 2500 tecken men sedan i en något nedkortad version åter sänts till tidningen.
 
Lördag morgon då jag var i Umeå publicerade insändarredaktionen svaret illustrerad med en bild av en morot. Ett par små språkliga, inte innehållsliga justeringar hade gjorts. Det text tidningen tryckt är detta:
 
 
MOROT OCH MUTA
 
Johnny Lestander skriver i Piteå-Tidningen den 10 feb utifrån en artikel i PT 20 jan om Älvsby församlings satsning på ungdomar.
Han redovisar satsningens syfte – att ungdomar skall komma till tro – och funderar kring hur församlingen gör för att nå syftet. Just syftet är en viktig sak.
Formuleringen är en del av en mening som anger Svenska kyrkans generella syfte: att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. För detta syfte har alla församlingar till exempel konfirmand- och ungdomsverksamhet men på lite olika sätt.
 
I Älvsbyn erbjuds de som konfirmeras en gemensam resa till Turkiet. Resan subventioneras med ca 75 % och görs efter konfirmationen för den som vill, inte innan.
Tänker man ”Turkiet-resa” tänker man ofta sol och bad och det ingår – på eftermiddagarna de flesta dagar. Exkursioner till ruinstaden Efesos, Marias hus, den grekiska ön Samos med sin ortodoxa kristna tro och studiebesök i en moské har sina dagar.
Samlingar, lektioner och aktiviteter ges tid varje dag så resan är mer än ett all-inclusive-hotell och vändsteka sig i solen. Den är en studieresa som på 15-åringars nivå visar att bibliska händelser och personer inte är sago- och tankekonstruktioner utan har sina konkreta platser i vår verklighet – om än för snart 2000 år sedan. Utöver information om antiken, aposteln Paulus och hans brev, evangelisten Johannes och Jesus mor Maria möter ungdomarna en annan kultur, växer och mognar i grupp, märker att den engelska de lärt sig fungerar bättre än de tror och så vidare.
 
Vi inser att sådant kan ses som ”morot” eller ”muta” för att fler skall konfirmera sig och att man kan tro att det är denna ”morot” eller ”muta” man vill åt. Visst spelar tanken på en resa i maj-juni in när de i september året innan bestämmer sig för att ”läsa” men att det skulle vara det enda är att underskatta tonåringar. Ungdomar är smartare än så.
Saknas intresse att i samlingar och gudstjänster undersöka vad det är frågan om låter de sig inte mutas av saker de vet att de i alla fall kan få del av på annat sätt.
 
Lestanders observation att medelåldern är hög bland dem som firar gudstjänst i Älvsby församling är korrekt. Just därför görs satsningen på ungdomsverksamhet i olika former med det angivna syftet att de skall komma till tro.
 
Stig Strömbergsson, präst & projektsamordnare
Anna-Karin Thorngren-Bergman, präst & konfirmandansvarig
 
 
Det var alltså i lördagstidningen insändaren stod att läsa. Den Lestander skrev på sin blogg på lördag kväll kan man läsa här.

Kommentarer
Postat av: bloggaren själv

Idag måndag runt lunchtid noterar jag att Lestander på sin blogg skrivit en reflexion utifrån vårt insändarsvar i tidningen. Vill man läsa vad han skriver följer man nedanstående länk.
http://j-lestander.bloggplatsen.se/2014/02/16/10549525-morotter-och-mutor/

2014-02-17 @ 11:59:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0