nytt läge 2

Det verkar som en del saker hamnar i nya lägen nu
eller i gamla mer ”normala” och invanda. 
 
Striderna i Gaza tog slut. Tvärt. 
 
Eller kanske handlar det bara om en tredagars paus. Israel säger mission completed och menar sig ha nått det man avsåg och förstört alla tunnlar från Gaza in i Israel. Kanske är det så. Kanske slogs man även av tanken att fortsatta strider i tät bebyggelse skulle innebära fler stupade egna soldater, något hemmaopinionen är känslig för. Definitivt skulle det innebär ofantliga mängder palestinska döda, något åtminstone världsopinionen reagerar på. Det som kallas strid i tätort är ju mycket förlustskapande för bägge parter – såvida man inte bara från luften avståndsbombar en inseparabel blandning av civila och militära mål.
 
1800 döda palestinier rapporteras det om. Mest civila säger FN. Ungefär hälften stridande Hamas-milis säger Israel. Vara hur det vara vill med dessa siffror. Minst hälften av de dödade var hur som helst icke stridande personer. De var civila som bombades i sina hem, utomhus, i tillfälliga uppsamlingsläger som FN-skolor och liknande. Det är i sig oförsvarligt.
 
Hamas kommer aldrig att kunna vinna den väpnade kampen mot Israel, lika lite som ANC – se förra inlägget – hade kunnat besegra det vita Sydafrikas militärmaskineri. Å andra sidan kommer Israel att enbart med militära medel inte kunna betvinga frihets- och självständighetslängtan hos sina motståndare. Historien visar att säkerhetsstyrkor, bomber och blockader inte knäcker ett folks motståndsvilja utan bara befäster dess lojalitet till ledarna – hur dåliga dessa än är – och bekräftar tanken att fienden är barbarisk.
 
Vill man fred i stället för totalt utplånande måste man ta samtal och förhandlingar som väg. Den starkare parten har här ett speciellt ansvar och den israeliska regeringen behöver ge dem man nu besegrat militärt en känsla av att förhandlingar i stället för raketer kan leda till en bättre framtid. Gör man inte så drivs motparten till ytterligare desperation och vi får ytterligare en Gaza-repris om två år – om inte en tredje intifada tidigare.
 
I år har Israel nekat Abbas framgång och tystat Hamas. Nu är det dags att Obama gör rätt för sitt Nobels fredspris och pressar Israel att inte bara kriga utan att bygga fred, inte bara bosättningar.
 
PS: Läste efter jag publicerat detta en bra artikel i Dagen - här. DS

Kommentarer
Postat av: Staffan Wadström

Ja, äntligen kan vi hoppas att kriget i Gaza är över. Och folk ska kunna få ro och trygghet, och hjälp med att bygga upp ett fungerande samhälle igen.

Kanske får vi då också äntligen "tid" att reagera på de hemskheter vi nu ser i bl a norra Irak. SvD och Bengt Malmgren uppmärksammar detta vedervärdiga, som i grymhet överträffar allt som skett i Gaza.
Kanske kommer Diakonia, eller Svenska Kyrkan eller media i allmänhet ändå reagera. Kanske skulle ship to Gaza ändra destination.

2014-08-07 @ 15:39:58
Postat av: Ann-Katrin Roth

Stig: Vid senaste icke-hamasbaserade uppskattningen fanns över 500 offer vars identitet och status ännu inte har bekräftats. Hur fördelningen blir kommer fram så småningom. Alltför många civila offer hur man än räknar. Det mindre antalet dödade israeler ska bara ses som att Israel är bättre på att skydda sitt folk och inte tas som argument för rätt och fel.

Saknar något specifikt fördömande av Hamas krigsbrott och ultimata mål i din artikel, något som i grunden är oförsvarligt Det går att kritisera Israels misstag, fel och övergrepp samtidigt som man erkänner det självklara: Gaza måste avväpnas. Hamas krigar mot den judiska staten för att den finns. Hamas ges relativ immunitet från omvärlden för sina dubbla krigsbrott.

Jag skrev långt i replik till mejlkompisen Joakim Wohlfeils kommentar på Dagen så du slipper.

2014-08-07 @ 17:24:35
Postat av: bloggaren själv

Hamas ges ingen immunitet vare sig av världen eller av mig. Tro inte det A-K Roth. EU och därmed Sverige och därmed jag bojkottar Hamas och vad rörelsen står för och vad man gör. Ofta insinuerar du att jag skulle stödja Hamas men det projektet kan du lägga ned. Jag är lika förtjust i Hamas som i ebolavirus - typ. Det har jag aldrig stuckit under stol med.
Men man kan inte behandla människor som virus, trots att man ogillar dem, så jag blir mer och mer övertygad om att man måste samtala också med dem trots deras agenda om "inget Israel". På samma vis måste man förhandla med Israel också trots att det finns ledande politiker som säger "inget Palestina". Lite "Mandela-spirit" alltså.

Staffan W: Att fundera över situationen Palestina-Israel och uttala sig betyder inte att man inte bryr sig om det som sker i Irak och Syrien, om att kristna och andra minoriteter förföljs av och i "kalifatet". Man kan vilja komma till rätta med Gaza-blockaden samtidigt som man söker stödja annat. I alla fall kan de flesta det, liksom att de också kan kombinera att gå och tugga kola. Jag hoppas du förstår det.

Till sist: I blogginlägget stod "Å andra sidan kommer Israel att enbart med militära medel kunna betvinga frihets- och självständighetslängtan hos sina motståndare." Det skall naturligtvis vara: "Å andra sidan kommer Israel att enbart med militära medel INTE kunna betvinga frihets- och självständighetslängtan hos sina motståndare."

2014-08-07 @ 19:34:53
Postat av: Ann-Katrin Roth

Men Stig, vilka är det du ser behandlar människor som virus bara för att de "ogillar" dem? Är det Israel som dagligen under kriget fört in förnödenheter till den sida som vill dess slut och mördar dess barn? Jag skulle kunna väva vidare på detta du skrev om virus och du kan ana vad jag tänker nu, men avstår.

Samtala du med dem som under åren mördat och för livet skadat tiotusentals av dina landsmän och svär att aldrig sluta. Ogilla du med dem som direkt finansierade och stod bakom kidnappningen på(nu bekräftat från en medbrottsling) och firade morden på de tre pojkarna, och som utan uppehåll fortsätter attackerna, med allt starkare vapen den snälla omvärlden indirekt och direkt förser dem med. Jag hävdar att det inte handlar om "ogilla". Det handlar om att färsvara sitt lands invånare, judar, kristna, muslimer, bahai, druser, beduiner, thailändare,besökare ...

Samtala du med ISIS eller Hamas, som nu igen stolt bröt vapenvilan. Igår såg jag president Obama tala om att trots att USA vill trappa ner i Irak, så går det inte att inte att inte handla. Nu ska ISIS bekämpas med amerikansk militär. Men är det för sent för de 40000 människor av en gammal stam och religion på flykt i bergen utan mat och vatten? Jag befgarar att de hungrar och törstar ihjäl. De vägrade omvända sig och ska mördas. Samtala med ISIS?

Men Israel kommer att samtala med Hamas som de samtalat med andra fiender, kompromissat och fått fred. Vi får se hur det blir. Men kompromissa om säkerheten?

2014-08-08 @ 12:47:24
Postat av: bloggaren själv

Vad gäller virus-metaforen var det just en metafor, ingen anklagelse. Dock är det helt klart att det på den Israeliska sidan finns dem som gör pauser och släpper in medicin mm - där har du rätt - men det finns också dem som ser palestinierna ungefär som virus. På samma vis finns det palestinier som ser israeler, till och med judar - som virus och det finns dem som vill samexistera och nå fred.

Förstår jag dig rätt anser du det OK att Israel inte vill tala med dem som skadat tiotusental. Det som förbryllar mig är att du ändå har mage att begära att den andra sidan skall göra det - eller bara foga sig efter diktat.

Din "lösning" att tolerera den ena sidans blockad, strider, ockupation och bosättningar leder ju ingenstans - mer än till ett Gaza-krig vart annat år. Och du verkar inte det minsta besviken över att Kerrys medlingsmission misslyckades eftersom Israel i samtalen INTE gav del av hur man tänker sig framtida gränser utan i stället införde tanken på att alla skall acceptera "den judiska republiken Israel" - ett krav man inte tidigare ställt. Min källa till det påståendet är en intervju med amerikanska förhandlare, inte propaganda från Hamas eller Fatah.

Men jag har ett djärvt förslag: På samma sätt som USA stödjer Israel med Iron Dome så att raketer inte slår ner skulle man med sin 6:e flottas flygstridskrafter hålla luftrummet rent ovanför Gaza och hindra den andra sidans eldgivning. Skulle inte det vara rättvist?

2014-08-08 @ 16:02:13
Postat av: BR

Tack för att du äntligen klev ut ur Hamasgarderoben med ditt förslag om att USA's 6:e flotta skulle skydda Hamasterroristernas raketbatterier.
Du tillhör uppenbarligen de som inte känner till att Hamas är terroriststämplat av hela Västvärlden, alternativt delar du inte den uppfattningen.
Återigen tack för ditt klarläggande, Stig.

BR

2014-08-09 @ 21:42:55
Postat av: bloggaren själv - till sist

Så har då BR inträtt i samtalet och visar - som vanligt - att han inte kan läsa innantill. Eller så förstår han inte vad han läser. Eller vill inte fatta.
Naturligtvis vet jag att Hamas är en terroristorganisation och vad jag anser om dem har jag gjort tydligt. Jag har inga som helst sympatier med deras attityd till Israel. Hur många gånger jag än säger det verkar inte BR kunna förstå den texten utan läser in vad han fantiserar om.

Det jag menade med min sista kanske provokativa tanke var att OM USA tillhandahåller motmedel mot Hamas raketer kanske de också skulle skydda Gazas civila. Då skulle ju ingen sidas vapen fungera, striderna tvingas att upphöra och andra medel - förhandlingar - behöva tillgripas.
Var jag helt seiös med detta? Nej! USA kommer ju inte att göra så. Det är troligare att solen går upp i väster och det blir två torsdagar varje udda vecka.

2014-08-10 @ 00:12:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0