212 korta kapitel

Denna månad är det 100 år sedan Första världskriget bröt ut. Fem år senare låg kontinenten förödd, sjuk och utsvulten med massor med döda och än fler som bildligt eller bokstavligt gick på kryckor*. I bland annat Sveriges Television har 100året aktualiserats bland annat genom den alldeles utmärkta serien Det stora kriget – sista avsnittet sändes igår.
 
I denna skickelsedigra tid valde jag att läsa en bok som ett tag funnits i hyllan bland de ännu icke lästa alstren – Stridens skönhet och sorg av Peter Englund. Boken har samma ”grepp” som TV-serien – som han också finns med i. Bilden av kriget ges inte som överblick via kartor och strategiska sammanfattningar utan ”nedifrån” genom ett antal individers upplevelser och erfarenheter. I fotnoter och ett antal tabeller ges överblicken över vilka offensiver eller skeenden det rörde sig om samt var, när och varför.
 
Baksidestexten lyder:
 
Första världskriget anses av många experter vara den mest genomgripande historiska händelse som drabbat vår kontinent sedan romarrikets fall. Trots detta – och trots att detta krig kom att prägla hela 1900-talet – är det idag en händelse som hamnat i minnesskugga. Stridens skönhet och sorg är ett försök att något ändra på det förhållandet.
Stridens skönhet och sorg är ingen vanlig historiebok, där skeendet skildras uppifrån och där allt samlas i en övergripande berättelse. I denna bok återförs historien istället till sin minsta, atomära beståndsdel: den enskilda människan och hennes erfarenheter.
I Stridens skönhet och sorg får läsaren följa nitton verkliga men nu okända människor, bland annat en australisk kvinna som körde lastbil åt serbiska armén, en italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en fransk ämbetsman som aldrig såg fronten, en tysk skolflicka som växte upp med kriget vid gränsen i öster, en sydamerikansk äventyrare som slogs som frivillig i turkiska armén, en belgisk stridspilot, en tysk infanterist, en rysk sjuksköterska, en amerikansk fältkirurg och en ungersk kavallerist.
Dessa människor upplevde kriget på olika platser och på olika vis, men de förenas av att de alla befann sig långt ned i hierarkierna och att de alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig: brev, dagböcker, memoarer. Vart och att av de korta kapitlen utgår ifrån vad en av dessa enskilda människor såg, tänkte eller gjorde en enskild dag, med början i augusti 1914 och slut i november 1918.
Detta är inte en bok om första världskrigets strategiska spel utan om kriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är historia, men historia på ett nytt sätt, historia av ett slag du aldrig läst förut. 
 
Den kostar knappt 50 spänn i pocket. Min bok är inbunden.
 

*  För en del år sedan var jag till det nazistiska förintelselägret Auschwitz i Polen. Det handlade om en veckas studieresa föregått av seminarier om antisemitism, nazism, historia osv. Mycket man ser i både Auschwitz och Birkenau tar väldigt starkt i en och man blir berörd, särskilt då vi ju hade tid att under flera dagar ta in det vi såg och fick reflektera över.
 
Jag smygfotograferade en stor monter med högar av proteser som burits av judar (och andra) som förintats i lägren. Jag antar att många av proteserna förvärvats under patriotisk tjänstgöring i främst de tyska och Österrike-ungerska arméerna i kriget som skulle göra slut på alla krig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0