εν Σάμος 06 – badsol

Är du nu, noble Bloggläsius, riktigt uppmärksam ser du att kartan ovan inte exakt är densamma som den kartbild som beprytt alla de tidigare blogginläggen. Klickar du på den blir den större och differenserna framstår i allt tydligare dager.
 
Det område som är incirklat med rött visar ungefär var vi bor, vandrar, äter de flesta måltider mm – staden Samos (med den gamla gyttriga stadsdelen Vathi). Den är öns huvudstad med om jag minns rätt runt 15000 innevånare. Turister som madammen och jag och andra är ett tydligt inslag i gatubilden men det finns tillräckligt många ortsbor för att restaurangbesök och annat känns ”grekiskt” – vad det nu kan betyda.
 
Igår onsdag reste vi med lokalbuss till det gulincirklade området för att bada, sola och stå i. I det förra inlägget finns en bild över den turkosfärgade vik eller bukt vi for till – Tsamaduo på den mer blåsiga nordkusten. En riktigt skön dag. 
 
På väg dit bjöds vi dock på en del sociorealism. Från hotell Anthemis där vi bor är det ungefär en ½timmes promenad till ”busstationen” längst in i viken. Halvvägs nära den stora piren har den grekiska kustbevakningen sitt högkvarter. Utanför den byggnaden satt ett antal munskyddsförsedda personer med afrikansk hudfärg. De vaktades av andra personer som bar både uniform och munskydd.
Refuges! sa en bil- och mcuthyrare att de var. Big problem!
Jag frågade: Are it a lot of people coming? och Where from?
Africa via Turkey! blev svaret. 40, 50, 60, 100 a day. Big problem!
 
Och så kom vi att prata migration och att bland annat Grekland verkligen får ta ett stort ansvar – liksom Spanien och Italien. Jag berättade att Sverige också drar sitt strå till stacken fast på ett mycket mindre sätt – samt att i valet om ett par veckor det nu finns etablerat ett klart flykting- och invandrarfientligt parti. Tyvärr!
Men sedan villa han inte att jag skulle deppa ner min semester med dessa dysterheter utan i stället njuta av min tid. Det ligger väl nåt gott i den önskan men för mig är också sådana saker som vi här mötte intressanta och lärorika*. 
 
Idag torsdag traskade vi till en mötesplats strax bortom kustbevakningen där vi plockades upp och transporterades till hamnen i Pythagorion där ett flytetyg väntade på oss och en massa andra människor som bokat en havskryssningsdag med sol, bad och barbeque. Det blev en väldigt varm dag! Till sjöss var det väl inte så värst men på den strand som låg nedom ett gäng höga klippor var det hett. Nästan så hett att jag fick lust att stöna. Men skönt. Kristallklart vatten – som alltid. God mat. Trevligt sällskap. Utöver madammen alltså. Hon är det alltid trevligt att vara med – på bilden i dykartagen ned i det glittrande Medelhavet.
 
Det finns ett talesätt som säger att var man än reser ut i världen så stöter man på en Pitebo. Läskigt sant. På båten var två äldre par (70+) från Piteå och ett par några år yngre än oss från Kramfors där han var från Piteå. Det betyder att vi pratat fjällvistelser, älgjakt (fast jag inte jagar) och lite vad som visade sig vara gemensamma bekanta. Dialektalt känner jag mig alltså väl hemmastadd här i Grekland.
 
I morgon blir det båt igen! Upplockning sker bortom kustbevakningen ungefär 07.00. Nu är det till Pathmos ca 2 timmar bort som resan går. Det var på den ön evangelisten Johannes i sin landsförvisning fick de uppenbarelser som vi moderna människor 1900 år senare kan läsa i Bibelns sista bok. Idag snabbläste jag Uppenbarelseboken på stranden så att jag får in den ”i systemet” – om man får säga så. 
 

*  Bilden invid togs idag och föreställer sopkärlen utanför kustbevakningens kontor. Gissa vilka som burit dessa flytvästar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0