εν Σάμος 02– glaciärigt

Jag hoppas rubriken förbryllar. I vart fall förbryllar den mig även om jag själv kom på den. Inte de grekiska bokstäverna – naturligtvis. På Samos är den svenska tydningen av εν Σάμος. Egentligen I Samos men så säger inte vi om öar. Grekiskans motsvarighet till betyder ovanpå – och så säger inte vi. Alltså blir det εν – i – då det har att göra med område och geografi. Men detta är ju inget märkligt när man har lite småklassisk bildning.*
 
Siffrorna är ju inte heller ett mysterium. De anger vilket blogginlägg från Σάμος det är frågan om. Det andra skrivet här på ön. Att det finns en nolla med är bara för att alltsammans skall sorteras in rätt när jag i en mapp i min dator sparar ”grundtexterna” till mina blogginlägg.
 
Men det nykomponerade adjektivet glaciärigt – vad är det? Och varför? Beror det på att norrbottniska vintrar förfrusit ena hjärnhalvan? Och att den andra nu råkat ut för en härdsmälta i rent hysterisk sommarvärme? Eller kan det handla om kartors förhållande till olika verkligheter? Sanningen finns nog i det senaste – fast det är långsökt.
 
Det var så att vi i vår glada ungdom sysslade med mångdagiga fjällvandringar långt bortom stugor, näringsställen, rösade leder och andra underlättande ting. Obanat, icke markerat, oländigt skulle det vara – i vart fall när vi djupt försjunkna i kartornas värld planerade våra vandringar. Mellan den dalgången i Sarek och den där dalen kan vi ta vägen över glaciärerna i det där passet. Så tänkte vi. Och funderade över säkerhet, sprickor, halkrisk mm. Blir en bra tur! Lite jobbig men bra.
 
Så lät det vid kartan på köksbordet i skala 1:100000 – kartan alltså. Väl framme vid glaciärens fot var saken en helt annan. Stor, alldeles blå, sprickor, brant, regn, kyla. Så vi gick runt. Verkligheten fick råda, inte kart-fantasierna.
 
Inför resan hit till Samos har jag studerat kartor, kollat vägar och stigar att gå eller cykla, höjder från vilka det blir utsikt och en massa annat. Där skulle det bli fint! Det kan vara en intressant tur! Och mer av samma slag.
Och i verkligheten är här mer än 30 grader varmt och bergknallarna är mycket högre än vad kartan tycks visa. Jag tänker om. Konstaterar att hela situationen på något vis blir glaciärlig.
 
När karta och verklighet ger olika impulser måste verkligheten råda, i fjällen, kring Medelhavet och i många andra – inte minst kyrkliga eller politiska – sammanhang. Det blev därför inga berg idag i värmen. Knappt en liten backe. Vågräta sluttningar räckte och man kan på bilden se skillnaden mot hemma vid samma morgontidpunkt.
Att gå i ortodox gudstjänst blev inte heller av – de börjar vid 7-8-tiden på morgonen då vi ännu inte var helt i farten.
 
Kanske finns AC i Arkeologiska museet tänkte vi. Så icke men intressant. Mycket intressant. Och så lite bad följt av vila i lägenheten – som har AC. Rekreationen strax innan solnedgången och innan vi gick in till stan för att äta visas också på bild. Nu efter midnatt är det fortfarande 30 grader, ett väder som skall bestå hela veckan.
 

*  Jag hoppas verkligen att dessa mina grammatiska gissningar är korrekta. Skulle så inte vara ber jag någon som är mer än småklassiskt bildad rätta till saken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0