kyrkovalets slutprutt
Lovade lägga av men bloggaren bör väl belönas med en kommentar. Kanske t.o.m. beröm. Nu smäller smockan åta alla riktningar, utan att kravet på bloggare är att vara neutral.
Men jag saknar analys och kritik av innehållet i de olika nomineringsgruppernas program. Unken debatt helt riktigt, men tyvärr anser jag att bloggare bidrar till detta. I detta val diskuteras maktfrågorna och bloggen går i samma riktning. Indirekta val från lokal till kyrkomöte avskaffades. Bl.a. För att det gynnade de större grupperna. Direkta val har gynnat små grupper att komma till tals i kyrkomötet. Jag ser detta som en ökad demokrati. Jag ser ingen poäng i att hindra bakåtsträvande grupper t.ex. De som inte gillar kvinnor som präster eller samkönade äktenskap. Jag ser viktigt att de inte av tekniska skäl som indirekta val hamnar utanför. Nej låt alla åsikter komma till tals. Väljarna ger det mandat grupperna förtjänar. Låt oss bli en miljon minst som röstar. Tidigare val ca 700 tusen. Inget samfund i Sverige. Kanske i världen har så stor andel som får chansen att säga sin mening! Älska demokratin och att det finns olika åsikter!
Ja lite till. Många grupper säger sig värna om kyrkans kärnfrågor och ha gudstjänst gemenskapen som utgångspunkt. Inget fel i detta, men sedan diskuterar samma företrädare valtekniska petitesser, om vad grupper bör och skall heta. Vilka som inte borde få påverka. Var finns Gud som allsmäktig, bryr hen sig inte om annat än jämkade uddatalsmetoden? Och vilken storm från dessa när en ungdomsgrupp ser Jesus som sin förebild? Dessutom verkar dessa vara helt humorbefriade! Om en Nomineringsgrupp väljer att vara lågmäld, varför inte. Ibland är tala silver och tiga guld. De kanske vet att deras väljare vet och kanske nöjer sig med detta?
Är denna blogg endast en megafon för ensidig information. Inte konstigt att jag intuitivt undviker att läsa bloggar. Facebook verkar ha lite mer dialog eller diskussion?
Information på en blogg är naturligtvis ensidig i den mening att jag som "bloggägare" bestämmer vad jag skall skriva. I kommentarfältet kan andra diskutera och reagera på det skrivna. I den meningen är det ett öppet forum men naturligtvis inte lika öppet som till exempel Facebook. Dessutom är bloggen privat och personlig vilket innebär att det är mina egna åsikter jag kan hållas ansvarig för, inte andras även om de skulle kunna anses som "meningsfränder".
Inför kyrkovalet har jag avstått från djuplodande analyser av vad olika nomineringsgrupper har på sina program. När Ingo saknar det här är det alltså en helt rimlig saknad. Anledningen till att jag "legat lågt" med den saken är just den lokala programmens likhet, den nivå i valet som intresserar mig och som spelar roll. Dessutom är jag för närvarande anställd i församlingen vilket medför att jag lägger profilen lågt för att inte låsas vid ett fack.
Jag kunde sympatisera med vad bloggaren själv skriver men det finns ingen utväg eller reservutgång. Det man lyfter fram och det man refererar till eller länkar till är inte neutralt. Det är ett aktivt val. Tyvärr är också det man problematiserat ett kyrkopolitiska ställningstagande. Det vanligaste och icke sällan använt retoriskt knep är att diskutera bäraren av en åsikt än själva åsikten. Typiskt den unkna valdebatten är att kritisera Nomineringsgruppen medans man inte kritiserar programmet. Kanske kritiken på programmet avslöjar var man själv står?