mässa bön stillhet

Jag har skrivit en kort text som publicerats på Älvsby församlings hemsida – här – och som jag väljer att lägga ut också här på bloggen. Visst skulle jag bara enkelt kunnat länka till hemsidan som i sig är värd att besöka men jag placerar texten också här för att kunna ge den en liten kommentar.
  
Nya” gudstjänster
 
Från och med september har gudstjänstlivet i Älvsby kyrka ändrats något – och en del andra saker runt gudstjänsterna.
 
Söndagarnas huvudgudstjänster klockan 11.00 ligger fast som tidigare. I ungefär var annan firas nattvard, i var annan inte. Ungefär en gång i månaden flyttas gudstjänsten till klockan 16.00 med en enkel middag efteråt. Här på hemsidan kan man längst ner till höger under Aktiviteter se mer i detalj vad det blir för slags gudstjänst, vem som är ansvarig etc.
 
Den Veckomässa som tidigare firades på torsdagar har flyttats och firas nu på onsdagarna klockan 18.30. Det är en gudstjänst av ett lite enklare slag kring ett litet altare närmare dem som är där, sång och utan ackompanjemang av professionell musiker, man hjälps åt att flytta stolar och annat.
Kort efter Veckomässan startar – fortfarande i kyrkan – de flesta onsdagskvällar ungdoms-gruppens program som kan röra sig om ett kort Bibelstudium, samtal och fördjupning runt ett tema eller annat. Även andra än ungdomar är välkomna att vara med. Vid 20-tiden går sedan ungdomarna över till Johannesgården för mer ungdomsgårdsliknande gemenskap och fika.
 
Stilla stund i kyrkan är det nu på Veckomässans ”gamla tid” torsdagar 18.30. Med utgångspunkt i Martin Lönnebos Frälsarkrans är Stilla stund ett tillfälle för enskild reflexion och att i all enkelhet slappna av från oro och stress, be, tända ljus, meditera till lugn musik. Innan har kören Nya toner övat från 17.30 och efteråt vid 19-tiden övar Kyrkokören – bägge i Församlinsgården.
 
Så långt texten jag skrev och med några veckor på nacken verkar det bli som vi trodde. De olika delarna på onsdagskvällarna – Mässa, program i kyrkan och ungdomsgårdsstuk – balanserar och kompletterar varandra väl med både profil och inriktning likaväl som öppenhet och låga trösklar – plus en ålderblandad liten församlings konkreta möte med Jesus i bröd och vin. Torsdagarna samlar både rutinerade gudstjänstfirare och vad man lite slarvigt skulle kunna kalla ”nya” personer till bön och eftertanke.
 
Mässa, bön, stillhet – det är Mission!

Kommentarer
Postat av: Bosse

Ser bra ut. Nästan så jag skulle kunna tänka mig att söka en tjänst hos er. Det jag kan tänka lite omkring utifrån den sparsmakade information du gett är "Stilla stund i kyrkan". Utifrån vad du skriver ser det inte ut att vara så stilla.Ni hinner med Lönnebos frälsarkrans,enskild reflexion, slappna av från oro och stress,be, tända ljus och dessutom meditera till lugn musik. Det är ganska mycket på kort tid och typiskt vår tid där man måste göra något hela tiden. Jag tror vi för att lära oss att be och djupna i bönen bör vara mer fokuserade. Bön är att ställa sig inför Jesus - tala med honom och lyssna på honom. Ibland befrias den bedjande från oro, men ibland oroas också den bedjande. Alltför mysiga inbjudningstexter tror jag kan vilseleda bedjaren att tro att oro och distraktion inte hör till bönen. Vi försöker då be som vi vill och inte som vi kan och lär oss därför inte att be. Hur använder ni ljusen och musiken för att bära bönen? Hur ser balansen mellan reflexion och meditation ut? Nu varken gnäller eller klagar jag, utan är uppriktigt nyfiken och intresserad eftersom det här verkligen engagerar mig. Vi får kanske ta det här samtalet över en lunch någon gång.

2013-09-26 @ 18:35:14
Postat av: bloggaren själv

Tack för dina funderingar och frågor Bosse. Klart värda att ta in i vår lokala tankesmedja - utöver lunchsnacket alltså.

2013-09-26 @ 21:45:31
Postat av: Marie Fredin

Gemensam tyst bön i ett kyrkorum är livgivande.
Ett pling när det börjar och ett när 1/2-timmen är slut, det enda som behövs. Tålamod och uthållighet hos dem som leder då blir det en helig stund.

2013-09-27 @ 18:29:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0