diskusch

Från och till angrips språket av nya modeord. Implementera var ett sådant för en massa år sedan. Politiker, trendsättare, makthavare och förståsigpåare av alla sorter, färger och dimensioner skulle implementera jobbskatteavdrag, naturgödsel, ökat utrymme för esperanto i läroplaner och ho vet allt. De angivna exemplen är rena påhitten från min sida men visar på bredden av sådant som skulle implementeras – införas om man valt att prata vanligt utan visa sig fin och halvbildad.
 
Ett annat pretto-ord som nuförtiden verkar bli mer och mer implementerat – alltså infört – är ordet diskurs. Det stavas de-i-äss-kå-u-ärr-äss men uttalas som i rubriken.
Vad betyder det? Egentligen?
 
För mig löper en associationsriktning till köket när döttrarna var ganska små och på eget initiativ och utan vuxennärvaro gäggat fram vad som idag skall kallas chokladbollar men dåförtiden fick heta något annat. En annan tankeväg leder till vad en tandlöse friidrottstävlingsfunktionär svarar på frågan Vad har du fått i ansiket då? men ingen av dessa betydelser fungerar när jag ser ordet i böcker och artiklar – eller hör det.
 
Så ivrig och nyfiken letar jag på internet och blir både över- och inteinformerad.
Kunskapsbanken Wikipedia ger en massa information och betydelsen verkar dra åt debatt eller samtalsämne – två fungerande begripliga ord. Nationalencyklopedin lägger till samtal som en betydelse – en fullt begriplig glosa.
synonymer punkt se tipsas man att klicka sig till samtal och finner där ett kluster* av förslag: konversation, dialog, samspråk, resonemang, diskussion, diskurs, underhandling, palaver, rådplägning, pratstund, prat, snack, småprat, kallprat; telefonsamtal, påringning, ordväxling, ordutbyte, kommunikation. Alla dessa kanske inte hör till just ordet diskurs men onekligen till diskursen samtal.
I tidskriften Forskning och Framsteg förklaras ordet och värderas sedan med dessa ord:
Jag ser mest nackdelar med ordet, säger Arne Jarrick, professor i historia och huvud-sekreterare för humaniora och samhällsvetenskap vid Vetenskapsrådet. Det är ett ord som utestänger många, och jag tycker man ska använda så enkla ord som möjligt. 
 
Jag håller med!
Usch för diskusch!!
 
Med detta sagt skall jag förbereda mig inför dagens arbetsinsatsutflykt. Bilden visar vad det handlar om. Klicka på den blir den större. Naturligtvis är det inte så dramatiskt som man kan tro. Dopet blir inte i Storforsen per se** utan i kapellet nedströms fallet. Utflyktsmålet efteråt är dock en grillplats uppe i naturreservatet.
 

Kluster är ett annat nytt prettoord man använder när man menar gäng, hög, hop, samling eller moln av något.
**  Med det onödiga snobbiga per se menar jag i sig.

Kommentarer
Postat av: PHME

Kan påpekas att jag som skåning - som uttalar "rs" som två konsonanter, inte som "usch" - också gruvar mig åt detta modeords gräsliga uttal i större delen av landet.

2013-05-28 @ 07:59:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0