shadow of violence

Det var en riktigt tråkig bok! 
 
Pastor in the shadow of violence – Gustavo Gutiérrez as a public pastoral theologian in Peru in the 1980s and 1990s alltså. En doktosavhandling av Olle Kristenson. Han och jag var kurskamrater på teologen i Uppsala i början av 1970-talet vilket i och för sig är kul. Av folk man känner dedicerade böcker, doktorsavhandlingar och andra, ger en extra intellektuell tråkig touche åt bokhyllan.
 
Per definition är doktorsavhandlingar tråkiga. Det hör till genren och är inget att göra något åt. Torrt och systematiskt presenteras ett problem, analyseras texter eller annat material och dras slutsatser. Alltsammans är lika underhållande som att titta på när färg torkar.
 
Det var en ofantligt intressant bok!
 
Att ta del av vad den peruanske teologen Gustavo Gutiérrez sa och skrev mitt i en tid av skarpa sociala, ekonomiska, politiska och militära konfrontationer under 80- och 90-talen kan på ett sätt verka avlägset. För gamla uvar som jag som minns den tiden faller dock många bitar på plats och stora minnesluckor stängs. Boken ger inblick i hur en pastoralt själavårdande och församlingsbyggande praktisk teologi formas av tre besläktade men samtidigt olika synsätt. Där finns ett radikalt politiskt och lite vänstrigt sätt att tänka och ett liberalt politiskt tankemönster med demokrati och mänskliga rättigheter i fokus. Tillsammans med god katolskt teologi – som i dessa stycken är allmänkristen – skapas en mycket intressant tankefläta.
 
Det är dessutom en nödvändig bok!
 
Samhällsproblemen här hemma i Svedala är i jämförelse med Latinaamerikas som sardin-hostningarna i relation till jordbävningar. I proportion är vår fattigdom, marginalisering, utanförskap och liknande av mycket lindrig grad. Dock finns allt sådant också hos oss och öch ökar i den nuvarande tiden då marknadsekonomins driver sitt ohämmade spel intensivt coachat av den sittande regeringen. Problemen och klyftorna växer och antalet människor som kommer på undantag och hamnar på efterkälken ökar. Fler och fler känner vanmakt och hopplöshet inför framtiden. Att då som kyrka lägga sig till med ett befrielseteologiskt synsätt är helt nödvändigt just för att kunna vara kyrka.
 
Befrielseteologi räknar inte med överklassen och inte heller med den medelklass som dominerar Svenska kyrkans både ledning och fotfolk. I stället är det en teologi av, hos, genom, med och för dem som är nederst, dem som inte har plats i välmåendets villa-vovve-volvo-tillvaro. Det handlar om en teologi av, hos, genom, med och för flyktingar, invandrare, outbildade, arbetslösa, hopplösa i betydelsen de som saknar hopp, funktionshindrade, ungdomar – name it. En teologi nedifrån.
Min egen tillvaro är just välmåendets villa-vovve-volvo – dock utan vovven. Därför inspireras jag och måste låta mig inspireras och påverkas av teologiskt tänkande från Latinamerika, Mellanöstern och Afrika – Asien har jag (ännu) inte läst.
 
Jag fick Pastor in the shadow of violence av författaren. Gratis. Du, noble Bloggläsius kan också få boken gratis, fritt och för intet. Klicka bara här kommer du till en presentation. Skrolla ner till FULLTEXT01 och klicka där så kommer alla 270 sidorna i en enda maffig pdf-fil att läsa och begrunda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0