mogul & lus

På Wikipedia – här – finner jag en på engelska språket formulerad definition av begreppet mediamogul: A media proprietor or media mogul is a person who controls, either through personal ownership or via a dominant position in any media enterprise a large amount of published media, consumed by a large number of individuals.

 

I Googles översättning blir detta: En media innehavaren eller mediamogul är en person som kontrollerar, antingen genom personlig egendom eller via en dominerande ställning på alla media företag en stor mängd publicerade media konsumeras av ett stort antal individer. En stolpig men fullt begriplig svenska.

 

Silvio Berlusconi, Hugh Hefner, Rupert Murdoch och Oprah Winfrey är exempel Wikipedia ger på tockendäringa moguler. Som skrivare av en blogg som bara en del dagar når upp till fler än 50 unika läsare kvalar jag näppeligen inte in i den divisionen hur betydelsefullt jag än räknar det jag skriver. Vanligen ger inte heller läsarna av http://stigstrombergsson.blogg.se det jag skriver mogulistisk rang.

 

Dock: Det finns faktiskt enstaka tillfällen då det ändå nästan låtit så. Alltså som om mitt bloggeriskriveri skulle äga medial importans. Men inte ofta. Knappt ett halvdussin gånger sedan jag började blogga, alltså inte ens i snitt en gång om året, har något som skrivits här så till den milda grad irriterat någon att denne valt att inte med namn, signatur eller ens anonymt argt kommentera här på bloggen eller på annat sätt höra av sig till mig, utan i stället valt att muttra något till någon som kanske sedan säger något till någon annan som sedan osv punkt punkt punkt. I slutet av kedjan har det hänt att jag hamnat på någon typ av de anklagades bänk och där mötts av: Någon har på något sätt reagerat på något du skrivit på din blogg. Eller kanske sagt. Typ.

När så skett har jag, för att ge det oftast på ovan nämnda sätt anonyma och tämligen vagt preciserade ”ärendet” någon sorts vettig proportion, hävdat att Det kanske är 30 personer läst saken. Min blogg är inte något medel för masskommunikation.

Och då – och det är faktiskt nästan bara då – brukar jag få höra det allvarliga men i och för sig smickrande: Du skall inte underskatta bloggens inflytande! Tona inte ner vikten av vad du skriver! Nästan som om jag vore en mediamogul – typ. Vilket jag inte är!

 

Men en lus är jag i alla fall. En linslus. I en tidning. Denna vecka.

 

En som jobbar på Kyrkans Tidning ringde i början av veckan för att få några ord att skriva. Det var inte frågan om något direkt scoop utan mer några kompletterande frågor kring Luleå stifts Internationella konferens i Piteå om några veckor som Älvsby folkhögskola är medarrangör av*. Murvlan – det var nämligen en hon – hade sökt stiftets Internationella sekreterare i saken och via biskopens sekreterare blivit hänvisad till mig alldenstund både sekreteraren och biskopen befann sig i Liberia. Resultatet kan läsas i en artikel i vänsterspalten här beledsagat med porträtt.

 

Jag gissar att den lilla fundering jag som linslus gav om förslaget till ny Kyrkohandbok – slutet av intervjun – de facto genom tidningen når en mycket större läsekrets än om jag bloggat än så mångordigt i saken. Blogga om Kyrkohandboken kommer jag framledes att göra - fast det är att betrakta som en fis i cyberrymden.

 


*  Konferensen program mm finns här. Anmälen Eder!!


Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd med rötter i ett annat land

Jo, bra slutkläm i KTs artikel och en liten känga till handboksförfattarna. Finns dock bara i pappersversionen. Månne det var så känsligt att det cencurerats helt och gjort att man slängt in R. Persenius istället?

2013-01-18 @ 20:00:44
Postat av: bloggaren själv

Under sidavbildningen av KT finns siffror som man kan bläddra med. Nr 6 ger vårt stift och min nuna.

2013-01-18 @ 20:11:42
Postat av: Tobbe

Oj då, då måste jag komma till min bloggläromästare och få en lektion i provokationens ädla konst. Mig har det bara drabbat en (1) gång att någon sagt till att "någon hade tyckt..."

2013-01-18 @ 21:28:50
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0