bazinga på er!

Länge har jag fattat och med hjärta, tanke och sinne också omfattat tanken att helgtjänstgöring liksom hör samman med att vara präst. Ligger i själva grejen – typ. Denna söndag har dock inget av de två drygt halva arbeten jag har lyckats hitta på en konkret arbetsuppgift åt mig. Jag har ingen tid att passa och ärlig talat tycker jag det är ganska skönt, särskilt som de bägge arbetsplatserna med stort och smått tillsammans fyller veckans vardagar med olika tidspassningar. Hela förra veckan och till den förra helgen med Internationella konferensen plus den nyss gångna veckan till och med igår gav en räcka arbetsdagar på raken efter vilka en tidspassningslös söndag i totalslappandets tecken känts helt OK*.

 

Igår fick jag i alla fall prata om Jesus, vad han gjort för oss och ger oss – fyra gånger.

 

Vid begravningsgudstjänsten på förmiddagen anknöt jag till altartavlan i Älvsby kyrka. Den är stängd nu under fastan och visar ögonblicket då Simon från Kyrene tar korset Jesus bär, Från den bilden av Jesus lidande drog jag sanningen att också på dödens väg, ända in i döden, har Guds son eller om man så vill Gud själv gått. Inte ens där är vi därför i ett läge där Gud inte finns eller har erfarenhet av hur det är. Till detta berättade jag att bakom Simon-från-Kyrene-bilden finns den tavla som syns största delen av året och  som avbildar hur Jesus kliver ut ur sin grav – och samtidigt in i kyrkan. Den uppståndne kommer till oss, finns hos oss och ger tröst. Mod att leva, förlåtelse osv. 31 personer var på begravningen.

 

Dopgudstjänsten klockan 13 inledde jag med orden Såhär är det! och fripratade då en del utifrån inledningen av dopordningen som lyder: Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Här lade jag ut texten med mer om Jesus är och hur han genomförde själva räddandet och fortsatte sedan: Genom dopet föder han oss till nytt liv, för oss in i sin kyrka och ett liv i förening med honom. Detta gör han nu med de barn, som skall döpas. Fortsatte i samma anda i något sorts tal efter det att den lilla kopplats samman med Gud/Jesus som är världens ljus. 42 personer på plats.

 

Samma visa vid dopet klockan 15. Färre närvarande – ca 25.

 

Och vid Vigselgudstjänsten klockan 16 hoppades jag att brudparet skulle ha passion för varandra. Lidelse med ett svenskt ord. Nämnde sedan att passion särskilt på engelska också betyder lidande – därav vår Passionstid. Jesus lidande visar alltså på hans/Guds lidelse för människor. Därför är Jesus lidelse modellen för innehållet i deras äktenskap – också om och när lidandet möter.  Jag rekommenderade givetvis filmen Passion of Christ för att man skall få en bild av passionen, lidelsen.

 

Med drygt 60 bröllopsgäster kom jag således att igår ha förmånen att berätta om Jesus för ca 150 personer varav de allra flesta ytterligt sällan nöter kyrk- eller kapellbänkar. Sannerligen en förmån!

 

Nu till något helt annat:

 

Bazinga på er!

 

Ordet är lånat från komediserien Big Bang Theory** där ärkenörden Sheldon ropar glosan när han lyckats spela sin omgivning ett krystat och därtill fånigt spratt. Bazinga!

 

Anade att det skulle kunna bli så att när jag den 14:e denna månad strax före midnatt publicerade inlägget domkapitlet beslutar. Tänkte att det kanskeskulle väcka extra nyfikenhet och att en och annan läsare också skulle bli smått besviken. Gissade att en och annan besökare på bloggportalen Dagens kyrka där skulle se rubriken och tro att det nu å min blogg vankades något avslöjande eller debatttankeväckande kyrkligt stoff och titta in hos mig som vanligen besöks från 35-50 unika IP-adresser varje dag. Rätt spådde jag! Dagen efter – den 15:e – rusade besökstalet upp till 109 och betydligt fler än vanligt fick ta del av den triviala formaliteten att en veteranpräst behörigförklarats för en speciell tjänst. Bazinga!

  


*  Jag skolkade pinsamt nog till och med från gudstjänsten idag. Jag vet att alla gudstjänster är för alla och att ingen inte hör dit men ibland blir fokusering på vissa målgrupper sådan att man – idag jag – liksom känner mig på sidan om. I Älvsby kyrka var det Pensionärernas dag med följande text på webbsidan – de medverkandes namn ersatt av anonymiserande bokstavs-kombinationer:  "Sånggudstjänst för alla" Medverkande: AA, Kyrkokörerna med församlingens musiker, BB, CC. DD – /speciellt instrument nämns/, EE – /annat angivet instrument/. Efter gudstjänsten lunch och underhållning i församlingsgården för föranmälda.

Känner mig kanske mer involverad om 10 år – vem vet.

**  Sänds i Kanal 5 måndag till torsdag 19.30. Rekommenderas!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0