ny geometri

Jag har varit borta från bloggandet sedan onsdag kväll förra veckan. Så glest har det blivit nu under senhösten eller förvintern eller vad den här årstiden nu skall kallas. Dessutom var ju förra inlägget inte ens något jag författat själv utan en översättning av en artikel jag tyckte att folk skulle läsa.
Livet med arbete och läsning och husuppsnofsning och dito inredning och allt möjligt annat innehåller i sanning en hel del att skriva om – särskilt arbetet på både nuvarande men även den tidigare arbetsplatsen. Men då det är viktigare att verka och att tänka kring verket än att blogga om detsamma kommer jag som inte till skott – eller skrift.
 
Arbete bland ungdomar fyller i alla fall en stor del av min tid och tanke – på jobbet alltså. Mest handlar det om konfirmander två dagar i veckan men också en inte alltför liten ungdomsgrupp en av kvällarna.
 
Med en inte alltför liten ungdomsgrupp avser jag de 25 tonåringar som förra onsdagskvällen samlats till KU-program i kyrkan från 19.15 till strax före åtta. Med anledning av den då nyligen timade Domsöndagen kom just den kvällen rent innehållsligt att handla om vad Bibel och kristen tro säger om tidens och tillvarons slut, liksom människolivets slut och dubbla utgång. Ungefär halva gänget är nykonfirmerade svenskfödda ungdomar ur icke kyrkligt aktiv uppväxtmiljö med den då lite tveksamma kristna bekännelse som är ganska typisk för en sådan grupp. Den andra halvan är utlandsfödda ungdomar som mer pang på rödbetan benämner sig som kristna eller som muslimer – ungefär hälften var. Detta medförde att kvällen förra veckan också kom att innehålla en del jämförelser vad gäller likheter och skillnader mellan kristen och muslimsk tro just när det gäller de yttersta tingen – samt en del annat. Då ett par av de utlandsfödda nyligen kommit till Sverige och inte ännu hunnit läsa sig ens lite svenska blev engelska kvällens arbetsspråk. Detta stimulerade klart koncentration och skärpning hos alla inklusive gammelsvenska ungdomarna som pratat kämparnas och hjältarnas tungomål ända från första start.
 
I morgon kommer KU-program i kyrkan att innebära diskussioner och arbete kring frågorna Hur skulle allt vara om Gud fick bestämma? och Vad är hindren för det? Då evangelietexten i kommande söndags Högmässa är När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” inser läsaren av denna min blogg rimligen att jag genom KU-programmet avser att skaffa mig impulser till förkunnelsen samt att KU-kvällen i morgon tänks få en fortsättning i söndagens gudstjänst*.
 
OBSERVERA
För denna omberättade ungdomsaktivitet och en massa andra aspekter av liknande verksamhet bland ungdomar och unga vuxna söker Älvsby församling nu en Församlingspedagog. Annonsen finns på församlingens hemsida – alltså här – och jag uppmanar dig som läser och som stämmer med det som efterfrågas att söka – eller tipsa andra att söka.
 
Men rubriken då? Hur hör den ihop med det skrivna? Svar: Inte alls.
 
Den hör ihop med bilden som föreställer trycket på den tröja jag köpte när madammen i mitt liv och jag var på den grekiska ön Samos tidigt i höst. Skriver man tryckets grekiska text med våra bokstäver blir det Pythagoreio theorema – alltså Pytagoras sats som säger att i en rätvinklig triangel är kvadraten på hypotenusan är lika med summan av basen i kvadrat plus höjden i kvadrat. Tröjan är fotograferad där den ligger platt på en säng. Det är när jag har den på mig som det skapas en ny geometri genom att det krökta rummet där jag skulle haft en midja gör att triangelns vinkelsumma betydligt överskrider 180 grader.
 

*  Texten är tagen ur Markusevangeiet kapitel 1 verserna 14-15. Har läsaren tankar kring texten och/eller kring de ställda frågorna går det bra att leverera dessa i kommentarer nedan.
För fullständighetens skull skall också sägas att konfirmanderna i morgon skall arbeta med samma frågeställningar och har sin alla-skall-gå-i-kyrkan-söndag nu till helgen.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Länken är bruten, Gör om gör rätt!!!

2013-12-04 @ 11:21:38
Postat av: bloggaren själv

Länken fungerar visst!!

2013-12-04 @ 12:54:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0