julskugga

När jag nu börjar skriva detta är det strax dan före dan före dopparedan. Sent lördag alltså. Jag har just lagt sista tangentbordsfingret till vad som i morgon skall predikas i Högmässan i Vidsels kyrka klockan 11 och ur skrivaren fått fram mitt manus. Givetvis publicerar jag det inte nu innan den avfyrats muntligt. Kanske kommer den i morgon – om blogg verktyget tillåter läsbarhet.
 
Fjärde Advent är en söndag som lätt hamnar i julskugga rent kyrkligt. Förutom allt klappande och bakande och städande och griljerande och allt annat man håller på med siktar alla förberedelser mot själva Storhelgen med Julaftonens stora gudstjänst i Älvsby kyrka klockan 11* och Julottan när Juldagsmorgon glimmar klockan 07 som höjdpunkter. Finns laddning kvar går den till Musikgudstjänsten med församlingens bägge körer i morgon kväll klockan 18. Fjärde Advents huvudgudatjänster samt Annandagens Högmässa klockan 11 i Älvsbyn hamnar definitivt liksom helt bakefter. Lite trist, faktiskt. Maria, Herrens moder, är ju viktig och Stefanos martyrium ger en tänkvärd nyans till berättelsen om Jesusbarnet som så lätt blir idylliserad, förgulligad och sentimentaliserad förutom att försöka stå sig i konkurrensen med allt det andra juljoxet.
 
Men i morgon är det Fjärde Advent – och gudstjänster!
 

*  Denna gudstjänst har jag fått förtroendet att leda liksom Annandagens. Kollegor av skilda slag och dimensioner ansvarar för Fjärde Advent i Älvsbyn och Julottorna i de bägge kyrkorna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0