dryga procenten

I Älvsby kommun – om jag läst befolkningspyramiden på Statistiska Central-Byråns hemsida rätt – finns det ungefär i snitt 100 personer per årskull i åldersspannet 20-80 år. Det blir ungefär 6000 vuxna. Ser man till sångarna i de tre körer som fyllde koret i Älvsby kyrka igår kväll får man nog kapa ålderspannet en 5-10 år i bägge ändarna men hur man än räknar blir de fler än 60 koristerna i Älvsby kyrkokör, Vidsels kyrkokör och kören Nya Toner gått och väl mellan en och två procent av den vuxna befolkningen – vilket är minsann inte är ankskit om uttrycket tillåts. Att körerna också låter riktigt bra är grädde på moset.
 
Det var Julens sånger det handlade. Det var propptjockt med folk i helgedomen. Stämningsfullt med ett blandat innehåll där också det mest centrala – att Gud blev människa och led, dog och uppstod för oss – kom fram både i musiken, Bibelläsningen och den blonda kollegans* reflexion.
 
Vad kan mer göras – egentligen? Alltså än att förkunna när och där det kan förkunnas? Hur folk tar till sig det som sägs och sjungs kan i vart fall jag inte med säkerhet avgöra. Hos några blir det gudstjänst så att det bara visslar. Hos andra blir det kanske bara ”stämning” där också O Helga Natt monteras in i ett lulllull av glitter, rudolfar med röda mular och glöggångor. Men å andra sidan ekar också i deras öron uppmaningen: Hälsa glatt din frihet!
 
Jag är i alla fall stolt över våra körer!
 

*  Det finns en viss anonymisering i mitt sätt att berätta om folk i min närhet. Beskrivningar går före namn – typ. Det är inget nedlåtande i detta som drabbar familjen liksom arbetskamrater och andra. Mina prästkollegor går därför bär på bloggen under benämningarna Herden (eller ibland Översteprästen), Blondinen och Brunetten. Själv lär jag av invandrarungdomarna kallas Vita skägget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0