konstig logik

Makten och maktens människor tillämpar ofta en egen logik som det minsann inte alltid är lätt att begripa. Ta till exempel detta att israeliska myndigheter då och då raserar palestinska bostäder, inte minst i östra Jerusalem. Givetvis är det inget annat än rena trakasserier för att skapa lebensraum för israeliska medborgare på palestiniernas bekostnad. Inte sällan smyckas åtgärden med formella motiveringarna typ att bygglov saknas eller liknande. Bygglov är hart när omöjligt att få för araber i bosatta i östra Jerusalem och det gör att folk bygger ut sina hus i alla fall – och får se både utbyggnaden och det ursprungliga huset malas till grus.
 
På Västbanken – alltså utanför Israel på ockuperat område – bosätter sig hela tiden allt fler israeliska medborgare och det med regeringens goda minne och aktiva uppmuntran. Bosättningar uppförs och utvidgas i många fall med beviljat bygglov men i många fall även om sådant saknas. Kommer traktorerna då fram omedelbums? Svar: Nej! I stället beviljas bygglov retroaktivt. Lagbrotten förklaras lagliga i efterskott och dessa förändringar på marken sker till och med nu när det faktiskt pågår fredsförhandlingar.
 
Är detta smart?
Kan sådant på ett anständigt logiskt sätt anses underlätta en framtida tvåstatslösning?
Är det ens mikroskopiskt moraliskt försvarbart?
 
De frågorna ställde jag mig när jag på fredagen läste följande redovisande artikel i den israeliska tidningen Haaretz. Google översatte från engelska innan jag översatte från Google. Den engelska texten kan läsas här.
 
 
TROTS FÖRNYADE FREDSSAMTAL
– ISRAEL GODKÄNNER PLANER FÖR HUNDRATALS BOSTÄDER PÅ VÄSTBANKEN
 
Av totalt 878 bostäder har ca 550 i Talmon-bosättningarna, 60 i Alon Shvut och 38 i Kokhav Yaakov godkänts. Diskussionen kring vissa planer har senarelagts mitt under de förnyade förhandlingarna med palestinierna.
 
The Civil Administration, Israels högsta civila myndighet på Västbanken godkände på onsdagen byggplaner för 878 bostäder i isolerade samhällen över hela regionen.
Diskussion kring en del av planerna hade initialt skjutits upp med anledning av USA: s utrikesminister John Kerrys tillkännagivande att diplomatiska förhandlingar med palestinierna skulle återupptas. De har dock de senaste dagarna återkommit på ritbordet.
 
Flera planer som redan tidigare validerats av regeringen kom upp till diskussion i the Civil Administration Higher Planning Council, inbegripet godkännande av 95 nya bostäder i bosättningen Shiloh på en plats i en sydlig stadsdel där det nu finns hönserier.
Validering är det sista steget som krävs för ett godkännande i planeringarådet och banar väg för uppförande och försäljning av byggnadsenheterna – allt i väntan på godkännande från försvarsdepartementet.
 
Rådet gav också ett retroaktivt godkännande av byggandet av 17 bostäder i ett annat område i Shiloh där Amana-rörelsen redan börjat bygga, uppenbarligen utan tillstånd. High Court of Justice hade som svar på en petition utfärdat ett interimistiskt föreläggande mot fortsatta byggandet på platsen, En brottsutredning har därefter inletts av Judéen- och Samarienpolisens centrala undersökningsenhet men staten fortsatte att driva på om byggnadslov. Nu efter det retroaktiva godkännandet kommer de officiella dokumenten finnas tillgängliga för offentlig visning och invändningar.
 
Omkring 559 bostäder blev retroaktivt godkända i Talmonbosättningen, 304 av dem i bosättningens norra stadsdel Zayit Raanan. Det finns för närvarande cirka 30 byggnader i den stadsdelen, bara 10 av dem är byggda lagligt. Nu skall, enligt planen, den norra stadsdelen planeras bli en rymlig underavdelning. Ytterligare 255 enheter godkändes retroaktivt godkänt i Talmon stadsdelen Nahalei Tal där det nu är fält.
 
I Kokhav Yaakov blev en plan på 38 bostäder retroaktivt godkänd och i Kibbutz Gilgal i Jordandalen har ytterligare 78 enheter lagts till de 156 som redan finns på plats. I Almog nära Döda havet blev 31 enheter godkända och i Alon Shvut i Gush Etzion hanterades vidare en plan om 60 bostäder.

Kommentarer
Postat av: Ralph Haglund

Har du den blekaste aning om vad Arafat fick Nobelpriset för? Jo, han fick kontroll över area A, B till förhandlad fred, MOT att han stoppade terror och hatpropaganda - denna har konstant ökat.
Israel fick på samma sätt kontroll över area C, där det bor storleksordningen 50000 araber - 95% av västbanksaraberna bor i A,B eller dess omedelbara närhet. Det var så avgränsningarna sattes.

I Ramallah och andra orter inom A, B är det byggboom och nära Ramallah bygger de en helt ny arabisk stad, http://www.rawabi.ps/

Att du tcker det är nobelt att tycka att alla araber ska kunna bygga illegalt tror jag inte ens svenska myndigheter håller med om.

En fransk domstol deklarerade häromdan att israels byggen där är helt legala, se http://israelisverige.info/?p=14763

2013-08-11 @ 16:49:16
URL: http://israelisverige.info
Postat av: bloggaren själv

Att av det jag skriver och den israeliska information jag återger komma med påståendet att jag skulle "...tycka att alla araber ska kunna bygga illegalt" är helt befängt. Jag har inte uttryckt den uppfattningen, inte ens antytt den. Det ena jag menar är att om man kräver bygglov av den ena sidan och mosar husen annars skall man behandla den andra sidan på samma sätt.
Vore bra om kommentatorer kunde visa på förmågan att läsa innantill i stället för att hitta på!

2013-08-11 @ 23:25:17
Postat av: BR

Du förvånar mig lite(men inte så mycket givet din promuslimska hållning) genom att använda ordet "lebensraum" om de isrbaeliska strävandena.
Ordet präglades av Furst Bismarck redan under det fransk-tyska kriget 1871-72 och togs sedan över Adolf som ursäkt för hemskheterna österut som Nazityskland begick.
Att använda det ordet för politiken hos en stat bildad av släktingar och anförvanter till offren för Förintelsen är i bästa fall okänsligt och aningslöst och i sämsta fall något mycket mer mer sinistert.

/BR

2013-08-15 @ 17:55:50
Postat av: BR

Här kommer en länk till vad EU' commission mot rasism (EUMC) anser vara antisemitism.
Där ingår bl.a att jämföra Israels politik med Nazityskland.
http://www.european-forum-on-antisemitism.org/working-definition-of-antisemitism/english/

/BR

2013-08-16 @ 18:55:52
Postat av: bloggaren själv

Detta inlägg och kommentarer till det löper nu risken att hamna under "synlinjen" här på bloggen - tyvärr. Men det blir ju så när fler blogginlägg i andra ämnen kommer till.

Tur då att det i den länk BR hänvisar till står följande: "However, criticism of Israel similar to that leveled against any other country cannot be regarded as antisemitic." Jag anser ju nämligen också och kritiserar Marocko för deras politik i VästSahara och Kina för att flytta in Han-kineser i Sinkiang och Tibet. Flyttar man då folk för att andra skall få utrymme är det galet. I bägge de nämnda fallen handlar det om auktoritära regimer som man tyvärr inte kan vänta sig - även om man önskra och kräver det - att de skall följa folkrätten. Israel är en demokrati som man borde kunna förvänta sig bättre beteende från vad gäller bosättningarna och inflyttandet.

2013-08-17 @ 00:48:33
Postat av: BR

Nå, Stig, nu är det ju enbart Israel som du kopplat till Lebensraum vilket gör min länk till EUMC högst relevant.

/BR

2013-08-17 @ 10:19:24
Postat av: bloggaren själv

OK! Känslor är viktiga. Associationer också.
Offren för nazismen och deras anförvanter har min största respekt och skall inte såras med en glosa. Därför kommer jag inte hädanefter att använda ordet "lebensraum". Dock tänker jag fortsätta att uttrycka kritik över att Israel låter bosättningar växa på icke-israelisk mark med avsikten att förvärva land så att fler israeler skall få utrymme att leva där. Det är nämligen saken och poängen i mitt inlägg.

Över huvud taget är ju språknivå och känslor en intressant fråga. Är det i det stycket för mycket begärt att till exempel BR - och andra - framledes här och på andra ställen på nätet avstår att sprätta omkring sig anklagelser av typen "antisemit" och "pseudokristen" (16/6 2013) eller liknande som bara är tänkt vara demagogiska oförskämdheter. Vore skönt.

Med det avslutas samtalet i denhär tråden och jag ber er respektera det beslutet - jag vill inte gärna återinföra förhandsgranskning av kommentarerna. Motivet för "strecket i debatten" är det enkla och prosaiska att flera blogginlägg tillkommit "ovanför" detta och att det som nu skrivs här i praktiken inte blir läst av andra.

2013-08-17 @ 12:49:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0