kom, stod och sneglade

 
ja se konungen wore han kom'an
å drottningen hon va ju me'an
å folke kom å begloddán
å seddan han ätte se for'an
 
 
Ovanstående fantastiska lyrikstycke är ett försök att på hemsnickrad lokal dialekt kortfattat beskriva vad som hände fredagen den 16 augusti. I förra inlägget berättade jag vad som var på gång och idag blev det. Och på något sätt är det mycket väsen för lite ull som bonden sa när han klippte grisen. Stora och omfattande förberedelser och mycket koncentration på något som snabbt flimrar förbi.
 
Jag är ju själv ingen överdriven rojalist, snarare tvärt om. Jag tycker att monarkin är en i ett demokratiskt samhälle förlegad institution. Att avskaffa den är dock en politisk fråga – i dagsläget en ganska död sådan – och jag ser ingen anledning att agera mot eller bojkotta det kungliga parfolkets visit. Alltså gick jag ut på Kyrkmalmen idag – inte minst för att mingla och prata med folk. Och lyfta andras småbarn så att de kunde se bättre.
 
Fast det var lite marigt att ta sig till jobbet. Kyrkogården var avspärrad långt före 10. Jag fick gå runt för att komma till Pastorsexpeditionen. Att kyrkogården var avlyst var förresten inte för kungens skull utan för gravarnas då det ju inte skulle vara speciellt snyggt med fotograferande allmänhet klampande omkring på de dödas vilorum.
 
Så kom han då i en limousin inhyrd från Alviks trafik. Och hälsade på folk. Och lyssnade på kyrkokören och kyrkoherden. Och skrev sitt namn. Och hälsade på folk. Och gick genom kyrkan. Och gick till Församlingsgården för lunch. Och for med limousinen. Ungefär två timmar var han och hon här.
 
Nu har det blåst över och i morgon kommer alla norrbottningar – och andra – att i dagspressen kunna läsa att det är 200 år sedan man uppförde Älvsby kyrka, den vackraste kyrkan i kristenheten. Den reklamen tackar vi för!
 
Vill man läsa mer och se fler bilder kan man göra det här.
 
Till sist tycker jag ändå att den ärftliga monarkin skall avskaffas. Valmonarki vore bättre. En grupp – till exempel alla Landets kommunalråd – skulle kunna vara de som samlas för att välja regent till dödagar eller tills han eller hon fyller 70. Ungefär som när man väljer påve alltså. Victoria skulle ta storslam i det valet men hon skulle då vara demokratiskt utsedd och inte fått uppdraget sängvägen, alltså via hennes föräldrars säng. Möjligen skulle Zlatan kunna utmana henne i valet men jag tror det skulle bli Vickan i alla fall.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Och i nästa generation skulle det väl bli Viktorias dotter Estelle som tog hem segern i (det demokratiska) kungavalet ungefär som i det demokratiska Indien där premiärminister Indira Gandhi efterträddes av sin son eller det domokratiska USA där Bush d ä efter bara några manndatperioder efterträddes av Bush d y.

2013-08-17 @ 10:14:49
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Med all respekt för bloggägarens åsikt tycker jag inte ”Valmonarki vore bättre” en sådan påminner mer om presidentskapet i tex. Finland , Tyskland eller Israel, och som demokrat vore det det mest demokratiska. Men det finns en aspekt av den ärftliga monarkin det är just släktbanden bakåt, alltså de obrutna familjedynstin i Sveriges fall från fursten av Pontecorvo , det kan aldrig någon någon gammal riksdagsman eller komunalråd komma i närheten av hur social kompetent de än är. Men en släktdynasti måste hela tiden ”bevara sitt varumärke” . Det tål inte hur många skandaler som helst.

2013-08-18 @ 13:33:57
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0