gravid med fred?

USA:s utrikesminister har genom enträget arbete verkat så att förhandlingar (åter)upptagits mellan Israel och den Palestinska myndigheten. Det är bra! EU:s lite skärpta ton att det av texterna till alla överenskommelser mellan unionen och och Israel skall framgå att Gaza, Västbanken, Golan och östra Jerusalem inte är delar av Israel utan ockuperat område har nog också pressat på, liksom situationen i Mellanöstern över huvud taget. I alla fall har parterna kommit överens om att samtala i nio månader vilket jag hoppas blir verklighet. Frågorna om gränser, fred, säkerhet osv är komplicerade och då är det bra att ha kommit överens om att vara uthålliga.
 
Nu är det ju så att alla inte gillar detta. Den palestinska sidan har – dock inte i den regering som förhandlar men väl som oppositionell kraft – Hamas och andra som inte acceptera en israelisk stat över huvud taget, än mindre komma överens med den. På den israeliska sidan finns också krafter som inte vill – faktiskt inom regeringskoalitionen. Dagens ledare i den i israeliska oppositionstidningen Haaretz tar upp detta problem – på den israeliska sidan alltså. Jag lät Google ”översätta” och filade sedan på språket. På engelska kan ledaren läsas här.
 
 
ETT PLÅGORIS VID NAMN NAFTALI BENNET
 
Bennett säger att hans parti inte kommer att "vara en del av en regering som fryser byggandet." I så fall kommer en löfteshållande Netanyahu att måsta visa honom på porten.
 
Naftali Bennett är en före detta entreprenör i dataprogrambranschen samt mångmiljonär. Han tjänstgjorde i elitstyrkan Sayeret Matkal och är ordförande i Habayit Hayehudi. Han är ekonomiminister och en av ledarna för den "nya politiken." Naftali Bennett är många saker men mer än något annat han är ett plågoris – ett plågoris för en regering som verkar röra sig i riktning mot ett fredsavtal, ett plågoris för en stat som försöker, än en gång, att bilägga en gammal konflikt. Bennett är i själva verket ett plågoris för varje israelisk medborgare som hoppas kunna leva i en bättre tillvaro.
 
Fastä han verkar vara "från huvudfåran" är han inget annat än ytterligare ett lojalt ombud för sina sanna supportrar – de religiösa bosättarna. Formellt är han finansminister men i praktiken är han minister för utveckling av bosättningarna.
 
Bennett fejkar ofta oskuld, ibland på gränsen till bufflighet och rasism. I ett möte med Yesha Council of settlements sa han att han inte förstod "dem som dristar sig till att säga att 'ockupationen korrumperar' och ägnar hela dagen åt ockupationen, ockupationen, ockupationen. Vilken sysselsättning” Han förklarade att "En palestinsk stat aldrig existerat här" och sammanfattade det genom att likna konflikten med våra grannar vid "granatsplitter i rumpan". När regeringen debatterade att släppa palestinska fångar sade han att "Om vi fångar terrorister behöver vi bara döda dem” och tillade att "jag har redan dödat en massa araber i mitt liv – och det är inga problem med det". Bennett definierade EU: s beslut att utfärda nya riktlinjer för sina kontakter med bosättningarna som "ekonomisk terror” och hotade att stoppa vetenskapligt samarbete med Europa.
 
På söndag, i en intervju med Arutz Sheva, lovade Bennett att anbudsförfaranden för förnyat byggande i östra Jerusalem kommer att utfärdas under de kommande dagarna. "Ironiskt nog var det i Jerusalem av alla ställen som byggandet stoppades, och vi kommer att dra ur den korken denhär gången" sade Bennett. "Vi insisterade på att det inte skulle finnas någon frysning av byggandet. Byggandet kommer att fortgå... Nya anbud kommer att bli aktuella inom de närmaste dagarna.”. Hans deklaration kom samtidigt som premiärminister Benjamin Netanyahus budskap till USA: s utrikesminister John Kerry att under förhandlingarna kommer Israel bara främja anbud för 1000 nya bostäder i de stora bosättarorterna på Västbanken.
 
Bennett bryr sig inte riktigt om Netanyahus löften. Tillsammans med Habayit Hayehudis andra representant i regeringen, Bostads- och byggminister Uri Ariel, ser Bennett som sitt uppdrag att upprätthålla judisk suveränitet från Medelhavet till Jordanfloden. Hans parti kommer "inte att vara en del av en regering som fryser byggandet i vårt land", sade han. Det verkar som Netanyahu faktiskt inte har annat val än att se till att Bennett inte längre kommer att vara en del av den regeringen.

Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Att EU, FNs generalförsamling, Säkerhetsrådet, ICJ plus andra anser Östra Jerusalem vara ockuperad mark ändrar inte det faktum att det annekterades av Israel, som erövrade det från Jordanien efter ett krig avsett att utplåna den judiska staten. Omtvistat borde vara det ord som gäller om områden som i brist på fredsavtal eller seriös fredspartner förblir under Israels kontroll.

Israel kommer att få svårt gå med på något som igen skulle riskera ge makten över judarnas allra heligast plats på jorden till antijudiska fanatiker.

Det är nog svårt för oinsatta eller israelnegativa att sätta sig in i judarnas och israelernas band till hela Jerusalem och faran över att släppa kontrollen, givet hur stadens judiska institutioner, kulturarv och judar behandlades under arabiskt styre.

2013-08-08 @ 22:38:59
Postat av: bloggaren själv

Visst är det ett faktum att Israel ensidigt annekterade östra Jerusalem. Annekteringen är dock inte accepterad - vilket är en annan sak.

2013-08-09 @ 00:09:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0