ligga steget efter

Nådd min grad av förbrukad ungdom säger man inte alldeles sällan Det var bättre förr. Det betyder givetvis inte att allt var bättre förr. Men vissa saker. Eller aspekter av saker. Inte många egentligen. Med om en del saker kan man säga Det var bättre förr.
 
Tar man bilar som exempel var de ju inte bättre förr vad gäller säkerhet, prestanda, bränsleförbrukning, komfort, miljö och annat. Men mer lättmekade var de! Jämmer i min låda att det var så. Min gamla Volvo Amazon med registreringsnummer CJO222 var konstruerad så att man på en skogsbilväg kunde fixa nästan alla fel bara man hade en skruvmejsel, en skiftnyckel, en tång, en rulle ståltråd, Plastic Padding och viss kunskap – detta sista hade jag inte. Nu är det helt annorlunda. Inte med min kunskapsbrist men med allt annat.
 
I vår nuvarande bil finns sjuttioelva nymodigheter. Alla kan rackla. Inga kan fixas utan verkstad och specialverktyg. Och ibland inte ens då. Ett exempel på nytidens villkor är att när för en tid sedan Lokala Mullemeck-inrättningen hade att behandla display-beskedet att en finess som inte ens var uppfunnen på CJO-tiden slutat fungera blev man sedan man bytt ut den trasiga komponenten ändå tvungen att för att kunna starta bilen med bärgare forsla den till Luleå för att på rätt sätt koppla upp eländet mot en dator eller nåt liknande . Jag begrep inte saken alls mer än att det handlade om att antispinnet inte var som det skulle. Men nu spinner saken med alla finesser.
 
Och tanken gnager: Var det ändå inte på något sätt lite bättre förr? Då det inte fanns nåt antispinn som kunde krångla? Då man fick köra antispinnigt genom att vara varlig med gasen?
Du skall köra som om du har ett ägg mellan skon och pedalen! förmanade min hulde fader mig när jag i nittonårsåldern med hans bil skulle ut och jazza i halt väglag – han stod då som ägare till ovan nämnda vita Amazon. Och du skall inte knäcka ägget!
 
Så var det då! Varlighet och försiktighet var en dygd. Nu är det plattan i mattan!
Gasa rått å bromsa hårt – antispinnet och ABSen lindrar!
Vrida å vända å styra å sno – antisladden dämpar!
Farthållare och GPS* – bilen hittar själv!
 
Egentligen var det inte meningen att detta blogginlägg skulle urarta till en lång utgjutelse om bilar – ett ämne som intresserar mig föga Jag satte rubriken av fyra enkla anledningar med bara viss bilanknytning – däcken. Idag eller i morgon skall de bytas. Dags för barmarkshjul – kanske.
 
Är det inte lite sent? kan vän av ordning fråga.
15 april är ju datum. Barkört har det varit länge.
 
När det gäller däckbyten – och en del andra saker** – väljer jag att ligga steget efter. Jag är van att göra så. Våren tar alltid ett bakslag så man skall inte skifta för tidigt. Titta på bilden. Klicka på den blir den större. Togs idag på morgonen. Snöfall 27 april! QED.
Att vi många vårvintrar gett oss till fjälls i mitten av eller andra halvan av april har också medverkat till att när det gäller skifte till sommardäck har vanan blivit att ligga steget efter.
På samma sätt gör vi på hösten. Första och kanske andra halkan mjukkör vi med sommargummi så att vi får in ägget under skon. Men sedan skiftar vi i mitten av oktober eller senare – steget efter alla andra.
 
Men i helgen – ledig helg – blir det som sagt däckbyte!!
 

*  Vi har dock inte GPS. Klarar oss med en gammal KAK:s Biltalas och lokalsinne.
**  Dessa saker är ofta av så kallad praktisk natur samt deklarationer. Vad gäller tankar, idéer, kyrka, teologi, strategier för arbete i församling eller på folkhögskola och mycket mycket annat är det så att jag ofta ligger steget före.
Är jag kaxig när jag säger så? Rent övermodig – typ? Jo – det är jag nog. Men det är ändå inte utan korn av sanning i saken. Genom åren – som ju är många – finns exempel på att tankar och förslag från min sida i omgivningen blivit oförstådda och ohörda och ibland rentav skapat irritation – fast man valt att lägga dem åt sidan. Inte alltid, men heller inte sällan, har det sedan blivit så att jag som när det väl gällde inte fick ha rätt med tiden ändå kom att fått rätt, något som ibland förefaller ha skapat ytterligare irritation hos dem som då det begav sig i tanken valde att ligga steget efter. Egentligen märkligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0