TV-finesser mm

Ikväll var det kollision mellan kanalerna. Debatt i ettan och Hockeykväll i tvåan. Vanligen inget komplicerat val. Vem vill öda tid på debatter i allsköns ämnen när det finns hockey! Och Luleå vann. Igen. Bra. Ligger nu tvåa i tabellen med lillebror Skellefteå bakom sig.
 
Men efter hockeyn gick jag tillbaka till Debatt som jag medelst någon sorts digital finess nu kunde se från början. Det går till och med att se ett program från början även om programmet inte är slut vilket jag tycker är ännu mer mystifikt. Sickna TV-finesser!
 
En kvart in i programmet ”debatterade” man på ett gapigt och käbblande sätt den evigt återkommande frågan om hur skadlig en prästs välsignelse kan vara. Om sådant skall tillåtas drabba barn och ungdomar. Tycker alltid den frågan är märklig. Jag har välsignat titt och ofta och vad jag vet har ingen tagit skada. Jag kan inte förstå saken annorlunda än att organiserade ateister och förnumstiga skolverkstalibaner måste vara behäftade med en stark övertygelse om någon sorts andlig, magisk eller rentav ockult kraft i vissa speciella formuleringar. Märkligt*.
 
På ”min skola” behöver jag i alla fall inte inte tassa på tå.
I morgon 8.30 – då uret passerat midnatt egentligen senare idag – på skoltid är det Adventsgudstjänst i skolans kapell. Utan tvekan får och ska vi där utan macklemang sjunga Hosianna och annat som hör Advent till och detta vare sig det räknas som tro eller som kultur eller som tro som en del av en kultur. Jag får också läsa ur Guds ord – Bibeln som enligt Skolverkets läroplaner en del av vår kultur.
Två prästprat blir det också. Kollegan från Liberia skall adressera skolan och vad han kommer att tala om vet jag inte. Vad jag skall säga vet jag inte heller mer än att det kommer att handla om Jesus – naturligtvis! Och hur den där och då in i Jerusalem åsneridande Jesus med det han då och där gjorde de facto också här och nu gör anspråk på att vara Befriaren från Gud, Guds son och Regenten i våra liv. Hur jag också detta år skall få till det exekt vet jag inte ännu men det kommer att visa sig i morgon.
Och som pricken över verket och kronan på i-et skall vi be – enligt skolverkstalibanerna en väldigt farlig sak. Alla skall till sist som grädden på laxen och löken på moset få Guds välsignelse.
På ”min skola” och i ”mitt kapell” blir det så**.
 

*Märkligt men väntat. Författaren C S Lewis skrev på 1940-talet i sin bok Från helvetets brevskola och låter där den till lille Malört skrivande Onkel Tumskruv säga att en övergripande strategin hos vår fader i avgrunden är att av människorna skapa en förvirrad hybrid, ateisten som tror på andliga krafter.
**Med ”min skola” och ”mitt kapell” hävdar jag ingen äganderätt. Bort det! Det är ju elevernas skola och allas kapell liksom det är allas Adventsgudstjänst – typ.

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd undrar och föreslår

Hur kan man tillåta att skolbarn får se ishockey? Där kan spelarna skada sig med blodsutgjutelse. Dessutom slåss de ibland nåt alldeles våldsamt, vilket skulle rendera i minst ett halvår på tukthuset om det var utanför isladan. Hemmafansen, framförallt apberget, kan ibland mobba motståndarna så att de behöver psykologhjälp efteråt. Är det skolbarn bland publiken så tycker jag att Skolverket skall kräva curling i stället.

2012-11-30 @ 17:57:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0