erkänn staten Gaza

Rubriken är inte min åsikt! Eventuellt upprörda kommentatorer gör sig därför inte besvär. Jag är inte säker på den saken. Visserligen vann Hamas valet i Gaza men deras styre och beskjutningen därifrån av också civila mål i södra Israel är helt och totalt förkastlig och jag är inte säker på att jag vill legitimera det med ett erkännande. Just nu har våldet dessutom trappats upp och det skjuts ganska rejält också åt andra hållet. Som det brukar bli skapar också denna gång den israeliska eldgivningen mycket fler offer. Däremot anser jag att det lugn som Fatah och Abbas skapar på Västbanken bör belönas med ett internationellt erkännande – något som Israel inte vill eftersom det skulle skapa en reell motpart.
 
Rubriken om att erkänna staten Gaza är snarare israelisk. Eller i vart fall en israelisk röst i gårdagens ledare i den regimvänliga Jerusalem Post. Första gången jag ser uppfattningen faktiskt. Visst finns det cynism i artikeln typ Då kan vi brassa på utan att parera för något, men tanken har också sina positiva poänger. Bedöm själva. Vill man läsa det på engelska kan det göras här. Google gjorde tillyxningen och jag finputsade översättningen.
 
 
STATEN GAZA
Israel måste ompröva sin uppfattning om Gaza.
 
Våra politiska ledare omprövar sina alternativ i spåren av den senaste upptrappningen i söder. Israels nuvarande policy är att reagera på varje ny spärreld från Gaza genom att identifiera och skilja ut den specifika terroristorganisation som sköt på våra civila och så rikta in sig på raket-avfyrning-besättningar och vapendepåer.
 
Denna taktik har förlorat sin effektivitet. Vår avskräckande kapacitet har allvarligt urholkats. Premiärminister Benjamin Netanyahu sammankallade sitt säkerhetkabinett på tisdag för att väga in ett mer betydande militärt svar. Riktade mord på högre Hamas-företrädare är tydligen under övervägande liksom ökade land-, sjö-och luft-attacker. Men: utöver specifika taktiska svar på den nya vågen av aggression från den Hamas-kontrollerade Gazaremsan bör Israel överväga att genomföra en ändring av sitt synsätt.
 
Som den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Giora Eiland rekommenderat borde Israel, i stället för att se Hamas som en olaglig enhet som vred till sig kontrollen över Gaza från den palestinska myndigheten i en blodig kupp 2007, uppfatta Gaza som en de-facto-stat och Hamas som dess faktiska politiskt ledarskap.
 
Vid det ensidiga tillbakadragande från Gaza 2005 monterade Israel ner alla de 21 judiska bosättningarna på Gazaremsan och förflyttade cirka 8.000 invånare. Det uttalade syftet med flytten var att avsluta "ockupationen" av Gaza och tillåta palestinskt självstyre. Kort därefter vann Hamas de palestinska valen 2006.
 
Den PLO-kontrollerade Palestinska Myndigheten fortsatte att något kaotiskt styra i Gaza efter valet. När Hamas med våld tog kontrollen återspeglade den relativt stabila ledningen som då skapades i huvudsak valresultatet. Om den snävaste innebörden av demokrati är att majoriteten styr är Hamas styre mer legitimt än de flesta arabiska regimers.
 
Sedan Egyptens president Hosni Mubaraks fall har gränsen mellan Gaza och Egypten öppnat, vilket innebär att Israel inte kan anses "ockupera" Gaza på något sätt.
 
Idag fungerar Hamas som den officiella politiska ledningen för hela Gazaremsan. Partiet anger både inrikespolitik – som till exempel Sharialagstiftning – och utrikespolitik. Senast förra månaden representerade Hamas premiärminister Ismail Haniyeh hela Gazas befolkning när han välkomnade emiren av Qatar, schejk Hamad bin Khalifa al-Thani. Och emiren erkände faktiskt Hamas som den legitima företrädaren för palestinierna i Gaza.
 
Att erkänna Hamas som ansvarig för vad som händer i Gaza – som har tydliga geografiska gränser – skulle tjäna Israels intressen. Istället för att försöka skilja mellan en myriad av aktörer – Hamas, Salafister och Internationella-jihad-anslutna terroristgrupper och Gazas civilbefolkning – bör Israel se "staten Gaza" och dess Hamas-regering som direkt ansvariga för varje form av aggression från territorium under dess kontroll. Israels svar på sådana attacker skulle därför kunna riktas mot Gaza-territoriet som helhet.
 
Det är ingen mening för Israel att förse en fientlig stat med el, bränsle och andra varor som man för närvarande gör. Det är meningsfullt bara om en fabricerad åtskillnad görs mellan dem i Gaza som skjuter mot Israel och en större "oskyldig" befolkning. I verkligheten fortsätter dock majoriteten av Gazas befolkning att stödja Hamas som styr hela Gazaremsan och representerar den internationellt.
 
Och alternativt – om Hamas skapar stabilitet och hindrar mindre terroristgrupper som verkar inne i Gaza att beskjuta israeliska civila, skulle Israel återgälda detta genom att leverera bränsle och el och hålla gränser öppna för handel.
 
Att tillåta Hamas att bygga institutioner och utveckla Gazas ekonomi är av israelisk intresse. Om investeringar ökar och tillgångar byggs upp i Gaza kommer Hamas och hela Gazas befolkning att ha mer att förlora på en militär konflikt med Israel. Och då alla angrepp från Gaza skulle ses som en attack lanserades av "Staten Gaza" kan Israel legitimt rikta in sig på alla statliga instanser i händelse av en konflikt.
 
Vi kanske inte gillar palestiniernas val av politiskt ledarskap i Gaza – en antisemitisk terroristorganisation inriktad på att förstöra Israel. Men genom att ändra vår uppfattning om Gaza och se territoriet som en de-facto-stat med en identifierbar politisk ledning skulle vi vara i ett bättre läge för att uppnå ett avgörande nationellt intresse – att upprätthålla lugnat vid vår södra gräns.

Kommentarer
Postat av: JanneL

Jag vet att du inte gillar att man länkar till videor men detta är en vittnesbörd som tolkas till svenska.

Men är du ärlig och "vill förstå" problemet med Israel och Palestinierna/Hamas! Så låter du folk och dig själv lyssna vad denna karl har att säga. Det är nämligen inte vem som helst, utan grundaren av Hizbollah!

http://www.2shared.com/audio/0vcQMidj/Dr_Daniel_Shayesteh_Crosspo.html

Dr Daniel Shayesteh från Iran.
Han var med och startade den iranska revolutionen med Ayatollah Khomeini och var en av grundarna av Hizbollah-rörelsen. Bl. a. tränade han ungdomar till terrorism mot Israel.
Efter mycket dramatiska händelser flydde han och är i dag en av världens ledande experter på vad som händer i den muslimska världen. Som kristen ser han också de andliga dimensionerna av vad som händer i världen i dag.

Postat av: JanneL

Det är en ljudfil som jag länkade till!

Det var här han hade detta vittnesbörd.

http://www.karlebysvenskaforsamling.fi/nyhet/1183

2012-11-18 @ 23:52:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0