100 kristna ledare

STÖD PALESTINAS MEDLEMSKAP I FN

Uttalande från 100 kristna ledare i det heliga landet till europeiska länder:

 

Palestina, det heliga landet, är vårt hemland. Våra rötter här sträcker århundraden tillbaka. Vi, de palestinska kristna, är ättlingar till de första kristna. Vi utgör också en organisk och integrerad del av det palestinska folket och precis som våra palestinska muslimska bröder och systrar hr vi nekats nationella och mänskliga rättigheter i nästan ett sekel.

 

Vi har sedan 1948 då två tredjedelar av Palestinas kristna med våld fördrevs från sina hem i det heliga landet uthärdat fördrivning och påtvingad exil. Vår närvaro i vårt heliga land har varit hotad sedan dess, kvävd av en ringlande mur som har slukar vårt land och berövar våra församlingar hopp och fred i det land som välsignades av Fridsfurstens födelse. Vi har genom 64 års exil och 45 år av ockupation, uthålligt stått fast vid hans budskap om fred. Vi palestinska kristna säger: Det är nog! Vårt budskap är enkelt: För att uppnå fred måste världen också säga Det är nog! om ockupationen och nedbrytningen av mänsklig värdighet.

 

Som kristna samfundsledare i Palestina har vi rätt att söka en rättvis fred som leder till försoning och förverkligandet av våra folks naturliga rättigheter. Aktuellt status quo är ohållbart. På den ena sidan finns det ett folk som lever under ockupation och på den andra sidan en krigförande ockupationsmakt som arbetar outtröttligt på att distansera oss från den fred vi söker och ber om. Vi kristna är skyldiga att konfrontera förtryck. I vårt Kairos-dokument deklarerar vi palestinska kristna att den israeliska ockupationen av palestinsk mark är en synd mot Gud och mot mänskligheten eftersom det berövar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, givna av Gud.

 

Att avsluta den israeliska ockupationen är det enda sättet för palestinierna, kristna och muslimer, att få njuta av ett liv i välstånd och utveckling. Det är också det säkraste sättet att säkra en fortsatt kristen närvaro i detta, vårt helig land. Det är ett sätt att bevara vår historia och hjälpa att riva ockupationsmuren som skiljer Jerusalem och Betlehem för första gången sedan kristendomens födelse.

 

Vi palestinska kristna ledare, delar av ursprungsbefolkningen i det heliga landet och ättlingar till de första kristna, har sett förändringarna i detta land under århundraden. Vi har drabbats av förlust och burit korset alla dessa år. Ockupation, förtryck, exil och apartheid har gjort varje dag till en Långfredag. Vi hoppas att era handlingar och böner, tillsammans med våra, ska hjälpa oss att komma närmare dagen för vår egen uppståndelse som en fri nation.

 

Vi tror att PLO: s initiativ för att förbättra Palestinas ställning i FN till Observatörs-status är ett positivt, kollektivt och moraliskt steg som för oss närmare friheten. Detta är ett steg i rätt riktning för en rättvis fred i regionen. Vi stöder till fullo denna begäran precis som vi stödde Palestinas ansökan om fullt medlemskap i FN för ett år sedan. Det är därför vi uppmanar europeiska regeringar att till fullo stödja denna rättfärdiga palestinska strävan för frihet och oberoende.

 

Det internationella samfundet, och i synnerhet Europa, har ett historiskt ansvar vad gäller Palestinas rättigheter. Europa har länge kämpat för fred och mänskliga rättigheter. Nu kan Europa förverkliga denna sin principiella ståndpunkt genom att hjälpa Palestina. Vi uppmanar er att stödja vårt arbete för att få till stånd en verklig fred; att samordna era ståndpunkter och åtgärder med internationell rätt och FN: s resolutioner till stöd för Palestinas FN-initiativ. Från det heliga landet, uppmanar vi er att ta detta fredliga, rättfärdiga, och kollektiva steg för befrielse så att vårt HALLELUJA kan bli en hyllning till en fred vi lever i och inte en längtan efter en verklighet som vi orättmätigt undanhålls.

 

Det engelska originalet kan läsas här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0