nobis successor*

Jag vet inte om rubriken är korrekt latin. Har aldrig läst språket. Tacksam om någon kunnig påtalar om det blev fel vad gäller femininum å grejer. Jag skrev bara i Googles översättningsfunktion orden vi har tronföljare och fick rubriken som översättning. Lätt som en plätt. Och det var ärkebiskopen som fixade det. Tronföljden alltså. Inte Victoria och Daniel. Utan Anders. Idag.
Detta sagda är en liten intressant bieffekt av ålderstigen lagstiftning om statsskicket och om religionsfriheten och blir en paradoxal summa av alla lagliga kardemummor.

Grundlagen stadgar att för att vara berättigad till tronen i konungariket Svedala skall man, enligt 4§ i Successionsordningen, vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är,...
Paragrafen fortsätter sedan: … sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.

Givetvis är detta en följd av eftersläpande lagstiftning och ett sannskyldigt tecken på att monarkin inte är som det står på slantarna Med Sverige i tiden. Att positioner ärvs och att sex – om än föräldrarnas sex – ger inflytande står ju i princip i viss konflikt med Regeringsformen där 1§ 1 kap om Statsskickets grunder inleds med orden: All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Vår variant av monarki ett tämligen rumsrent exemplar av ickedemokratiskt styre så det är väl inte så farligt – mer principen!

När successionsordningen fastställdes för drygt 200 år sedan rådde religiös diktatur i landet. Alla i riket skulle vara lutheraner och statens kyrka var den enda tillåtna. Viss religionsfrihet kommer in efter hand men det var faktiskt först 1951 som man kunde vara lagligt religionslös. När också Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 fanns tanken att ta bort fjärde paragrafen i Successionsordningen men kungen vill inte det utan förordade att regenten också fortsättningsvis skall tillhöra Svenska kyrkan. Förutom att babyprinsessan genom dopet blev renad från syndens skuld och föddes till ett nytt liv i Kristus – dopets kärnpunkt – fick hon också kyrkotillhörigheten idag - och därmed rätten att ärva tronen.

Och det var Anders som fixade tronföljden…

Barnet på bilden är ett riktigt viktigt barn!
Det är barnbarnet Tyra som döptes för två år sedan.



* Denna fotnot är ett PS inlagt i efterskott och kommer ur första kommentaren som utifrån latinkunskaper ger ett annat rubrikförslag: Habemus Successor. Jag undrade lite själv i den riktningen analogt med vad som sägs när konklaven enats om en ny påve men valde att förtrösta på Google. Tack EL! Gissar att du har rätt i denna sak. ;-)


Kommentarer
Postat av: EL

Stig



"vi har tronföljare" Jag föreslår Habemus Successor.

Mina 4 år med latin ligger låångt tillbaka. Men vi har ju sen dess hört flera Habemus Papam. Tror inte det finns någon femininum form, franskan har ingen i alla fall, gäller för båda könen.

Hade två "prästabarn" i klassen som blev präster. Förutom latinet knegade de med grekiska!

EL

2012-05-22 @ 21:04:40
Postat av: Carl-Johan Falk

Står det verkligen att tronarvingen måste tillhöra Svenska kyrkan? Är det inte att bekänna sig till den evangelisk-lutherska tron?

Skulle inte - rent hypotetiskt - en framtida tronarvinge kunna hävda att det inte är möjligt att tillhöra Svenska kyrkan pga dess utveckling, utan att de väljer att tillhöra ett annat evangelisk-lutherskt samfund?

2012-05-22 @ 21:12:57
Postat av: Tobbe

Observara att enligt av bloggaren nämnd paragraf i vår lagstiftning ska tronföljaren vara av den "rena evangeliska läran" vilket på den tiden då det skrevs bara kunde innebära "svenskakyrkan" eller kanske "Guds församling i Sverige" som jag tror man uttryckte sig på den tiden.



Men nu finns ju ett flertal mindre samfund i landet som gör anspråk - inte utan viss rätt skulle jag nog säga - på att omfatta den "rena evangeliska läran" väl så troget som någonsin svenska kyrkan.

Intressant skulle det vara att se hur det skulle upptagas om tronföljaren ville tillhöra något av dessa samfund.

2012-05-22 @ 21:56:42
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0