53 före kaffet

En kort stund på förmiddagen kollade jag om det kommit några kommentarer till något jag skrivit på min blogg. Det hade det. I vevan tittade jag på besöksstatistiken och fann att 53 unika IP-adresser tittat in på min blogg och detta innan förmiddagskaffet på folkhögskolan klockan 9.30.

Hur skall jag ställa mig till detta? Har folk inget liv? Inget annat att göra? Eller skall jag uppfatta mitt bloggande så intressant att så många så tidigt tittar så noga efter vad jag kanske uttrycker för farfarsfunderingar, kyrkogastkramningar, politiknervkittlingar eller allmän väderspänning. Märkligt är det i alla fall! I sanning märkligt!

Ovanstående skrev jag vid ½10-tiden i morse. Nu om kvällskulan samtidigt som Tre kronor verkar leverera lika många tabellpoäng genom att klå Lettland ger en del kommentarer kring förra inlägget anledning till en del teologifunderingar kring öppenhet och profil, liberal och slutenhet.

Jag tror att teologiska åsikter kan prickas in i ett fält mellan polerna konservativt traditionell och liberalt nyskapande. Naturligtvis kan polerna ges andra namn jag använder dessa. Var man placerar sig själv, andra, olika kyrkor osv är inte helt enkelt och kan nog variera lite utifrån vilken detaljfråga det handlar om. Flera men olika kristna kan nog ha en tanke om var de befinner sig samtidigt som andra kanske ställer dem på helt annan plats. Själv bedömer jag mig vara teologiskt mycket mer konservativt traditionell än liberalt nyskapande även om jag vet att det finns folk som tycker jag är oroväckande lös i det teologiska hullet.

Jag tror vidare att hållningar och attityder kan prickas in i ett falt mellan polerna slutet avvaktande och nyfiket öppna. Naturligtvis kan också dessa poler ha andra namn men jag tror att du, noble Bloggläsius, ändå förstår vad jag menar.

Till detta påstår jag att dessa två polariteter ofta förväxlas och blandas på ett ganska läbbigt vis. De parallellställs ofta så att konservativt traditionell och slutet avvaktande blir hart när synonyma liksom liberalt nyskapande och nyfiket öppet. Denna parallellisering sker både i folks självbild och bilder av andra men stämmer inte med verkligheten. Det är min enkla tes.

Visst finns det människor med konservativa åsikter och slutna attityder. Sådana verkar kräsna gentemot både åsikter och folk. Jag dristar mig att påstå att en sådan kombination nog kan finnas hos Jesusmanifesterare som vill stänga ute andra - men inte bara där.

Liberala åsikter och slutenhetens attityd förekommer också! Det är tämligen vanligt till exempel hos dem som menar sig vara nydanare i Svenska kyrkan och samtidigt verkar för yrkesförbud för präster som har mer gammeldagsa – finns det ordet? – åsikter. En del personer verksamma inom Snedglodda kedja tycker jag visar detta. Skenbart radikala men till bemötandet fyrkantiga.

Liberala åsikter med ett öppet sinne i relation till folk är ju trevligt och sympatiskt – men faktiskt ganska ointressant. Blir som ingens substans bland vänligheterna.

Konservativa teologer med öppna nyfikna attityder till människor – också dem som har annan mening – är vad kyrkan behöver. Tycker jag. Och försöker så vara. Därför tycker jag att KRISS kunde fått ha en monter i samband med Jesismanifestationen även om jag inte håller med i allt. Också Shalom över Israel hade jag låtit vara med trots att deras Bibeltolkning är både märklig, nymodig och godtycklig.

53 hade tittat hit innan förmiddagskaffet. Tredje perioden har slutat nu när jag starx innan kvällsmackan skriver detta. Jag noterar att under denna dag har hitintills 115 IP-adresser besökt min blogg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0