jag förbryllas...

Läser här i Jerusalem Post att UNESCO igår beslöt att låta några gamla grottor på sydsidan av berget Karmel bli klassade som Världsarv. Bra tycker jag. Uråldriga grottor som vittnar om tidig mänsklig aktivitet är ju något högeligen intressant och värt att bevara. Vad en Världsarvs-klassning är värd när det kommer till kritan vet jag inte men vad jag fattat innebär det ett internationellt erkännande av att en sak har ett värde utöver det rent lokala och därför skall skyddas och respekteras vi markanvändning och ekonomisk ”utveckling” samt vara fredad i samband med krig och konflikter.
 
I slutat av artikeln listas andra kulturella Världsarv i Israel. Tar man de engelska benämningarna och kör dem till exempel i engelska Wikipedia drabbas man av mycket intressant läsning om Bahai-religionens heliga platser i Haifa och västra Galileen; de bibliska ruinkullarna Meggido, Hazor och Beersheba; Rökelsevägen med ökenstäder i Negev; fästningen Masada; Gamla staden i Acra samt Vita staden i tel Aviv.
 
På UNESCOS hemsida kan man här hitta lista och interaktiv karta över de nästan 1000 ting som är klassade som Världsarv. Där finns också en hel del svenska grejer med Gammelstads kyrka med kyrkstad utanför Luleå som givet guldkorn.
 
I en annan artikel i samma Jerusalem Post – här – läser jag att i punkten på dagordningen innan Karmel-grottorna beslöt UNESCO att Födelsekyrkan i Betlehem också skall klassas som Världsarv. Det tycker också jag är bra. Israel och USA anser det vara en dålig sak och menar att det försvårar en framtida fred. Jag finner den uppfattningen märkligt. Hur kan klassningen av Jesus födelseplats som internationellt skyddsvärd försämra vägen till fred och samförstånd?
 
Visst finns politiska övertoner i ärendet. Palestina är ny medlem i UNESCO och vill givetvis etablera sig där och också få ett Världsarv. Många länder vill också uppmuntra det. Den saken gör dock inte Födelsekyrkan mindre skyddsvärd. Att motsätta sig det är att än mer politisera saken, något som ansvarsfulla (?) demokratier som USA och Israel borde hålla sig för goda för att göra – tycker jag.

Kommentarer
Postat av: EL

Jag tycker det ar "markligt" att PA inte latit reparera taket med alla bistand de far om det haller pa att falla in. De kan val inte ha en "hemlig agenda" annat an att det nu blir mer klirr i kassan:-) Ang. "konflikter" sa hade det nog sett seriosare ut om de kristna kunde halla sams om ett sa betydelsefullt minnesmarke istallet for att vara i luven pa varandra. Och ja, jag har varit dar och gatt in forsiktigt for att inte sla huvudet i dorrposten:-)
EL

Svar: EL: Jag trodde nog att du skulle kommentera. Dock ger du ingen uppfattning om det som sker, bara misstänksamma funderingar kring vad som inte hänt.Så jag ställer frågan klart: Tycker du det är OK att Födelsekyrkan klassas som Världsarv liksom Karmel-grottorna eller saboterar det fredsprocessen och deligitimiserar Israel?
stigstrombergsson

2012-07-01 @ 12:47:25
Postat av: EL

Jag ar smickrad, inte:-)
For mig far de garna klassa som varldsarv historiska, kristna, heliga platser som kristna. Hur det hjalper fredsprocessen vore intressant att veta. Att daremot forsoka klassa judiska, heliga platser som muslimska ar inte OK eller hur?
EL

2012-07-01 @ 16:04:58
Postat av: Anonym

"Att motsätta sig det är att än mer politisera saken"
Du namner bara USA och Israel. Du glomde experterna som hade hand om fallet och levererade en ofordelaktig asikt. Fodelsekyrkan uppfyller inte kraven pa snabbt forfarande. De kristna kyrkorna pa plats, den grekisk ortodoxa, katolska och armeniska gav inte heller sitt stod da de fruktar att kyrkan blir en politisk symbol.
F. o. besoks den av tva miljoner arligen. Tank om man skulle ta 1 dollar/man, med 2 miljoner dollar i kassan skulle man inte kunna underhalla kyrkan flera ganger om?
EL

2012-07-01 @ 23:35:59
Postat av: bloggaren själv

Att en Världsarvsklassning av Födelsekyrkan skulle speeda på fredsprocessen är det ingen som hävdat så den meningen från dig EL faller på sin egen innehållslöshet.
Vilka judiska heliga platser som man velat UNESCO-klassa som muslimska har jag ingen aning om - knappast du heller. Den meningen faller alltså också på sin egen innehållslöshet.

Jag är helt medveten om att expertgruppen menade att det inte var läge ÄN. Jag sa ju även att saken har politiska övertoner från Palestinsk sida. Jag vet också att en del israeler menar att man inte motsätter sig en Världsarvsklassning på sikt - bara nu. Tidsargumenten och politiseringen kan man givetvis diskutera. Den enda undran jag har är på vad sätt UNESCO-klassningen av Fredsfurstens födelseplats försvårar fredsprocessen, det Israel och USA hävdar.
Att olika kyrkliga riktningar käbblar om kyrkan är beklagligt. Givetvis. Dock inte ett argument för att kyrkan inte skulle vara skyddsvärd. Att dra in det är bara att plottra bort korten. Att finansiera taket med inträde kan ju vara en idé men har inte heller med Israels och USAs attityd att gör.

2012-07-02 @ 00:10:32
Postat av: Guardian

Bra postning, precis så tänkte även jag, Stig.

För övrigt så kan det vara värt att notera att det inte bara var kyrkan i Betlehem som klassades, utan även den uråldriga Pilgrimsvägen dit från Nasaret.
Detta gör att jag tror att det handlar om turismen.

Det den israeliska upprördheten egentligen handlar om är att man från palestinskt håll gör en klar markering att man även tänker vara med och kapas över de hundratusentals kristna turister som vill besöka Bibliska platser.
Något som man i Israel uppenbarligen anser sig ha monopol över.

2012-07-02 @ 10:07:02
URL: http://palestina.blogspot.com
Postat av: Guardian

Appropå UNESCO, och USA:s mycket förbryllande hållning. Här finns en underbar video (+ utskrift), när en talesperson ska försöka förklara.
Stort underhållningsvärde.

http://smpalestine.com/2011/10/31/reporter-stumps-state-department-spokeswoman-on-us-cutting-funds-to-unesco-video-and-full-transcript/

2012-07-02 @ 11:39:11
URL: http://palestina.blogspot.com
Postat av: Ann-Katrin Roth

UNESCOs egen rådgivargrupp rekommenderade ju avslag, eftersom Palestinska Myndigheten hävdat i sin ansökan att kyrkan var under omedelbar risk, immediate danger, något rådet ansåg inte gällde, redan nämnt av EL förstås.

Kan bara hoppas att klassandet ger kyrkan skydd från att utnyttjas av terrorister igen. Du får förlåta mig, Stig, om jag tvivlar på att alla gruppers kulturarv i regionen är av intresse för palestinska myndigheten. Rakels grav och Josefs grav är bara ett par exempel.

Om judiska kulturarv som PM vill göra till muslimska: :

http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=246012

http://www.rachelstomb.org/capsulehistory.html

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136173

Det borde inte komma som en överraskning att judiska kulturarv har desekrerats och förstörts på många håll, under klippmoskén, judiska kvarteren, heliga platser i hela regionen. Inget vidare av omvärlden att ignorera detta. Finns massor av belägg.

2012-07-03 @ 15:12:02
Postat av: bloggaren själv

Jag släppte igenom ännu en lika-intet-lydeande kommentar, denna gång av A-K Roth. Varför jag gjorde det förbryllar mig faktiskt lite. Inte hellen hon - likt EL - förklarar på vad sätt en Världsarvsklassning av Födelsekyrkan skulle försvåra fredsprocessen som Israel och USA hävdar. I stället tjafsande om expertkommitens yttrande. Den diskussionen är ju - som jag sagt - EN sak att fundera över - sant - men det är faktiskt inte enbart den teknikaliteten som ligger bakom USAs och Israels åsikt.

Vad gäller Rakels grav i Betlehem som genom seklerna fungerat som böneplats för barnlösa judiska, kristna och muslimska kvinnor är det nu så att den är helt inhägnad av den 8 meter höga separationsmuren och palestinska kvinnor har inte tillträde - trots att den ligger i Palestina. Tjusigt Israel!

2012-07-03 @ 20:06:01
Postat av: Ann-Katrin Roth

Hur det skulle försvåra fredsprocessen har ju beskrivits, inte svårt att hitta. Här ett utlåtande från en representant i House of Representatives, en demokrat:

http://democrats.foreignaffairs.house.gov/press_display.asp?id=975

“We all know that this vote today was not about the Church of the Nativity, as the resolution was opposed by the Church's religious caretakers. Rather, this was just another attempt by the Palestinians to make an end run around direct peace negotiations with Israel. The Palestinian strategy of pursuing unilateral UN actions is flawed and dangerous and only moves the parties further away from peace. I'm particularly disappointed with the actions of France, the only European country to vote in favor of this resolution.”

Kritiker vill att palestinska myndigheten sätter sig ner och förhandlar direkt och att saken med UNESCO är ett sätt att unbdvika förhandlingar och kompromisser. Vilka ska de sätta sig ner med om inte sina fiender, OM de vill ha fred? För mig får de gärna klassa Födelsekyrkan hur de vill. Men du sa ju själv att du ser den politiska vinklingen.

Rakels grav är judendomens tredje viktigaste minnesplats, läser jag. Den har alltid varit judisk även om kristna och muslimer besökt platsen.

Vidare för att förstå den judiska värdet:

"...For 19 years of Jordanian rule on the West Bank (1948-1967), Rachel's Tomb was off limits to Jews. After the 1967 war, Israel reclaimed control of the site. In 1996 and during the Palestinian intifada in 2000-2001 Rachel's Tomb was the target of numerous attacks. The Israeli army built walls to protect worshippers and their access to the site..."

http://www.israeldailypicture.com/2011/07/picture-day-rachels-tomb.html

2012-07-05 @ 13:47:27
Postat av: bloggaren själv

Precis A-K Roth!! Israel och USA irriteras av det man tycker är palestinska åtgärder för att "ensidigt förändra situationen på marken". Man säger det saboterar freden. Och det gör det eftersom man låter det göra det, eftersom man tar det som intäkt att bestraffa den palestinska myndigheten ekonomiskt etc. Men egentligen handlar det inte om andra förändringar än att något kommer med i UNESCO-sammanhang, alltså en ren pappersåtgärd. De reella "ensidiga förändringarna av situationen på marken" som utbyggnaden av bosättningarna innebär tolererar USA och uppmuntrar Israel och tycker palestinierna gör något otillbörligt när de protesterar. Hyckleri!!!

2012-07-05 @ 14:46:54
Postat av: Ann-Katrin Roth

Nej, man tar det nog som att PM vill kringgå förhandlingar och kompromisser och slippa ta svåra beslut, förbereda sitt folk för kompromisser i stället för att ta genväg via FN och UNESCO. Ju längre PM förhalar - och de förhalar, vägrar, vågar inte - desto svårare kommer det att bli. Jag tror inte att det är så enkelt som att bosättningarna är det enda hindret till fred.

För mig får gärna Födelsekyrkan vara världsarv, liksom en moské, grottorna och andra kulturarv i Israel. Jag undrar dock: Den används av palestinska sidan politiskt, vilket du erkänner, och de politiska poängerna de får kan hindra att de agerar där det verkligen kan ge resultat, i direkta förhandlingar och i vilja till fred. Du håller inte med.

Hyckleri finns inte mindre på palestinska sidan, i att kyrkan som utnyttjades, ockuperades och förnedrades av palestinska terrorister med stöd uppifrån, nu helt plötsligt ska utnyttjas i politiskt syfte.

Pappersåtgärden, att kyrkan är världsarv hoppas jag leder till att den skyddas från att igen kapas av terroristiska och krigiska grupper.


2012-07-07 @ 18:15:58
Postat av: bloggaren själv

Jag tror det är dags att avsluta just denhär samtalstråden. Inget nytt tillkommer. Tror mig dock lägga märke till att vi - alltså jag och A_K Roth - trots att vi är oense i många frågor är överens om åtminstone en sak: Ensidiga förändringar av "situationen på marken" försvårar fredsförhandlingar och bör upphöra. Då de största mest ihållande och ihärdiga situationsförändringarna är det kontinuerliga byggandet i bosättningarna och löften om 10 nya bosättningar för varja illegal som måste rivas måste vara en häftig förhalningsfaktor som kraftigt skall fördömas. Med viss njutning lät jag det bli samtalstrådens sista ord - här på min blogg.

2012-07-07 @ 20:50:01
Postat av: Ann-Katrin Roth

:)

2012-07-08 @ 13:54:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0